Sunday, July 27, 2014

Διαγράφει τις πρόωρες και γράφει νέα σελίδα

Διαγράφει τις πρόωρες και γράφει νέα σελίδα

Βγάζοντας από το «κάδρο« τις πρόωρες εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς καταστρώνει τον προγραμματισμό του επόμενου εξαμήνου με βασικές επιδιώξεις την επίτευξη συμφωνίας σε χρόνο-ρεκόρ με την τρόικα το φθινόπωρο, την προώθηση μέτρων μείωσης του φορολογικού βάρους και την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που θα σημάνουν και τον... απεγκλωβισμό από τη μνημονιακή εποχή.

Διαγράφει τις πρόωρες και γράφει νέα σελίδα
Προς την κατεύθυνση αυτή έχει ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να ασκεί πιέσεις στους συναδέλφους του στην κυβέρνηση να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου που επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα καθώς μέχρι τώρα έχει υλοποιηθεί μόνο των 30% εξ αυτών.
Στο χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει το κυβερνητικό επιτελείο το πρώτο ζητούμενο είναι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που θα σημάνει και την αποδέσμευση δόσης 1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη.
Στη συνέχεια θα καταβληθεί προσπάθεια η αξιολόγηση από την τρόικα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει μία πρώτη συζήτηση για τις φοροελαφρύνσεις, να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.
Εφόσον ο έλεγχος τελειώσει χωρίς απρόοπτα, αναμένεται η εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, 1,8 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και 2,1 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών επί ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.
Εξασφαλίζοντας το ελληνικό Δημόσιο επαρκή ρευστότητα, η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στα δύο μεγάλα «στοιχήματα».
Το κλειδί του χρέους
Τη λήψη απόφασης από την Ευρωζώνη για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και την τελική συμφωνία για τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών.
Οι διαβουλεύσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΚΤ καθώς θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών και συνεπακόλουθα το ποσό που θα απομείνει ως αποθεματικό στο ΤΧΣ από τα 11 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα.
Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι μια «μόνιμη» και «ισχυρή» λύση για το χρέος θα αποτελέσει απαρχή για θεαματική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και παράλληλα θα συντελέσει στην απελευθέρωση πόρων για αναπτυξιακούς σκοπούς, αφού θα μειωθούν οι ετήσιες ανάγκες για την εξυπηρέτησή του.
Στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα υπάρξουν και οι αποφάσεις για τους φόρους.
Ηδη έχουν τεθεί τέσσερις μεγάλοι στόχοι και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να νομοθετήσουμε μονομερώς σε περίπτωση κατά την οποία η τρόικα κρατήσει άκαμπτη στάση τον Σεπτέμβριο.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση επιζητεί τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά τουλάχιστον 20%, μονιμοποίηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης ή μείωση των συντελεστών υπολογισμού της κατά 50% από το 2015 και υιοθέτηση νέας ρύθμισης αποπληρωμής χρεών προς την Εφορία και τα Ταμεία έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.
Οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας με τις πρώτες ενδείξεις από τις αντιδράσεις της τρόικας να προδιαθέτουν για δύο «ναι», ένα «ίσως» και ένα «όχι».
Το στοίχημα του ΦΠΑ
Πιο αναλυτικά στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα αποδεχθούν καταρχήν να παραμείνει σε μόνιμη βάση ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (η πιλοτική περίοδος εφαρμογής του μέτρου εκπνέει τον Δεκέμβριο). Η μείωσή του από το 23%, όχι μόνο δεν περιόρισε τα φορολογικά έσοδα, αλλά χάρη στην αύξηση της κατανάλωσης οδήγησε και σε ενίσχυση των εισπράξεων του Δημοσίου.
Για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση του ΕΦΚ στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν ότι η τρόικα θα υποβάλει ενστάσεις, αλλά θεωρούν ότι τα στοιχεία που της έχουν δώσει τεκμηριώνουν απόλυτα το ελληνικό αίτημα.
Κι αυτό καθώς στις δύο τελευταίες περιόδους διάθεσης του θέρμανσης οι απώλειες από ΦΠΑ υπερκέρασαν την αύξηση των εσόδων από τον ΕΦΚ με την τελικά «μαύρη τρύπα» για τα δημόσια έσοδα να φθάνει στα 500 εκατ. ευρώ.
Γι΄ αυτό και πιστεύεται ότι, αν παρουσιαστεί στην τρόικα ένα σχέδιο πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων, δεν θα προβάλει τελικά αντίρρηση στη μείωση του φόρου από τον Οκτώβριο, που ξεκινά εκ νέου διάθεση του θέρμανσης.
Οσον αφορά μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, οι εμπειρογνώμονες της τρόικας έχουν αντιληφθεί ότι οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις δεν έχουν αποδώσει στην πράξη (τα χρέη αυξάνονται μήνα με τον μήνα φθάνοντας αισίως τα 67,25 δισ. ευρώ), αλλά εμφανίζονται αρνητικοί στη θέσπιση 100 μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής των οφειλών.
Είναι πιθανόν πάντως η «χρυσή τομή» να βρεθεί σε μικρότερο αριθμό δόσεων μεταξύ 48 και 72.
Εκεί που η τρόικα μέχρι τώρα λέει σθεναρά όχι είναι στην κατάργηση ή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2015.
Η εισφορά φέρνει έσοδα 1,37 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και σε περίπτωση που αυτά χαθούν προκύπτει μία τεράστια «τρύπα» στον προϋπολογισμό.
Για το 2015 η τρόικα έχει υπολογίσει το δημοσιονομικό κενό στα 2,1 δισ. ευρώ χωρίς να προσμετρά τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης. Γι΄ αυτό και πιέζει για τη χρονική επέκταση του μέτρου ώστε το κενό αυτό να περιοριστεί αισθητά.
Κώστας Τσαχάκης
ktsahakis@pegasus.gr

No comments:

Post a Comment