Wednesday, July 23, 2014

Επιθετικό δόγμα από τον Πούτιν

Επιθετικό δόγμα από τον Πούτιν

Το επιθετικό δόγμα με το οποίο επανέρχεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο ζήτημα της κατάρριψης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines και της ουκρανικής κρίσης κατέστη σαφές πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας.

Ο Βλ. Πούτιν τόνισε ότι θα προστατεύσει και θα υποστηρίξει τους πληθυσμούς στην Ουκρανία που συνδέονται εθνοτικά και ιστορικά με τη Ρωσία
Ο Βλ. Πούτιν τόνισε ότι θα προστατεύσει και θα υποστηρίξει τους πληθυσμούς στην Ουκρανία που συνδέονται εθνοτικά και ιστορικά με τη Ρωσία
Μιλώντας για πρώτη φορά σε έντονο ύφος από την κεφαλή ενός μακρόστενου τραπεζιού και έχοντας αξιωματούχους δεξιά και αριστερά του, ο Ρώσος πρόεδρος εξαπέλυσε αιχμηρές βολές εναντίον της Δύσης, την ώρα που τα ευρωπαϊκά κράτη πάσχιζαν να ακολουθήσουν ενιαία γραμμή στο ζήτημα των κυρώσεων στη Μόσχα και το Κίεβο προχωρούσε σε νέα επιστράτευση.
Στην πιο λεπτομερή δημόσια απάντησή του μετά την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 ο Πούτιν κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να σταματήσουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και είπε «όχι» στα τελεσίγραφα: «Στη Ρωσία τίθεται ένα σχεδόν τελεσίγραφο: Αφήστε μας να καταστρέψουμε αυτό το τμήμα του πληθυσμού που συνδέεται εθνοτικά και ιστορικά με τη Ρωσία και δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον σας. Αυτό είναι μια περίεργη και απαράδεκτη λογική».
Επέμεινε ότι παρά τις δυτικές κυρώσεις θα σταθεί στο πλευρό των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία, τους οποίους περιέγραψε ως τμήμα της λαϊκής εξέγερσης εναντίον ενός παράνομου πραξικοπήματος, χωρίς ωστόσο να απαντήσει στις κατηγορίες ότι τους εξοπλίζει.
 Οι Ρώσοφωνοι αυτονομιστές παρέδωσαν χθες τα μαύρα κουτιά

Οι Ρώσοφωνοι αυτονομιστές παρέδωσαν χθες τα μαύρα κουτιά
Επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία χρηματοδοτήθηκαν από το εξωτερικό και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρωσικός στρατός εξαιτίας κινήσεων του ΝΑΤΟ και για την προστασία της οικονομίας από «εξωτερικές απειλές».
Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του επί των αυτονομιστών, καλώντας παράλληλα τη Δύση να πιέσει το Κίεβο για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Και αυτό την ώρα που το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε προεδρικό διάταγμα για νέα μερική επιστράτευση στην Ανατολική Ουκρανία, ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα.
Με τα όπλα ανά χείρας ρωσόφωνοι αυτονομιστές συνοδεύουν τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στα συντρίμμια του αεροσκάφους
Με τα όπλα ανά χείρας ρωσόφωνοι αυτονομιστές συνοδεύουν τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στα συντρίμμια του αεροσκάφους
Καθώς οι μάχες μαίνονται γύρω από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των ανταρτών, όπου σκοτώθηκαν χθες πέντε άνθρωποι, ο γραμματέας του ουκρανικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας Αντρίι Παρούμπιι ανέφερε ότι περισσότεροι από 41.000 Ρώσοι στρατιώτες, 150 ρωσικά άρματα μάχης, 400 τεθωρακισμένα και 500 συστήματα πυροβολικού έχουν συγκεντρωθεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Αδυναμία της ΕΕ
Η αδυναμία της ΕΕ να εντείνει την πίεση στη Μόσχα έγινε ξεκάθαρη χθες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που ολοκληρώθηκε χωρίς τη λήψη απόφασης για συγκεκριμένες κυρώσεις και παρέπεμψε το ζήτημα σε σύσκεψη της Κομισιόν την Πέμπτη.
Ουκρανός αστυνομικός μπροστά από το τρένο που μεταφέρει τις σορούς
Ουκρανός αστυνομικός μπροστά από το τρένο που μεταφέρει τις σορούς

