Οικονομία | 08.04.2010
Η κρίση στην Ελλάδα διχάζει Βερολίνο και Bundesbank
Στο έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau (Φράνκφουρτερ Ρούντσαου) τονίζεται ότι η απόφαση των πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών του Eurogroup για τη στήριξη της χώρας μας ελήφθη χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες κεντρικές τράπεζες και πως η απόφαση θα έχει σοβαρές συνέπειες. Εκφράζει μάλιστα φόβους ότι το ΔΝΤ δεν θα πιέσει την Ελλάδα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως θα έκανε η ευρωζώνη και ότι εν τέλει η Γερμανία θα «πληρώσει τη νύφη».
Απλά μια εκτίμηση;
Σε ερώτηση της εφημερίδας προς την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (ΓΚΤ), οι αρμόδιοι δεν αρνήθηκαν την ύπαρξη του ενδοϋπηρεσιακού εγγράφου προσπάθησαν ωστόσο να κλείσουν το ζήτημα λέγοντας ότι πρόκειται για εκτίμηση ενός ειδικού που συνιστά στην ουσία μια πρώτη αντίδραση στην απόφαση του Eurogroup για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Καμία εγγύηση ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Σε δύσκολη θέση ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Αξελ Βέμπερ.Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το έγγραφο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας διαψεύδει κατά τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την γερμανική κυβέρνησης που έκανε λόγο για επιτυχία στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στην περίπτωση της Ελλάδας. Εκτιμά δε ότι η απόφαση του Eurogroup δεν εγγυάται τον σεβασμό των ορίων που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζει ότι η Γερμανία δεν θα στηρίξει τελικά οικονομικά την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ασκεί κριτική στην εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επισημαίνοντας ότι η εποχή όπου το ΔΝΤ είχε θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα την δημοσιονομική πειθαρχία έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
ΔΝΤ: Υπέρ της αναπτυξιακής πολιτικής με κάθε κόστος;
Κριτική ασκείται και στον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της οικονομικής στήριξης κρατών που βρίσκονται σε κρίση έτσι ώστε εκείνα να εφαρμόσουν μια οικονομική πολιτική που ευνοεί την ανάπτυξη ακόμα και με τίμημα την διόγκωση του δημοσιονομικού τους ελλείμματος. Μια πολιτική που βρίσκεται εντελώς αντίθετη με εκείνη της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.
Αν παραστεί ανάγκη τα χρήματα θα προέλθουν από την Ευρωζώνη
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: H έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ΗΠΑΣτο έγγραφο της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας συμπεραίνεται ότι ακόμα και μετά την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα είναι εκείνα τα οποία θα πρέπει να στηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα, αν παραστεί ανάγκη. Και επειδή η ΓΚΤ είναι η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα χώρας - μέλους του ευρώ θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα και το μεγαλύτερο βάρος.
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου / dw
No comments:
Post a Comment