ΕΚΤ, ΔΝΤ
Των Ελλης Tριανταφυλλου - Γιωργου Π. Τερζη
Με εξαιρετικά μελανά χρώματα περιέγραψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την ελληνική οικονομία οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ε. Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη χθεσινή συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Ν. Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα απαιτηθούν περισσότερα μέτρα απ’ όσα έχει ομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της «τρόικας» ζήτησαν την ουσιαστική συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έξοδο της χώρας από το οικονομικό τέλμα, αίτημα στο οποίο ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ανταποκρίθηκε, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως αποδέχεται όλα τα μέτρα, και δη αυτά που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση, όπως, μεταξύ άλλων, η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού.
Αλλωστε, παρά τη «λείανση» της στάσης της, η Ν. Δ. επιμένει να βρίσκεται, επί της αρχής, απέναντι στην εμπλοκή του Ταμείου. Ωστόσο, δεν προτίθεται να απορρίψει συλλήβδην το πακέτο μέτρων, ούτε βέβαια να υποκινήσει έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, όπως θα επιθυμούσαν εκπρόσωποι της «λαϊκής δεξιάς». Ενδεικτική της στάσης της Ν. Δ. είναι η χθεσινή ανακοίνωση του τομεάρχη Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος και συνέστησε στους απεργούς ναυτεργάτες «να επιδείξουν την απαιτούμενη υπευθυνότητα και σωφροσύνη».
Στο τέλος της εβδομηνταπεντάλεπτης συνάντησης, την οποία η Ρηγίλλης χαρακτήρισε ως «ενημερωτική και τεχνικής φύσεως», οι παριστάμενοι από την πλευρά της Ν.Δ. (πλην του προέδρου, οι Δ. Αβραμόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Χρ. Σταϊκούρας, Κ. Αρβανιτόπουλος, Χρ. Λαζαρίδης, Γ. Μουρμούρας) υπήρξαν εξαιρετικά φειδωλοί ως προς το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης. Είναι ωστόσο σαφές ότι η κουβέντα μπήκε στην ουσία των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Αθήνα, καθώς και ότι οι εμπειρογνώμονες απαρίθμησαν τα μέτρα που πρέπει άμεσα να προωθηθούν και τα οποία είναι πλέον όσων μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προωθεί.
Ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αποφευχθεί περαιτέρω ύφεση στην οικονομία και με την ευκαιρία διατύπωσε ενστάσεις στα περί κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και περί πλήρους ανατροπής των εργασιακών κεκτημένων, τα οποία, όπως είπε, αν υλοποιηθούν, θα οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις. Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ιδιαιτέρως στην ανάγκη λήψης μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.
Εν τω μεταξύ, σωστή διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ και την Ε. Ε. ζήτησε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στο Φλας, η πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ οπουδήποτε κι αν πήγε συζήτησε με τις κυβερνήσεις και προσάρμοσε τη συνταγή μείωσης του ελλείμματος στις ανάγκες της συγκεκριμένης κοινωνίας». Ζητούμενο αποτελεί, κατά την ίδια, ένα πλαίσιο που δεν θα στραγγαλίσει την ελληνική οικονομία.
No comments:
Post a Comment