Saturday, September 13, 2014

Θερμό επεισόδιο Βενιζέλου - Χρυσοχοΐδη

Θερμό επεισόδιο Βενιζέλου - Χρυσοχοΐδη
Με παραίτηση από τη θέση του απείλησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης εάν ο Ευ. Βενιζέλος κρίνει ότι δεν είναι καλός υπουργός
Θερμό επεισόδιο Βενιζέλου - Χρυσοχοΐδη
Θερμό επεισόδιο μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σημειώθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης «πράσινων» υπουργών και στελεχών με αφορμή τη συζήτηση για τον «οδικό χάρτη» της Κεντροαριστεράς. Ειπώθηκαν σκληρές κουβέντες που οδήγησαν σε άγρια αντιπαράθεση. Μάλιστα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απείλησε σε κάποια στιγμή της έντασης και με παραίτηση από τη θέση του εάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος κρίνει ότι δεν είναι καλός υπουργός. Ολα ξεκίνησαν όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε αυτό που και δημοσίως είχε πει μία ημέρα πριν, δηλαδή να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή ώστε να πάψει να υφίσταται ζημιά στην οικονομία.
«Δεν υπάρχει κόμμα»
«Αυτό που γίνεται είναι θεσμικό ατόπημα. Δεν πάει καλά η οικονομία. Είμαι περήφανος που είμαι ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν υπάρχει κόμμα! Δεν βρίσκω κανέναν θεσμικό γραμματέα, δεν λειτουργούν τα όργανα να μιλήσω και να πω τις απόψεις μου», ισχυρίστηκε ο υπουργός Υποδομών, προσθέτοντας ότι «έτσι στέλνουμε κόσμο στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν είμαι με κανέναν, ούτε με τον Σαμαρά, που λέει ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές, ούτε με τον Λοβέρδο, που προβλέπει πλειοψηφία των 190! Ετσι αφήνουμε να εννοηθεί ότι γίνεται κάποια συναλλαγή», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Και το εκρηκτικό κλίμα συνεχίστηκε.
«Αυτά τα λέει η Κωνσταντοπούλου»
Εγκυρότατες πληροφορίες λένε ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με οργισμένο ύφος αντεπιτέθηκε στον υπουργό, καλώντας τον να προβάλλει το έργο του και όχι να βάζει θέματα προεδρικής εκλογής. «Αυτά που λες τα λέει ο Κωνσταντόπουλος και η Κωνσταντοπούλου. Να βρουν στοιχεία, δεν μπορεί να εκβιάζουν έτσι εκλογές. Και αν αποδεχθούμε αυτό που λες, είναι σαν να ρίχνουμε λευκή πετσέτα στον ΣΥΡΙΖΑ, που απειλεί τη σταθερότητα με εκλογές». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που άκουσε επίσης τον κ. Χρυσοχοΐδη να χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ «κόμμα portable, δηλαδή μεταφερόμενο, κόμμα που πάει όπου ο πάει και ο αρχηγός», προχώρησε σε δριμεία επίθεση καταλογίζοντας σε αρκετά στελέχη υπονόμευση της πορείας της Ελιάς. Απαντώντας στη «σύσταση» του κ. Βενιζέλου ότι ο υπουργός πρέπει κυρίως να προβάλλει το έργο του, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε ότι έστειλε ολόκληρο -είπε- φάκελο για τα διόδια και τις αλλαγές στα εισιτήρια υπέρ των πολιτών στη Χαριλάου Τρικούπη, υπαινισσόμενος ότι δεν υπήρξε κάποια επικοινωνιακή ανταπόκριση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης σχολίασε αρνητικά και την επιλογή του κ. Βενιζέλου να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ μετά τον κ. Σαμαρά αλλά και για την προγραμματιζόμενη κυριακάτικη ομιλία του. «Η δεύτερη Κυριακή της ΔΕΘ ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ανεξάρτητα από το ολίσθημα που έκανε ο Τσίπρας με τη γιορτή στο Γκάζι για την 3η του Σεπτέμβρη, εμείς έχουμε άλλο ήθος ως παράταξη. Ποιος ο λόγος, Βαγγέλη, να κάνεις την Κυριακή (σ.σ. αύριο) ομιλία για να απαντήσεις στον Τσίπρα;».
Ακομπλεξάριστο

