Monday, September 22, 2014

Οι περιπέτειές μου στην Ελλάδα για μια απόδειξη

SPIEGEL: ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Οι περιπέτειές μου στην Ελλάδα για μια απόδειξη

Εκτενές άρθρο για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα φιλοξένησε το περιοδικό «Spiegel», ο ελληνικής καταγωγής ανταποκριτής του οποίου στη χώρα μας περιγράφει τις... περιπέτειές του κατά τη διάρκεια των διακοπών του για την αναζήτηση μιας απόδειξης.

Οι περιπέτειές μου στην Ελλάδα για μια απόδειξη
«Για τον μέσο ελεύθερο επαγγελματία στην Ελλάδα αυτό το κομμάτι χαρτί είναι μια φρικαλεότητα», γράφει ο ανταποκριτής, που αναφέρει ότι έγινε αποδέκτης της διασημότερης ελληνικής βρισιάς επειδή ζήτησε απόδειξη.
«Ηλπιζα ότι ο οικονομικός μας Αρμαγεδδών θα ξυπνούσε τον πατριωτισμό των Ελλήνων αλλά και τις φορολογικές Αρχές που γλυκοκοιμούνται», γράφει.
«Δυστυχώς οι πρώτες μου διακοπές στην πατρίδα μου ύστερα από χρόνια, μου απέδειξαν το αντίθετο», συνεχίζει ο δημοσιογράφος.
Οι εμπειρίες
«Ανάλογες εμπειρίες είχα σχεδόν παντού, σε μπαρ και ταβέρνες, σε καταστήματα δώρων και πιτσαρίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είχα τις ίδιες εμπειρίες με πολλούς από τους 20 εκατομμύρια τουρίστες. Μία στις δύο ελληνικές επιχειρήσεις βρέθηκε να φοροδιαφεύγει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Το ποσοστό των φοροφυγάδων στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς έφτανε το 85%», σημειώνει ο Γιώργος Χρηστίδης, που συμπληρώνει ότι συμφώνησε με τους φίλους του πως πρέπει να ζητάς πάντοτε απόδειξη «αρκεί να είσαι έτοιμος να ρισκάρεις να χαλάσεις τις διακοπές σου».
Ο ανταποκριτής του «Spiegel» τονίζει, πάντως, ότι η φορολογική ηθική «αυξάνεται όταν οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι πως δεν θα έχουν την ανάλογη ανταπόδοση» από το κράτος. Επισημαίνει, όμως, ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος σε βάρος των έντιμων φορολογουμένων και στέλνει το εξής μήνυμα στους φοροφυγάδες: «Σταματήστε να καμώνεστε ότι είστε τα θύματα της ελληνικής ατυχίας και να δικαιολογείτε τη συμπεριφορά σας. Δείτε επιτέλους ότι εσείς είστε οι θύτες, που ζουν εις βάρος ημών των εντίμων».
Το άρθρο του Spiegel πάντως προκάλεσε τις αντιδράσεις δεκάδων χρηστών, όχι μόνο Ελλήνων, που μιλούν για υπερβολικό, αν όχι παραπλανητικό, δημοσίευμα και το συνδέουν με την επικείμενη επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο.ethnos

No comments:

Post a Comment