Sunday, July 27, 2014

Οι χρυσαυγίτες παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων

Οι χρυσαυγίτες παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων

Η αλήθεια σύντομα θα λάμψει και η αθωότητά τους θα αποδειχθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπου θα καταπέσουν οι σαθρές κατηγορίες σε βάρος τους», καταγγέλλουν δημοσίως τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Με τη συμπλήρωση του 18μηνου αποφυλακίζονται υποχρεωτικά οι 9 προφυλακισμένοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων είναι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος (αριστερά) και οι Χ. Παππάς (κέντρο) και Γ.
Με τη συμπλήρωση του 18μηνου αποφυλακίζονται υποχρεωτικά οι 9 προφυλακισμένοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων είναι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος (αριστερά) και οι Χ. Παππάς (κέντρο) και Γ. Λαγός.
Μιλούν για μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν επιθυμούν να βρεθούν σύντομα στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να επισπευσθεί η δίκη τους, στην οποία θα αθωωθούν και θα αφεθούν ελεύθεροι. Σε αντίθεση με όσα λένε δημόσια, στις κλειστές συσκέψεις που κάνουν σχεδιάζουν τη στρατηγική τους, η οποία είναι να παίξουν το... παιχνίδι των καθυστερήσεων.
Από κορυφαίους νομικούς κύκλους επισημαίνεται ότι οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εκμεταλλεύονται νομοθετικά κενά και καταθέτουν κατά ριπάς αιτήσεις αποφυλάκισης και αλλαγής περιοριστικών όρων ή εξαίρεσης των ανακριτριών.
Είναι πλέον προφανές -ακόμα και σε έναν πρωτοετή φοιτητή της Νομικής- ότι εμπαίζουν τη Δικαιοσύνη και προσπαθούν με προκλητικό τρόπο να καθυστερήσουν την έναρξη της δίκης τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, στόχος των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών είναι να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης μετά τον Μάρτιο. Οταν δηλαδή θα έχει συμπληρωθεί η 18μηνη κράτηση που έχει επιβληθεί στον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο και θα μπορεί να αποφυλακιστεί.
Στις επιστολές που στέλνουν από τα κελιά του Κορυδαλλού, εμφανίζονται ακλόνητοι και βέβαιοι ότι θα καταρρεύσουν στο Δικαστήριο οι διώξεις, αλλά φαίνεται πως κάνουν ό,τι μπορούν για να μην έρθει αυτή η μέρα.
Ενδεικτικό είναι ότι οι προφυλακισμένοι βουλευτές έχουν υποβάλει τουλάχιστον 3-4 αιτήσεις έκαστος για αποφυλάκιση ή αλλαγή των περιοριστικών όρων. Επίσης, τι μπορεί να περίμενε ο Ηλ. Κασιδιάρης όταν κατάθεσε αίτηση αποφυλάκισης πέντε μέρες μετά την προφυλάκισή του; Οτι θα άλλαζαν γνώμη οι ανακρίτριες; «Είμαστε άδικα προφυλακισμένοι, γι' αυτό τις καταθέτουμε. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ενοχής μας», ισχυρίζονται οι ίδιοι.
Τι απαντούν οι νομικοί
Η απάντηση στους ισχυρισμούς των χρυσαυγιτών έρχεται από κορυφαίους νομικούς παράγοντες, οι οποίοι λένε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Αν πραγματικά τους ενδιέφερε να αποφυλακιστούν, αν δηλαδή θεωρούσαν ότι δεν είναι χωρίς νομικά ερείσματα οι αιτήσεις τους, τότε γιατί τις καταθέτουν ξανά και ξανά στις ίδιες ανακρίτριες που έχουν ήδη αποφανθεί αρνητικά στα αιτήματά τους; Γιατί λοιπόν, αν η πρόθεσή τους δεν είναι να καθυστερήσουν το κλείσιμο της ανακριτικής διαδικασίας, δεν καταθέτουν τις αιτήσεις τους σε άλλους ανακριτές, δεδομένου ότι αυτοί δεν θα γνωρίζουν το κατηγορητήριο και μπορεί να πετύχαιναν μια θετική απόφαση;»
Η αλήθεια είναι ότι ο Νόμος τους δίνει τη δυνατότητα να καταθέτουν όσες αιτήσεις θέλουν, χωρίς περιορισμούς. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να το πράττουν, αλλά η πραγματικότητα είναι πως οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι το «σαθρό κατηγορητήριο του σάπιου συστήματος θα καταρρεύσει στο δικαστήριο». Και ενώ έχει ολοκληρωθεί το έργο των εφετών ανακριτριών που χειρίζονται την υπόθεση, η δικογραφία παραμένει ακόμα ανοιχτή λόγω των αιτήσεων που υποβάλλουν διαρκώς οι χρυσαυγίτες. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θέλουν να πάνε στη δίκη όταν ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και άλλα προβεβλημένα στελέχη θα έχουν αποφυλακιστεί, ώστε να μετατραπεί σε σόου η διαδικασία και να επιβληθούν οι κανόνες τους.
Αποφυλάκιση δεν μπορούν λογικά να περιμένουν όσοι κατηγορούμενοι έχουν προφυλακιστεί με βάση δύο χωριστά εντάλματα εναντίον τους, όπως είναι π.χ. ο Γ. Ρουπακιάς που κατηγορείται για τον φόνο του Π. Φύσσα στις 18/9/13 αλλά και για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη.
Αντίθετα, με τη συμπλήρωση 18μηνου αποφυλακίζονται υποχρεωτικά οι 9 προφυλακισμένοι πολιτικοί, δηλαδή ο αρχηγός της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές Χ. Παππάς, Γ. Λαγός, Γ. Γερμενής, Π. Ηλιόπουλος, Ν. Κούζηλος, Αρ. Ματθαιόπουλος, Ηλ. Κασιδιάρης, Στ. Μπούκουρας.
Οι πρώτες συλλήψεις έγιναν στις 28/9/13 και οι πρώτες προφυλακίσεις διατάχθηκαν για τον Γ. Λαγό (2/10/13) και τους Ν. Μιχαλολιάκο, Χ. Παππά (3/10/13), που είναι και οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από τη συμπλήρωση του 18μηνου στις αρχές του προσεχούς Απριλίου.Τρεις μήνες αργότερα συμπληρώνουν το 18μηνο οι Γ. Γερμενής, Π. Ηλιόπουλος, Στ. Μπούκουρας (προφυλακίστηκαν 12/1/14) ενώ πολύ χρόνο έχουν ακόμα μπροστά τους οι προφυλακισμένοι Ν. Κούζηλος (στις 10/6/14), Α. Ματθαιόπουλος (30/6/14), Η. Κασιδιάρης (10/7/14).
Η στρατηγική των αιτήσεων
Από τον προσεχή Μάρτιο τα προφυλακισμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής και ο Ν. Μιχαλολιάκος θα μπουν σε τροχιά αποφυλάκισης, καθώς τότε θα αρχίσει να συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, το γνωστό 18μηνο. Καταθέτουν τις αιτήσεις και δεν κλείνει η δικογραφία, ώστε να ακολουθήσει η εισαγγελική πρόταση και το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που θα κρίνει πόσοι και ποιοι θα παραπεμφθούν ή όχι σε δίκη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

No comments:

Post a Comment