Επισκόπηση τύπου | 26.04.2010
"Το ευρώ στην πυρά"
‘Το ευρώ στην πυρά’ είναι ο τίτλος του σχολίου της Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται στις προοπτικές και στις δυνατότητες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Η εφημερίδα σημειώνει: «Η κρίση αυτή αφορά τόσο την Ευρώπη όσο και την Ελλάδα. Η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, είναι τόσο σημαντική όσο σημαντική είναι και η εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας. Ένα πρόωρο τέλος του ευρώ θα ήταν καταστροφικό για όλους και για νοσταλγία του γερμανικού μάρκου δεν υπάρχει κανένας λόγος. Το ευρώ άντεξε θαυμάσια μέχρι σήμερα στις οικονομικές κρίσεις και προφύλαξε τους Ευρωπαίους από περιπέτειες στις συναλλαγματικές αγορές. Είναι όμως ακόμα ένα πολύ νέο νόμισμα. Μέσα στους επόμενους μήνες θα φανεί εάν θα έχει τη δυνατότητα να ενηλικιωθεί».
Η Welt του Βερολίνου επισημαίνει πως ‘Απαγορεύεται η απαγόρευση σκέψης’ και υπογραμμίζει: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά να καταβληθούν οι πιστώσεις στην Ελλάδα. Μπορεί η καγκελάριος να απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις ή ο υπουργός Οικονομικών να απειλεί με ένα ‘όχι’ αλλά όλα αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση. Στο τέλος η Γερμανία θα δώσει τα δισεκατομμύρια στην Αθήνα υπό την πίεση των Ευρωπαίων εταίρων και των οικονομικών αγορών».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Παρόλα αυτά θα ήταν λάθος να απαγορεύονται οι σκέψεις. Η πρόταση του πολιτικού της CSU Χανς Πέτερ Φρίντριχ για έξοδο των Ελλήνων από την ευρωζώνη, μπορεί να χαρακτηρίστηκε, από τον πρόεδρο των Πρασίνων ως τελείως ‘ούφο’, όμως έχει ο ίδιος μια λύση για το ελληνικό δίλημμα; Οι πιστώσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν είναι σε βάθος χρόνου σίγουρα η λύση. Εξασφαλίζουν μόνο βραχυπρόθεσμα την αναχρηματοδότηση του διαλυμένου κράτους και κάνουν λίγο πιο φθηνά τα επιτόκια».
Εκτενές αφιέρωμα στα οικονομικά της Ελλάδας φιλοξενεί το Spiegel, το οποίο συνοδεύει με μια μεγάλη φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε να συζητούν καθώς και με μια φωτογραφία από τις διαδηλώσεις στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη. Το άρθρο έχει τίτλο ‘Σε λάθος τρένο’ και σημειώνει: «Η έκκληση βοήθειας της κυβέρνησης της Αθήνας θέτει υπό πίεση την καγκελάριο Μέρκελ. Η Γερμανία θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να δώσει δις για να σωθεί η Ελλάδα, ενώ στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό πυκνώνουν οι φωνές για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη».
«Η Bild στους χρεοκοπημένους Έλληνες. Κρίση, ποιά κρίση;» είναι ανταπόκριση της Bild από την Αθήνα, την οποία συνοδεύει από φωτογραφίες νεαρών που διασκεδάζουν στο Μοναστηράκι, μιας συνταξιούχου 85 ετών, η οποία παίρνει σύνταξη 3.500 ευρώ και η οποία δούλευε στο ταχυδρομείο και ενός οδηγού που δεν ζητά απόδειξη από το πρατήριο βενζίνης. Η ανταπόκριση αναφέρεται στις ουρές στο Καζίνο Λουτρακίου, στις αποδείξεις που δεν δίνουν ταξί και περίπτερα, στις υψηλές συντάξεις και στα μαγαζιά που είναι γεμάτα το Σαββατοκύριακο.
Τέλος, πολλά είναι τα ρεπορτάζ και οι αναλύσεις για την Ελλάδα που φιλοξενεί σήμερα ηFrankfurter Allgemeine Zeitung. Στην πρώτη της σελίδα έχει ως κεντρικό άρθρο, το οποίο επιγράφει με τον τίτλο «Σόιμπλε: Η έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια μπορεί και να απορριφθεί» ενώ στο σχόλιό της πάλι στην πρώτη σελίδα, το οποίο επιγράφει ‘Οι πιστωτές της Ελλάδας’ σημειώνει πως όσοι διαθέτουν ελληνικά ομόλογα, δηλαδή τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, οικονομικά ιδρύματα και ιδιώτες και οι οποίοι βρίσκονται ως επί τω πλείστον στην Ελλάδα, αυτοί να πληρώσουν «διότι οι πολιτικοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν αυτούς τους πιστωτές να μην τους πειράξουν και αντ’ αυτού να αναγκάσουν τους Ευρωπαίους φορολογουμένους να ρίξουν χρήματα σε ένα ελληνικό βαρέλι δίχως πάτο».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
No comments:
Post a Comment