Friday, April 9, 2010

Εντατικοποιείται ο διάλογος για το Αιγαίο


Του απεσταλμένου μας στην Αγκυρα Αθανασιου Eλλις

Αποφασισμένες να προχωρήσουν σε ουσιαστικά βήματα εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων εμφανίζονται οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, μετά τις πολύωρες συνομιλίες που είχαν χθες στην Αγκυρα ο αν. υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας και ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Αφού επισήμαναν ότι έλαβαν «σημαντικές αποφάσεις» που αντικατοπτρίζουν την ξεκάθαρη πολιτική βούληση των δύο πρωθυπουργών να εγκαινιάσουν μια νέα προσπάθεια, ανακοίνωσαν ότι επισπεύδεται για τα μέσα Μαΐου η επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την οποία ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε «ιστορική». Υπογράμμισαν επίσης την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο, οι οποίες θα είναι πιο συχνές και θα έχουν πιο ευρύ περιεχόμενο, εξέλιξη που στην πορεία παραπέμπει σε έναν διευρυμένο διάλογο.

Ο κ. Δρούτσας επέμεινε ότι «η καλή γειτονία μπορεί να στηριχθεί μόνο στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και στις αρχές του διεθνούς δικαίου, και σε αυτό το πλαίσιο συζητάμε», διαμηνύοντας ότι η αλλαγή της τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει η εξέταση όλων των θεμάτων και, τελικά, η ομαλοποίηση των σχέσεων. Από ελληνικής πλευράς επικεφαλής των λεπτών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, μετά 43 συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, ο πρέσβης ε.τ. και πρώην αρχηγός της ΕΥΠ, Παύλος Αποστολίδης, βαθύς γνώστης των ζητημάτων, ενώ από τουρκικής ο γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Αχμέτ Σινιρλίογλου.

Μείωση των εξοπλισμών

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την προοπτική αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών, τονίζοντας την κοινή επιθυμία κονδύλια να δίδονται σε κοινωνικούς τομείς όπως είναι η υγεία και η παιδεία. Ο κ. Δρούτσας, ο οποίος έγινε εθιμοτυπικά δεκτός και από τον πρόεδρο Γκιουλ, ενώ συναντήθηκε και με τον Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο συζήτησε λεπτομέρειες της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα, έθεσε το πρόβλημα που προκαλούν οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο σημειώνοντας ότι αυτές δεν βοηθούν στην οικοδόμηση μιας νέας σχέσης. Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε ότι «αν προχωρήσουμε, δεν χρειάζονται αμυντικές δαπάνες». Στο πλαίσιο της νέας πορείας που εγκαινιάζεται, προβλέπεται να πραγματοποιείται μία συνάντηση των δύο πρωθυπουργών κάθε χρόνο, όπως και δύο των υπουργών Εξωτερικών, ενώ θα υπάρχουν και άτυπες επαφές στο περιθώριο των διεθνών φόρα.

Ανακοινώθηκαν επίσης πέντε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης -κυρίως ανταλλαγές επισκέψεων, διαλέξεις και κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα- και αποφασίστηκε η σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με τη συμμετοχή δέκα τουρκικών υπουργείων που αντιστοιχούν σε επτά ελληνικά λόγω συγχωνεύσεων -Εξωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας-, το οποίο θα προωθήσει τη διμερή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και θα τελεί υπό την εποπτεία των δύο πρωθυπουργών.

Το Κυπριακό

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η Αθήνα στηρίζει πλήρως τις συνομιλίες για το Κυπριακό υπό τον ΟΗΕ και τάσσεται υπέρ μιας λύσης που θα προέλθει από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και θα είναι λειτουργική στο πλαίσιο της Ε.Ε., της οποίας η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος, ενώ εξήρε τη θετική συμβολή του προέδρου Χριστόφια. Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε σε μια λύση η οποία θα διασφαλίζει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων.

No comments:

Post a Comment