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τού επανέλαβε την απόφαση του Κινήματος να προχωρήσει στην ενοποίηση της παράταξης και να τολμήσει το κάλεσμα για την κοινή κάθοδο στις εκλογές με όλες τις δυνάμεις. «Για να υπάρξει παράταξη πρέπει να υπάρξουμε εμείς το ΠΑΣΟΚ, με συντεταγμένα όργανα -ένα ΠΑΣΟΚ ακομπλεξάριστο, επιθετικό, θαρραλέο, κρυστάλλινο και απενοχοποιημένο. Ετσι μόνο θα μπούμε σοβαρά στη διαδικασία να υπερασπιστούμε και να δώσουμε μάχες και να συγκροτήσουμε μια ευρύτερη δημοκρατική παράταξη», ανταπάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Θυμήθηκαν το παρελθόν

Ο «καβγάς» έφτασε αρκετά πίσω στον χρόνο. Για παράδειγμα, όταν ο Μ. Χρυσοχοΐδης διέκρινε στοιχεία αντιδημοκρατικής και μη θεσμικής διαδικασίας, ο Ευ. Βενιζέλος άφησε αιχμές με σκωπτικό ύφος για το γεγονός της διαδοχής του Κ. Λαλιώτη (επί προεδρίας Κ. Σημίτη) από τον Μ. Χρυσοχοΐδη στη Γραμματεία του κόμματος. Η αντιπαράθεση δεν είχε μόνο δύο «πρωταγωνιστές», αφού «σιγοντάρισαν» με επιθέσεις εναντίον του υπουργού και οι στενοί συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, ο επίσης υπουργός Λ. Γρηγοράκος και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Τόνια Αντωνίου.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Ο «κουρεμένος» μισθός του διοικητή της ΤτΕ
Τις ίδιες μειωμένες απολαβές με τον προκάτοχό του Γ. Προβόπουλο (7.600 ευρώ «καθαρά» μηνιαίως) λαμβάνει ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή η ΤτΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Οι αποδοχές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της, αλλά ο νέος διοικητής Γιάννης Στουρνάρας ακολουθεί, όπως αναφέρει το έγγραφο, την «περιοριστική πολιτική του προκατόχου κ. Προβόπουλου, ο οποίος οικειοθελώς είχε παραιτηθεί από τη λήψη ποσοστού αρχικά 20% και ακολούθως 30% των αποδοχών του, με αποτέλεσμα ο καθαρός μισθός του να είχε διαμορφωθεί προ της αποχωρήσεώς του σε 7.342 ευρώ μηνιαίως». Επίσης ο διοικητής της ΤτΕ λαμβάνει εκ παραλλήλου την πάγια αποζημίωση των μελών του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας για τη συμμετοχή του στις συνεδριάσεις του οργάνου, η οποία ανέρχεται σε μηνιαία βάση σε 257 ευρώ καθαρά, ενώ οι υπηρεσιακές δαπάνες καλύπτονται απολογιστικά βάσει παραστατικών.
Οι δύσκολες ημέρες ενός υφυπουργού
Σκούρα τα βρήκε στις Φέρες του Εβρου ο υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής του νομού Γιώργος Ντόλιος, καθώς εγκαινιάζοντας την αγροτική έκθεση βρέθηκε αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες από κτηνοτρόφους που θεωρούν ανεπαρκή την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ασθενειών που έχουν «θερίσει» τα κοπάδια τους. Ηταν δύσκολη εβδομάδα για τον κ. Ντόλιο, μια και είχε δημοσίως επιτεθεί εναντίον του υπουργού Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά το έφερε η «μοίρα» να αντικαταστήσει τον Απόστολο Κακλαμάνη, υπερψηφίζοντας τελικά την επίμαχη τροπολογία.
Κυοφορείται… κόμμα
Κινητικότητα δεν υπάρχει μόνο στην Κεντροαριστερά αλλά και στα δεξιά της ΝΔ. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος και πάλι δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποκάλυψε ότι είναι θέμα χρόνου να ληφθεί η απόφαση για τη συγκρότηση νέου κόμματος. Οι υπόλοιποι του εγχειρήματος και συνομιλητές του κ. Καπερνάρου είναι ο Χρήστος Ζώης και ο Π. Μπαλτάκος.
Η ώρα του... ΟΓΑ
