Wednesday, April 28, 2010

ο ρόλος της ΓΚΟΛΤΜΑΝ Σακσ.-ΕΝΕΤ

Αρνήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλάνκφαϊν, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, ότι η τράπεζα συνέβαλε στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ με το να «στοιχηματίζει» ότι οι τιμές κάποιων από τα προϊόντα που η ίδια πουλούσε θα κατέρρεαν.

Όπως ισχυρίστηκε, οι πελάτες της τράπεζας αναζητούσαν το ρίσκο «και αυτό πήραν».

Η ακρόαση του Μπλάνκφαϊν κράτησε τρεις ώρες, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις, με διαδηλωτές εντός της αίθουσας να αναρτούν πανό με συνθήματα όπως «ντροπή».

Ο γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, πρόεδρος της επιτροπής, υποστήριξε ότι η Goldman Sachs έβλαψε την αμερικανική κοινωνία με το ρόλο που έπαιξε στην οικονομική κρίση.

Στο επίκεντρο της ακρόασης ήταν ο τρόπος που ο τραπεζικός κολοσσός δημιουργούσε περίπλοκα επενδυτικά προϊόντα που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια και τα πωλούσε σε επενδυτές, τη στιγμή που η ίδια «στοιχημάτιζε» ότι οι τιμές των προϊόντων θα έπεφταν.

«Αγοράζουν κάτι από εσάς και εσείς στοιχηματίζετε ότι η αξία του θα πέσει. Και θέλετε να σας εμπιστεύονται; Εγώ δεν θα σας εμπιστευόμουν», είπε, απευθυνόμενος στον Μπλάνκφαϊν ο Λέβιν.

«Η κατάχρηση εξωτικών και περίπλοκων επενδυτικών εργαλείων συνέβαλε στην εξάπλωση των τοξικών στεγαστικών δανείων σε όλο το χρηματοοικονομικό σύστημα», πρόσθεσε.

«Και όταν το σύστημα τελικά κατέρρευσε υπό το βάρος αυτών των τοξικών δανείων, η Goldman επωφελήθηκε από την κατάρρευση», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Μπλάνκφαϊν αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η τράπεζά του παραβίασε τους κανόνες, ισχυριζόμενος ότι οι πελάτες ήθελαν να εκτεθούν στην αγορά κατοικίας.

«Δυστυχώς, η αγορά κατοικίας κατέρρευσε… οπότε έχασαν χρήματα», όπως είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Goldman, ως μεσάζων, έκανε κάτι που δεν έπρεπε.

«Τα σύνθετα ομόλογα CDO επέτρεπαν στους πωλητές και τους αγοραστές να τοποθετούνται όπως επιθυμούσαν στην αγορά κατοικίας. Δεν ήταν καζίνο», τόνισε ο Μπλάνκφαϊν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε αμερικανικό δίκτυο.

No comments:

Post a Comment