Οι ερευνητές αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Ιnvestigation» ότι εντόπισαν στον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες παρόμοιες με την καψαϊκίνη η οποία χαρίζει στις καυτερές πιπεριές την ιδιαίτερη γεύση τους. Το μπλοκάρισμα αυτών των ουσιών φαίνεται ότι μπορεί να σταματήσει τον χρόνιο πόνο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.
Η καψαϊκίνη προσδένεται σε συγκεκριμένους υποδοχείς οι οποίοι βρίσκονται στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και έτσι γίνεται αντιληπτή η καυτερή γεύση της. Με παρόμοιο τρόπο, όταν το σώμα μας τραυματιστεί σε κάποιο σημείο, εκλύει ουσίες που μοιάζουν με την καψαϊκίνη- πρόκειται για λιπαρά οξέα που ονομάζονται οξειδωμένοι μεταβολίτες του λινολεϊκού οξέος (ΟLΑΜs). Οι ουσίες αυτές προσδένονται επίσης στους υποδοχείς προκαλώντας πόνο, ανακάλυψαν τώρα οι αμερικανοί ερευνητές.
Με βάση τη νέα γνώση, οι ειδικοί προσπαθούν να εξολοθρεύσουν τον πόνο ακολουθώντας δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: η πρώτη αφορά την ανάπτυξη ενός χαπιού το οποίο θα μπλοκάρει την επίδραση των ουσιών του οργανισμού που προκαλούν πόνο.
Η δεύτερη αφορά την τροποποίηση πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται μονοκλωνικά αντισώματα και οι οποίες μπορούν να εγχυθούν στο σώμα εξαφανίζοντας τις ουσίες του πόνου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Κένεθ Χάργκριβς, τέτοιες προσεγγίσεις θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές ενάντια σε όλα τα είδη του πόνου που προκαλούνται εξαιτίας φλεγμονής- είτε πρόκειται για αρθρίτιδες είτε για καρκίνο είτε για τραύματα. Ο ερευνητής τόνισε πάντως ότι δεν είναι βέβαιος ότι θα μπορούσαν να δώσουν ένα τέλος και στον νευροπαθητικό πόνο.
Σήμερα τα περισσότερα παυσίπονα φάρμακα «καλύπτουν» τον πόνο αλλά δεν πολεμούν την πηγή του. Ορισμένες τέτοιες θεραπείες όπως η μορφίνη είναι άκρως εθιστικές.
Ο επικεφαλής της μελέτης τόνισε ότι τα νέα ευρήματα «αναμένεται να προσφέρουν στους γιατρούς, στους οδοντιάτρους και στους ασθενείς περισσότερες εναλλακτικές σε ό,τι αφορά τα παυσίπονα φάρμακα».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=328500&dt=28/04/2010#ixzz0mOktjLKn
No comments:
Post a Comment