«Ρεύμα» γαλάζιων βουλευτών που ζητούν να μην παρακρατούνται από τους αγρότες επιδοτήσεις όταν έχουν οφειλές προς τον ΟΓΑ... φύσηξε χθες στη Βουλή. Μετά τη σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει προ ημερών 26 βουλευτές, χθες σχεδόν πανομοιότυπη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσαν 62 βουλευτές της ΝΔ. Στην ερώτηση οι βουλευτές, αναφερόμενοι στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάνουν λόγο για μια διασταλτική ερμηνεία της διάταξης του αντίστοιχου νόμου, «την οποία σε καμία περίπτωση δεν εγκρίναμε». Οι ερωτώντες βουλευτές της συμπολίτευσης επικαλούνται νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν προτίθενται να εκδώσουν νέα ερμηνευτική εγκύκλιο, στην οποία να αναφέρεται ότι οποιαδήποτε παρακράτηση από ευρωπαϊκές ενισχύσεις πρέπει να γίνεται με γραπτή συγκατάθεση του δικαιούχου.
Αναζητήσεις Ανεξαρτήτων...
Ανεξάρτητοι βουλευτές –επτά στον αριθμό–, πολιτικές κινήσεις και κόμματα θα κληθούν το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης να μιλήσουν για το ποια είναι η σχέση της Αριστεράς με την Κεντροαριστερά. Την πρωτοβουλία ανέλαβε η «Κοινωνία Πρώτα» και στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι βουλευτές Οδ. Βουδούρης, Θ. Παραστατίδης, Π. Μουτσινάς, Θ. Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης, Π. Τατσόπουλος και Μ. Ανδρουλάκης. Ο τελευταίος έπειτα από πολύ καιρό συμμετέχει σε πολιτική συζήτηση. Στον κατάλογο των ομιλητών είναι ακόμη ο Δ. Βίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης, η Λ. Κατσέλη, ο Ν. Κοτζιάς ο Α. Νεφελούδης και ο Γ. Τσιρώνης των Οικολόγων. Από τον αριθμό των ομιλητών, και λόγω του θέματος, προβλέπεται να ξημερωθούν στον χώρο του Polis, όπου θα διεξαχθεί η συζήτηση.
Ο Μεχμέτ Γκιορμέζ είναι ο ανώτερος θρησκευτικός λειτουργός της Τουρκίας και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της οποίας προΐσταται έχει περάσει πλέον στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού. Ο κ. Γκιορμέζ δήλωσε ότι η Αγια-Σοφιά είναι ένας ισλαμικός χώρος προσευχής και δεν είναι «ούτε μουσείο ούτε εκκλησία». Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις για τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, ο Μ. Γκιορμέζ τόνισε ότι η Αγια-Σοφιά είναι «ένας κοινός χώρος προσευχής του πορθητή και όλων των μουσουλμάνων»... 
Οι διευκρινίσεις της Ντόρας
Πολλή συζήτηση έγινε για την απουσία της Ντόρας Μπακογιάννη από την ψηφοφορία για την τροπολογία του ΕΝΦΙΑ στη Βουλή, καθώς συνδέθηκε με τις δηλώσεις που όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε κάνει ασκώντας κριτική στους φάλτσους χειρισμούς και στη λάθος φιλοσοφία του ΕΝΦΙΑ. Η κυρία Μπακογιάννη, μέσω διαρροών, αποσυνέδεσε την ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ από την απουσία της, η οποία οφειλόταν σε προγραμματισμένο από καιρό ταξίδι στη Λοζάνη για εκδήλωση που σχετιζόταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΕΙΠΑΝ
Δημήτρης Παπαδημούλης (ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)
«Αν βάλουμε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών πάνω από αυτό όχι που θέλουμε, αλλά που μπορούμε, κινδυνεύουμε να περάσουμε από κάτω». (Real FM)
Φ. Πιπιλή (βουλευτής ΝΔ)
«Τα μαγαζιά ανοίγουν μετά τη λειτουργία... Ολοι οι άλλοι που εργάζονται Κυριακές -η μισή Ελλάδα - είναι άθεοι;». (Σκάι)
Π. Παναγιωτόπουλος (βουλευτής ΝΔ)
«Το θέμα του ΕΝΦΙΑ είναι υπόθεση-σταθμός, γιατί φαίνεται ότι δεν εξαντλεί μόνο τις οικονομικές αντοχές του κόσμου, εξαντλεί και τις ψυχολογικές αντοχές του». (Real FM)
Ευ. Καϊλή (βουλευτής ΠΑΣΟΚ)
«Διαφωνώ με τον ΕΝΦΙΑ, είναι παράλογος και ανήθικος. Παραβιάζεται το Σύνταγμα και το κοινοτικό Δίκαιο». (Mega)

No comments:

Post a Comment