Παρ' όλο που οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προειδοποίησαν με αυστηρότερες κυρώσεις, η αδυναμία για υιοθέτηση κοινής στάσης φάνηκε από την απόφαση της Γαλλίας να προχωρήσει στην πώληση πολεμικών πλοίων Mistral στη Μόσχα, βάσει συμφωνίας 1,2 δισ. ευρώ του 2011. Παρά τις πιέσεις Βρετανίας και ΗΠΑ για ακύρωση της συμφωνίας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην παράδοση του πρώτου πλοίου, προσθέτοντας ότι η πώληση του δεύτερου θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ρωσίας.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, της χώρας που θρήνησε 192 νεκρούς στην πτήση MH17, ζήτησε κοινή προσέγγιση από την ΕΕ και το Λονδίνο ζήτησε κυρώσεις που θα βαρύνουν τον στενό κύκλο του Πούτιν.
Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η ΕΕ θα προετοιμάσει στοχευμένες κυρώσεις στους τομείς της τεχνολογίας και της άμυνας, εάν η Μόσχα δεν συνεργαστεί στην έρευνα για την κατάρριψη του αεροσκάφους, ενώ άλλη πηγή έκανε λόγο για κυρώσεις που ενδέχεται να αφορούν την πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τον περιορισμό στις κινήσεις κεφαλαίων, τα αγαθά διπλής χρήσης (στρατιωτικής και πολιτικής) και την ενέργεια.
Με τις αλληλοκατηγορίες για την τραγωδία να συνεχίζονται, οι «New York Times», επικαλούμενοι εμπειρογνώμονες, υποστήριξαν ότι το Boeing αναχαιτίστηκε από υπερηχητικό πύραυλο.
Οι τρύπες στα συντρίμμια, ανέφεραν, παραπέμπουν σε υψηλής ταχύτητας βλήμα, πιθανότατα από πύραυλο εδάφους - αέρος, θεωρία που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ.
Στην Ολλανδία οι σοροί. Μετ' εμποδίων οι έρευνες
Προς τη λύση του οδεύει το δράμα με τις σορούς των επιβατών της πτήσης ΜΗ17. Ηδη έχει ξεκινήσει από ιατροδικαστές μια πρώτη αναγνώριση των 200 σορών (από τους συνολικά 298 επιβαίνοντες), που μεταφέρθηκαν με πέντε ειδικά σιδηροδρομικά βαγόνια από την πόλη Τόρεζ στο Χάρκοβο.
Στη συνέχεια θα μεταφερθούν με ειδικό αεροσκάφος, πιθανότατα σήμερα, στην Ολλανδία, πρώτα στην πόλη Αϊντχόφεν και στη συνέχεια σε ειδικές εγκαταστάσεις στο Χίλβερσουμ, όπου θα ξεκινήσει η μακρά διαδικασία της ταυτοποίησής τους.
Εν τω μεταξύ εχθρική αντιμετώπιση βρήκαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ που επισκέφθηκαν τον τόπο της συντριβής του Boeing. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό τους, Μίχαελ Μποκιούρκιβ, οι αντάρτες τους επέτρεψαν πρόσβαση μόνο για 75 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων κατάφεραν να ερευνήσουν μόλις 200 μέτρα, και στη συνέχεια τους ανάγκασαν να φύγουν.
«Δεν φαινόταν ότι υπήρχε κάποιος υπεύθυνος», ανέφερε ο Μποκιούρκιβ σημειώνοντας ότι οι ένοπλοι που παρίσταντο δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι παρατήρησε να έχουν «πειραχτεί» μετά τη συντριβή τμήματα του αεροσκάφους.
Τις έρευνες δυσχεραίνει και η δυσπρόσιτη τοποθεσία και η αναζωπύρωση των συγκρούσεων κοντά στην περιοχή.
ΝΤ. ΚΑΜΕΡΟΝ:
Στη Βρετανία η ανάλυση των μαύρων κουτιών
