Tuesday, July 15, 2014

Δέκα λόγοι για τους οποίους θα θυμόμαστε τη Βραζιλία ΣΤΑΘΗΣ ΔΗΜΟΛΑΣ

Δέκα λόγοι για τους οποίους θα θυμόμαστε τη Βραζιλία

ΣΤΑΘΗΣ ΔΗΜΟΛΑΣ
Ο Μίροσλαβ Κλόζε έγραψε τη δική του ποδοσφαιρική ιστορία στα γήπεδα της Βραζιλίας και η οικογένειά του έσπευσε να μοιραστεί αυτές τις στιγμές μαζί του.
 Μικρές ιστορίες, ρεκόρ, μοναδικές εικόνες, ήρωες και αντιήρωες. Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας έριξε την αυλαία του και από το χειροκρότημα φάνηκε ότι δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Δεν είχε μόνο πλούσιο θέαμα και αμφίρροπες αναμετρήσεις, είχε στιγμές που συνέθεσαν έναν δεκάλογο ο οποίος θα μείνει ανεξίτηλος στο πέρασμα του χρόνου.
1. Το 7-1: Η Βραζιλία περίμενε να διώξει τα φαντάσματα του 1950 όταν είχε απολέσει τον τίτλο στο Μαρακανά, χάνοντας απροσδόκητα από την Ουρουγουάη με 2-1. Ωστόσο, αυτό που κατάφερε ήταν να πολλαπλασιάσει τους δαίμονές της οι οποίοι θα την κυνηγούν τουλάχιστον για άλλα... 64 χρόνια. Η «σελεσάο» έφθασε με κόπο στον ημιτελικό, όπου αντιμετωπίζοντας τη Γερμανία έγραψε την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της. Οι μετέπειτα πρωταθλητές κόσμου διέσυραν τους οικοδεσπότες με το αβάσταχτο 7-1 και, όπως παραδέχθηκαν οι Γερμανοί, έριξαν τον ρυθμό τους από σεβασμό στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο.

2. Το δάγκωμα: Ο Λουίς Σουάρες άφησε το στίγμα του στα γήπεδα της Βραζιλίας και τα σημάδια των δοντιών του στον ώμο του Τζιόρτζιο Κιελίνι. Στις 24 Ιουνίου στο Νατάλ η Ουρουγουάη αντιμετώπιζε την Ιταλία και με νίκη έπαιρνε το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Στο 79΄ ο Σουάρες θέλησε να απαλλαγεί από το μαρκάρισμα του Κιελίνι, δαγκώνοντάς τον στον ώμο. Η τιμωρία ήρθε από τη FIFA δύο μέρες αργότερα και προέβλεπε ποινή 9 αγωνιστικών από την Εθνική και τετράμηνο αποκλεισμό από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα.
3. Παραλίγο παράλυτος: Στο πρόσωπο του Νεϊμάρ οι Βραζιλιάνοι είχαν βρει τον παίκτη στον οποίον στήριζαν τις ελπίδες τους. Ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα είχε μπει στο πετσί του ρόλου και η απουσία του φάνηκε μετά τον τραυματισμό του. Στο 86΄ του προημιτελικού με την Κολομβία ο Ζούνιγα με ένα... τάκλιν στη μέση του Νεϊμάρ ρίχνει κάτω τον αντίπαλό του και μαζί του υποφέρει ένα ολόκληρο έθνος. Αν το χτύπημα ήταν λίγα εκατοστά πιο δίπλα, ο Βραζιλιάνος θα μπορούσε να μείνει ακόμη και ανάπηρος.
4. Goal line: Η σημαντικότερη καινοτομία ήταν αναμφίβολα η τεχνολογία γραμμής. Ενα σύστημα το οποίο ειδοποιούσε τον διαιτητή πότε η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή του τέρματος και πότε όχι. Η εφαρμογή του ήταν επιτυχημένη και μάλιστα βοήθησε τον διαιτητή της αναμέτρησης Γαλλία - Ονδούρα να μετρήσει υπέρ των «τρικολόρ» ένα γκολ το οποίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αντιληπτό με γυμνό μάτι.
5. Ο Κλόζε: Οι Γερμανοί ανέβηκαν στον θρόνο του παγκόσμιου πρωταθλητή και ο Μίροσλαβ Κλόζε σε εκείνον του πρώτου σκόρερ όλων των Μουντιάλ. Ο 36χρονος επιθετικός έφτασε τα 16 γκολ, εκθρονίζοντας τον Ρονάλντο που σταμάτησε στα 15. Το ρεκόρ «έσπασε» όταν ο Κλόζε σκόραρε το δεύτερο από τα επτά γκολ των «πάντσερ» κόντρα στη Βραζιλία.
6. Η Ισπανία: Οι «φούριας ρόχας» πήγαν στη Βραζιλία με τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή και μετά τη δεύτερη αγωνιστική έκλεισαν τα εισιτήρια της επιστροφής. Το ισπανικό ποδόσφαιρο έκλεισε ένα σπουδαίο κεφάλαιο και επισκίασε πρόωρους αποκλεισμούς κι άλλων μεγάλων δυνάμεων, όπως της Ιταλίας, της Αγγλίας και της Πορτογαλίας.
7. Η αλλαγή: Ενα λεπτό πριν από τη λήξη της παράτασης του προημιτελικού με την Κόστα Ρίκα, ο τεχνικός της Ολλανδίας Λουίς φαν Χάαλ αντικαθιστά τον βασικό τερματοφύλακά του, Γιάσπερ Σίλενσεν, με τον αναπληρωματικό Τιμ Κρουλ. Το ρίσκο απεδείχθη απόλυτα επιτυχημένο, αφού ο Κρουλ απέκρουσε δύο πέναλτι, δικαιώνοντας τον προπονητή του.
8. 171 γκολ: Ο λόγος που το Π.Κ. της Βραζιλίας χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών ήταν και τα πολλά γκολ. Ισοφαρίστηκε το ρεκόρ του 1998 στη Γαλλία (171), ενώ μερικά από αυτά θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη. Οπως η ιπτάμενη κεφαλιά του Φαν Πέρσι κόντρα στην Ισπανία και η τρομερή ενέργεια του Χάμες Ροδρίγες με την Ουρουγουάη.
9. Τάιμ άουτ: Οι κλιματολογικές συνθήκες έφεραν ακόμη μία καινοτομία, αφού ο διαιτητής είχε το δικαίωμα να διακόψει τα δύο ημίχρονα για ένα τρίλεπτο, προκειμένου οι παίκτες να δροσιστούν και να ανακτήσουν δυνάμεις. Στον αγώνα της Ολλανδίας με το Μεξικό, ο Φαν Χάαλ παραδέχθηκε ότι το τάιμ άουτ αποδείχθηκε καταλυτικό για τη νίκη της ομάδας του.
10. Το σπρέι: Η εικόνα ενός διαιτητή να ψεκάζει με σπρέι μια γραμμή μπροστά από το τείχος των παικτών στις εκτελέσεις φάουλ αρχικά προκάλεσε χιουμοριστικά σχόλια, στη συνέχεια εκνεύρισε πολλές φορές τους παίκτες και εντέλει αποδείχθηκε... εχθρός των εκτελεστών. Σημειώθηκαν μόλις τρία γκολ με απευθείας εκτελέσεις φάουλ.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment