Tuesday, April 27, 2010

27/04/10 18:33
Δεν έχει παρακάτω
Στην κατηγορία «junk» υποβάθμισε την Ελλάδα η Standard & Poor's

Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Σε ΒΒ+ από BBB+ υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Standard & Poor's , διατηρώντας αρνητικό outlook. Πρόκειται για την χειρότερη κατηγορία για τα ελληνικά ομόλογα, την επονομαζόμενη «junk» (υψηλού ρίσκου, στην κυριολεξία σημαίνει «σκουπίδια»).

Ο Οίκος προειδοποιεί μάλιστα τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι περιορίζονται στο 30-50% οι πιθανότητες να μην χάσουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης τους ελληνικού χρέους ή χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Οι Οίκοι Αξιολόγησης είχαν προειδοποιήσει ότι το υψηλό κόστος δανεισμού μπορεί να οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση. Ενδεικτικό είναι ότι σήμερα το spread των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε τις 700 μονάδες βάσης.

Όπως εξηγεί ο αναλυτής της S&P, Μάρκο Μίρσνικ: «η υποβάθμιση οφείλεται στην αναθεωρημένη εκτίμηση των πολιτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε βιώσιμη πτωτική πορεία».

Πλησιάζει η ωρα της Πορτογαλίας...

Νωρίτερα την Τρίτη η Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες (σε Α- από Α+) με αρνητικές προοπτικές, ενισχύοντας τους φόβους που έχουν εκφραστεί ευρέως η ελληνική κρίση χρέους να μεταδοθεί και να παρατηρηθούν φαινόμενα «ντόμινο».

Το φόβο ότι το επόμενο «θύμα» των κερδοσκόπων και κατ' επέκταση η επόμενη ανοιχτή πληγή για την Ευρωζώνη θα είναι η Πορτογαλία, ενισχύει και η ανοδική πορεία σε ιστορικά υψηλά των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων της, καθώς και των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS).

Newsroom ΔΟΛ

1 comment:

  1. Tα εχω χαμένα ,δεν μπορώ να παρακολουθήσω τον καταιγισμό των δυσμενών εξελίξεων γύρω από τα οικονομικά της Ελλάδας,Δεν καταλαβαίνω την φιλοσοφία των αγορών, που δεν σου δανείζουν χρόνο ,είσαι υποτίθεται σε διαπραγμάτευση,για μια αναπνοή δημιουργίας και λήψεως μέτρων . Με τα καθιερωμένα ΑΑ και ΒΒ εχουν την εντύπωση πως θα μας σταυρώσουν? Δεν το νομίζω. Κουραστηκα να ακουω το ΒΒC να εχει καθημερινά πρώτο θέμα του την Ελλάδα.Λες και είναι ο ομφάλός των οικονομιών της γης μας.

    ReplyDelete