Στη Βρετανία για ανάλυση θα μεταφερθούν τα δύο μαύρα κουτιά του Boeing 777 των Malaysia Airlines μετά την αποδοχή σχετικού ολλανδικού αιτήματος, όπως δήλωσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Συμφωνήσαμε στο αίτημα της Ολλανδίας οι ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων που βρίσκονται στο Φάρνμπορο να ανακτήσουν τα στοιχεία από τα ?μαύρα κουτιά? της πτήσης ΜΗ17 για να υποβληθούν σε διεθνή ανάλυση», έγραψε ο Κάμερον στο Twitter. Το υπουργείο Αμυνας του Βελγίου ανακοίνωσε ότι βελγικό στρατιωτικό αεροσκάφος, όπου επέβαιναν τεχνικοί ειδικοί και εκπρόσωποι του ΟΗΕ, ταξίδεψε προς το Κίεβο για να παραλάβει τα μαύρα κουτιά, τα οποία είναι πιθανόν να ρίξουν φως στην υπόθεση της κατάρριψης του επιβατηγού αεροσκάφους.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
[ ΑΡΘΡΟ ]
«The Times»
Κύριο άρθρο
Σοροί με στοιχεία
Mέσα σε μαύρες πλαστικές σακούλες οι σοροί τουλάχιστον 200 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας έχουν στοιβαχτεί στα βαγόνια του ειδικού τρένου που κινείται προς Χάρκοβο. Ο ακριβής αριθμός τους, σύμφωνα με Ολλανδό ερευνητή, δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει την άτακτη μετακίνηση των σφιχτοδεμένων συσκευασιών που θα απογυμνώσει ακόμη περισσότερο την αξιοπρέπεια των θυμάτων.
Η βαρβαρότητα των τελευταίων ημερών λαμβάνει χώρα στην άκρη της Ευρώπης. Είναι απαράδεκτο οι βασικοί ύποπτοι ενός εγκλήματος να έχουν τον έλεγχο του τόπου όπου συντελέστηκε το έγκλημα! Οι αυτονομιστές αντάρτες θα πρέπει να παραδώσουν πλέον τον έλεγχο της περιοχής που συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlines σε μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων, που θα συλλέξει αποδεικτικά στοιχεία που έχουν διασκορπιστεί στα καμένα χωράφια.
Καταρρίπτοντας την πτήση MH17 οι αντάρτες απώλεσαν κάθε αξίωση νομιμοποίησης της παρουσίας τους στην Ανατολική Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Κιέβου δεν μπορεί πλέον να διαπραγματευτεί μαζί τους για μεγαλύτερη αυτονομία στην περιοχή.
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του έχει επιλέξει την πολιτική της εξαπάτησης και της ασάφειας. Η ρωσική συσκότιση, όμως, είναι βαθιά προσβλητική για τα θύματα, τους συγγενείς τους, τις χώρες καταγωγής τους, αλλά και ευρύτερα την παγκόσμια κοινότητα.
Η Ρωσία καλείται τώρα να αποδείξει ότι είναι μία υπεύθυνη δύναμη. Πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αφοπλίσει τους αντάρτες, να σφραγίσει τα σύνορα. Πρέπει να βρει ένα modus vivendi με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας και να διεξαγάγει πολιτισμένες συνομιλίες με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν στα ανατολικά της χώρας. Εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν τα κάνει όλα αυτά, δεν θα υπάρξει ειρήνη.
Το επόμενο βήμα, παρότι θα πλήξει τη Γερμανία και τη Βρετανία, είναι να τιμωρηθούν όχι μόνο μεμονωμένες ρωσικές εταιρείες, αλλά συνολικά οι κλάδοι ενέργειας και οικονομίας. Εάν ο κ. Πούτιν εκκενώσει την περιοχή, κάποιες από τις κυρώσεις θα μπορούσαν να αποσυρθούν. Εάν, δε, αποχωρήσει από την Κριμαία, θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη περισσότερες παραχωρήσεις.ETHNOS

No comments:

Post a Comment