Ξεκάθαρο σήμα από το μέγεθος της στήριξης
Reuters
Θετικό ήταν το χθεσινό κλίμα, το οποίο διαμορφώθηκε στις διεθνείς αγορές, μετά τη συμφωνία των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να προσφέρουν οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται να μειώσει το χρέος της. Προβλέπονται 30 δισ. ευρώ, στα οποία αναμένεται να προστεθούν τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή πιθανώς το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας, που έλαβε ποτέ η Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι μετά αυτές τις εξελίξεις, όλες οι αγορές θα εισπράξουν θετικό μήνυμα. Επιπλέον, το ότι έχει δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τη χώρα θα αποσείσει τις ανησυχίες για φαινόμενο ντόμινο σε άλλες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα δημοσιονομικά προβλήματα. Το ύψος του πακέτου δανεισμού εναρμονίζεται με τις υψηλότερες προσδοκίες της αγοράς και ενδεχομένως να προκαλέσει βίαιη ανάκαμψη των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων και των τιμών των μετοχών των ελληνικών τραπεζών.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ίσως να υποχωρήσει σχεδόν στο 6,5% ή και στο 6% εντός της τρέχουσας εβδομάδας από το 7,25% της Παρασκευής. Επιπλέον, ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το ευρώ, το οποίο εξαιτίας της φημολογούμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας είχε δεχθεί σοβαρές πιέσεις, πιθανώς να εκτιναχθεί στο 1,40 δολ. τις επόμενες εβδομάδες. Αναλυτές αμερικανικών επενδυτικών οίκων επισημαίνουν ότι το πακέτο στήριξης θα προσφέρει τόνωση της ρευστότητας, δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας και ενδεχομένως να παρακινήσει τους Αμερικανούς επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
Εάν η ανακοίνωση του πακέτου ωθήσει καθοδικά τα ομόλογα, η Αθήνα μάλλον θα καλύψει τις επόμενες έξι εβδομάδες τις ανάγκες χρηματοδότησής της των 11 δισ. ευρώ, χωρίς να αγγίξει τη βοήθεια.
Πάντως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι αγορές θα συνεχίσουν να προβληματίζονται με την ικανότητα της Ελλάδας να αντεπεξέλθει στο επαχθές χρέος των 300 δισ. ευρώ. Η ύπαρξη του προγράμματος βοήθειας αρκεί για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη, αλλά χωρίς το αναγκαίο ρευστό είναι θέμα χρόνου να προσφύγουν σε αυτό. Τα προβλεπόμενα δάνεια θα δοθούν με επιτόκιο 5%, δηλαδή χαμηλότερο από εκείνο του 7%, με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα από την αγορά, αλλά και πάλι υψηλότερο από το σύνηθες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Οικονομολόγοι υπογραμμίζουν ότι η χώρα θα εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2010, αλλά η ύφεση θα βαθύνει, το έλλειμμα θα παραμείνει υψηλό (στο 9% του ΑΕΠ), ενώ δεν θα λάβει μέτρα για την ανταγωνιστικότητά της.
καθημερινή
Είναι δύσκολο το εγχείρημα ως προς την ανταγωνιστικότητα του νεοέλληνα. Εχει μάθει στο να κάνει λεφτά με μυριους πλάγιους τρόπους με όποια κατάσταση κι αν υπάρχει -τον θυμουμαι και εχω παραδείγματα από την μαυρη αγορά της κατοχής -. Νομίζω πως πρώτιστο είναι η αλλαγή της νοοτροπίας του για να ακολουθήσει η προσαρμογή στο νέο οικονομικο περιβάλλον.Η ΄φυλή δεν άλλαξε.
ReplyDelete