Αναζήτηση στήριξης στο Βερολίνο
H επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο σχολιάζεται εκτενώς από το γερμανικό Τύπο. Οι σχολιαστές αναγνωρίζουν ορισμένες επιτυχίες στην Ελλάδα, απευθύνοντας προτροπές για το μέλλον.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί δύο δημοσιεύματα σχετικά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σήμερα στο Βερολίνο. «Αυτή είναι η λάθος κατεύθυνση», είναι ο τίτλος του εκτενούς σχολίου που υπογράφει ο Καρλ Αϊγκλίνγκερ, επικεφαλής του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών. Το άρθρο ξεκινάει αναφερόμενο στις επιτυχίες που έχει σημειώσει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ότι το ΑΕΠ συρρικνώνεται προς το παρόν μόνο κατά 0,3%, ότι το 2014 επετεύχθη ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς το ότι ο τουρισμός ενισχύθηκε σημαντικά.
Ωστόσο, ο αρθρογράφος επικρίνει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται στον τομέα της ενέργειας αλλά και το φορολογικό, υποστηρίζοντας ότι υποθηκεύεται το μέλλον της νέας γενιάς και καταλήγει διαπιστώνοντας: «Οι πολιτικοί στην Αθήνα θα πρέπει να λάβουν μια βασική απόφαση. Θέλουν να επαναφέρουν τα προνόμια και τις δομές που υπήρχαν σιγά-σιγά πριν από την κρίση; Ή στηρίζονται στη νέα γενιά και στις νέες επιχειρήσεις. Η απάντηση θα έπρεπε να είναι σαφής. Καταρχάς θα πρέπει να ενδυναμωθεί η πίστη της νέας γενιάς στο μέλλον. Οι νέοι Έλληνες δεν χρειάζονται μόνο δουλειές, αλλά πρέπει να πιστέψουν ότι η χώρα τους μπορεί να δημιουργήσει μια οικονομικά ανταγωνιστική δομή. Μόνο εάν κάτι τέτοιο γίνει πεποίθηση θα τα καταφέρει η Ελλάδα».
«Αναζητώντας υποστήριξη», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που φιλοξενεί η ίδια εφημερίδα και η οποία σημειώνει: «Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η Μέρκελ δεν μπορεί να επηρεάσει την τρόικα. Δεν θέλει και δεν μπορεί. Αλλά και τόσο πολύ ‘χωρίς επιρροή' δεν είναι, όπως αναφέρει το περιβάλλον Σαμαρά. Ο Σαμαράς ελπίζει να επιτύχει μια μεγαλύτερη του ελάφρυνση του χρέους».
Θα ξαναμοιραστεί η τράπουλα…
Με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού ασχολείται και η Frankfurter Rundschau, η οποία σχολιάζει: «Όπως και τότε (σ.σ. εννοεί την τελευταία επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο) έτσι και σήμερα παραμένει ασαφές πόσο θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο Σαμαράς σαν πρωθυπουργός. Αυτό εξαρτάται επιπλέον και από το εάν η καγκελάριος θα τον ενισχύσει. Ο Σαμαράς θα εξηγήσει στη Μέρκελ ότι δεν υπάρχουν πολιτικά περιθώρια για την επιβολή πρόσθετων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα. Η χώρα είναι πολιτικά και κοινωνικά τελείως κατεστραμμένη. (...) Ο Σαμαράς ελπίζει στην κάλυψη της Μέρκελ κυρίως σε ό,τι αφορά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους».
Το άρθρο καταλήγει αναφερόμενο στις πιέσεις που δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς από την αντιπολίτευση: «Ο Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμά του πριν από δέκα μέρες. Προβλέπει νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, μείωση της φορολογίας και κοινωνικές παροχές, οι οποίες σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών θα κόστιζαν γύρω στα 27,2 δισ. Εκτός αυτού ο Τσίπρας θέλει να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών. Υπάρχει λοιπόν η τάση στους δανειστές να μεταθέσουν τις διαπραγματεύσεις για το χρέος μέχρι ο Σαμαράς να παρακάμψει το σκόπελο των προεδρικών εκλογών. Εάν έρθει ο Τσίπρας στην εξουσία, η τράπουλα θα ξαναμοιραστεί».
Μαρία Ρηγούτσου dw de
No comments:
Post a Comment