Wednesday, July 9, 2014

διασταση Μειμαράκη-Μαξίμου για τους 120


Με μία λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού η κ. Σ. Βούλτεψη, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε τέλος στη διάσταση απόψεων που αποτυπώθηκε «καθαρά» και δημόσια μεταξύ του προέδρου της Βουλής και του Πρωθυπουργικού Γραφείου σχετικά με το εάν αθροίζονται οι 4 προτάσεις που θα κατατεθούν σχετικά με το δημοψήφισμα για το θέμα της ΔΕΗ.

Δυσφορία στο πρωθυπουργικό επιτελείο προκάλεσε και η νέα τοποθέτηση του Ευ. Μεϊμαράκη
Δυσφορία στο πρωθυπουργικό επιτελείο προκάλεσε και η νέα τοποθέτηση του Ευ. Μεϊμαράκη
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία ουσιαστικά απάντησε στη νέα παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος επέμεινε και χθες ότι οι προτάσεις μπορούν να αθροιστούν και ότι η Ολομέλεια πρέπει να συγκληθεί το ταχύτερο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα».

Με αυτήν την παρέμβαση η κυβέρνηση θέλησε να «κλείσει» οριστικά το θέμα και παράλληλα να διαμηνύσει στον πρόεδρο της Βουλής ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να συνεχίσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Το πολιτικό ζήτημα που προέκυψε από τη δημόσια διαφωνία του Μεγάρου Μαξίμου με τον πρόεδρο της Βουλής, ωστόσο, παραμένει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε έντονη δυσφορία στο πρωθυπουργικό επιτελείο, όταν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά πληροφορήθηκαν τη νέα τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος παρά το ότι γνώριζε τη θέση της κυβέρνησης, επέμεινε ότι οι προτάσεις μπορούν να αθροιστούν.
Επικοινωνία με Σαμαρά
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς είχε μιλήσει με τον πρόεδρο της Βουλής και του είχε εξηγήσει πλήρως το σκεπτικό του ότι πρόκειται δηλαδή για 4 διαφορετικές προτάσεις που όχι μόνον δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, αλλά δεν έχουν και το ίδιο διακύβευμα.
Ο κ. Μεϊμαράκης, πάντως, από την πλευρά του δεν έδειξε να πείθεται και νωρίς χθες το μεσημέρι, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, επικοινώνησε με δική του πρωτοβουλία με εκπροσώπους του Τύπου και εξέφρασε και πάλι τη δική του άποψη.
«Εφόσον οι προτάσεις που θα κατατεθούν είναι ταυτόσημες και ομοειδείς και άρα αθροίζονται, τότε θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια το ταχύτερο δυνατόν και να συζητήσει επ' αυτών», τόνισε.
«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε, «δεν έχει να φοβηθεί τίποτε και δεν έχει λόγο να αφήσει να σέρνεται η υπόθεση αυτή έως τον Οκτώβριο που θα επαναλειτουργήσει η Ολομέλεια του Σώματος». Για τις θέσεις που είχε διατυπώσει μία ημέρα νωρίτερα και τις αρνητικές προς το πρόσωπό του διαρροές από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου επεσήμανε δηκτικά: «Δεν παίρνω τίποτα πίσω. Εχω την άποψή μου, τη λέω και την ξαναλέω. Δεν είδα, άλλωστε, κανένα άδειασμα».
Προχώρησε, δε, ένα βήμα περισσότερο, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ταυτίζεται με τους κατά καιρούς «αντάρτες» στη ΝΔ. «Δεν είμαι σαν αυτούς που λένε ότι αν δεν αλλάξει διάταξη νομοσχεδίου θα το καταψηφίσουν», επεσήμανε.
Σε ό,τι αφορά την ουσία της συζήτησης περί δημοψηφίσματος, το θέμα για την κυβέρνηση φαίνεται ότι έληξε χθες με τη δήλωση της κ. Βούλτεψη περί μη άθροισης των προτάσεων.
Πολιτικά, ωστόσο, έχει ανοίξει ένα νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του πρόεδρου της Βουλής, που δύσκολα θα «κλείσει», με δεδομένη τη δημόσια αντιπαράθεση που εξελίχθηκε τα τελευταία 24ωρα.
Παρέμβαση Λαζαρίδη χωρίς αποτέλεσμα
Ούτε η μακρά συζήτηση που είχε στο γραφείο του χθες το πρωί με τον Χρ. Λαζαρίδη φαίνεται ότι μετέπεισε τελικά τον Β. Μεϊμαράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που ήταν στο Κοινοβούλιο, λόγω ονομαστικής ψηφοφορίας που επρόκειτο να γίνει, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής και του εξήγησε ότι οι 4 προτάσεις είναι πολύ δύσκολο να αθροιστούν, με δεδομένο ότι δεν έχουν ούτε την ίδια αφετηρία ούτε διατυπώνουν το ίδιο αίτημα.
Σημείωσε μάλιστα ότι αυτά που σήμερα συμβαίνουν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν καμιά σχέση με το 2008 και τη Συνθήκη της Λισαβόνας, καθώς τότε τα κόμματα κατέληγαν στο ίδιο διακύβευμα. Η παρέμβαση του κ. Λαζαρίδη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν της άποψης ότι θα έπρεπε να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, θεώρησε ότι είχε πείσει τον κ. Μεϊμαράκη, κάτι που αργότερα δεν επιβεβαιώθηκε...
Το 2008
Τι είχε συμβεί με τη Συνθήκη της Λισαβόνας
Στο κοινοβουλευτικό προηγούμενο των τεσσάρων διαφορετικών αιτημάτων που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ (101 βουλευτές), το ΚΚΕ (22 βουλευτές), ο ΣΥΡΙΖΑ (14 βουλευτές) και ο ΛΑΟΣ (10 βουλευτές) τον Ιούλιο του 2008, προκειμένου να μην ισχύσει το νομοσχέδιο που επικύρωνε τη Συνθήκη της Λισαβόνας, στηρίζεται εν πολλοίς η επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το αίτημά του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με ζητούμενο να μην ισχύσει ο νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ».
Οι προτάσεις
Τα τέσσερα κόμματα με τις 147 υπογραφές των βουλευτών τους, αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή της Συνθήκης της Λισαβόνας στις 11/6/2008, κατέθεσαν διαφορετικές προτάσεις, οι οποίες εντέλει αθροίστηκαν και πραγματοποιήθηκε ειδική ημερήσια διάταξη για τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί του αιτήματος για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι προτάσεις των τεσσάρων κομμάτων εκτός από ξεχωριστές, είχαν και εντελώς διαφορετικό σκεπτικό.
Εξι μέρες μετά την κατάθεση του αιτήματος, στις 17/6/2008 συζητήθηκε το αίτημα των τεσσάρων κομμάτων και στην ψηφοφορία απερρίφθη το αίτημά τους.
Ειδικότερα επί 296 ψηφισάντων η πρόταση της τότε αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 144 θετικές ψήφους, ωστόσο δεν ήταν αρκετές για να γίνει αποδεκτή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς απαιτούνταν 180 ψήφοι. Την πρόταση καταψήφισαν οι 151 βουλευτές της ΝΔ και ο τότε ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Κουκοδήμος.
Γιάννης Σαραντάκος - Γιώργος Πίκουλας

No comments:

Post a Comment