Saturday, September 27, 2014

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Στα βήματα του μεγάλου στρατηλάτη

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Στα βήματα του μεγάλου στρατηλάτη

Ακολουθώντας τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το «Εθνος της Κυριακής» ξεκινά από αύριο μια μεγάλη αναγνωστική προσφορά. Ενα τετράτομο έργο για την πορεία και τη ζωή του μεγάλου στρατηλάτη.

Ο γιγάντιος ελληνορωμαϊκός Αλέξανδρος, ύψους 4 μ., του 2ου αιώνα μ.Χ. που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας
Ο γιγάντιος ελληνορωμαϊκός Αλέξανδρος, ύψους 4 μ., του 2ου αιώνα μ.Χ. που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας
«Τον Αλέξανδρο τον συνάντησα πολλές φορές, στους δρόμους του Ισπαχάν στην Περσία, στο ναό του Αμμωνα Ρα στην έρημο Σίβα στην Αίγυπτο, στους παγωμένους δρόμους του Τσιτράλ στο ορεινό Πακιστάν», θα μας πει η συγγραφέας του έργου Σιμόνη Ζαφειροπούλου.
Αποκαλύπτοντας πως «όλα ξεκίνησαν το 1997 στο Νέο Δελχί, στην επέτειο των 50 χρόνων ανεξαρτησίας της Ινδίας. Ο επίσημος εορτασμός άρχισε, σε ένδειξη τιμής για την Ελλάδα, με την παρουσίαση της έκθεσης ''Οι Μακεδόνες στον Βορρά'', στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Νέου Δελχί. Εντυπωσιάστηκα από το πόσο ''δικό τους'' θεωρούν οι Ινδοί τον Αλέξανδρο. Είδα με προσοχή, για πρώτη φορά, τα δείγματα της ελληνοβουδιστικής τέχνης ''Γκαντάρα'' στο Μουσείο της Καλκούτας».
Τα επιτεύγματα
Αλέξανδρος. Αργυρό τετράδραχμο από το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών
Αλέξανδρος. Αργυρό τετράδραχμο από το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών
«''Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου'' είναι μια διαφορετική ιστορική προσέγγιση. Η συγγραφέας της Σιμόνη Ζαφειροπούλου ακολούθησε βήμα προς βήμα τη διαδρομή του βασιλιά της Μακεδονίας κατά την ένδοξη εκστρατεία του στην Ασία, γεφυρώνοντας την αρχαιότητα με τον σύγχρονο κόσμο», θα πει ακολούθως ο Χρήστος Κυριαζής, αρχισυντάκτης του «Εθνους της Κυριακής» για το έργο: Μια σειρά τεσσάρων τόμων που θα προσφέρει δωρεάν το «Εθνος», όπου περιγράφονται όλα τα επιτεύγματα του μεγάλου στρατηλάτη, μέσα από ιστορικές αναφορές, αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν το πέρασμά του από τη Γάζα και την Αλεξάνδρεια μέχρι την Περσέπολη και την Ινδία.
Επισημαίνοντας ότι «αυτό που κάνει την έκδοση ξεχωριστή είναι η συγγραφική και η φωτογραφική αποτύπωση της ζωής σε αυτές τις απόμακρες περιοχές, εκεί όπου, χιλιάδες χρόνια μετά, ο θρύλος του Μεγαλέξανδρου συνεχίζει να μαγεύει πληθυσμούς διαφορετικών πολιτισμικών και θρησκευτικών καταβολών».
«Στον 20ό και στον 21ο αιώνα -υποστηρίζει η κυρία Ζαφειροπούλου- ο Αλέξανδρος φαίνεται πάντα τόσο μακρινός και τόσο κοντινός... Μήπως είναι η κυκλική τροχιά της Ιστορίας; Δεν είναι άραγε εντυπωσιακό το γεγονός ότι πάνω στον χάρτη της μεγάλης πορείας του στήνεται σήμερα η διεθνής γεωπολιτική σκακιέρα; Αυτόν τον Αλέξανδρο, τον τόσο ''σύγχρονο'' και τόσο παράδοξα ''παρόντα'' σε τόπους απόμακρους, θέλησα να αναζητήσω».
Η Σιμόνη Ζαφειροπούλου, με σπουδές Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακές σπουδές στην Ecole Pratique des Hautes Etudes στο Παρίσι, διδακτορική διατριβή στη Σορβόνη, υπήρξε μορφωτικός σύμβουλος της Ελλάδας στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης. Σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών για μορφωτικά θέματα και, στη συνέχεια, σύμβουλος στην Προεδρία της Δημοκρατίας για πολιτιστικά θέματα. Βιβλία της, μεταξύ άλλων: «Greece in Poetry», Abrams N.Y., 1992 - «Η Ελλάδα και η θάλασσα», 1993 - «Από τον Ομηρο στον Ελύτη», 1990 κ.ά.
Τον τέταρτο τόμο που περιλαμβάνει την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον γενέθλιο τόπο υπογράφει ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και επιμελητής βιβλίων, Νίκος Χατζηγεωργίου.
ΕΛΕΝΗ ΓΚΙΚΑ
elgika@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment