Wednesday, April 7, 2010

Γκρίνσπαν: «Κύριος υπεύθυνος ο Μπους για την κρίση»


«Στοχοποίησε», σήμερα, την εποχή διακυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Τζόρτζ Μπους τον νεότερο ο πολύπειρος τραπεζίτης Αλαν Γκρίνσπαν (σχεδόν 20 έτη στην «κεφαλή» της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, της Fed), για την «παρούσα» οικονομική κρίση στον πλανήτη.

«Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους είναι ανάμεσα στους κύριους υπεύθυνους για την οικονομική κρίση, υλοποιώντας ένα κυβερνητικό πρόγραμμα διαρκών ανατιμήσεων της ακίνητης περιουσίας, προς όφελος αποκλειστικώς των μικρομεσαίων», είπε.

«Στην αρχή της δεκαετίας του 2.000, όταν ο πιστωτικός τομέας είχε εκραγεί, η πρόοδος στην πιστωτική αγορά ονομαζόμενη σαμπράιμ, δηλαδή του υψηλού ρίσκου, διήρκεσε πολλά έτη έως ότου να γίνει, τελικά, φούσκα», που μάς έφερε την αμερικανική και μετά τη διεθνή οικονομική κρίση, τόνισε ο πολύπειρος τραπεζίτης.

Ο κ. Γκρίνσπαν στηλίτευσε όλη την κυβερνητική πρακτική του τότε προέδρου Μπους, να εμπλέκει, για πολιτικούς λόγους, «ολοένα περισσότερο τα ομοσπονδιακά στεγαστικά ταμιευτήρια Φρέντι Μακ και Φάνι Μέι στην αμαρτωλή αγορά των υψηλού κινδύνου στεγαστικών δανείων», κάτι που θα οδηγούσε, πρακτικά, στη χρεοκοπία αμφοτέρων... εάν το αμερικανικό δημόσιο, χάρη σε πολλά χρήματα των φορολογουμένων, δεν αναλάμβανε επειγόντως την εποπτεία τους επί προεδρίας Ομπάμα.

Να σημειωθεί πως τα στεγαστικά δάνεια του υψηλού κινδύνου, με πολιτική εντολή του «υπουργού Κατοικίας» δίνονταν απλόχερα σε πιστωτές αμφίβολων οικονομικών δυνατοτήτων. Όταν πλέον τα δάνεια - σε ποσοστό άνω και του 50% του συνόλου - δεν εξυπηρετούνταν πλέον, η αγορά ακινήτων κατέστη «φούσκα», «πάγωσε» μετά το φθινόπωρο του 2008 ελλείψει αγοραστών και για πολύν καιρό, ενώ χιλιάδες κατοικίες κατασχέθηκαν από τις τράπεζες, έως και τα «πρόθυρα» της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αλαν Γκρίνσπαν αποχώρησε από την Fed ακριβώς τρία έτη, πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο ο Μπους ο νεότερος, δηλαδή τον Ιανουάριο 2006. Είναι σήμερα 84 ετών.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 comment:

  1. δεν θα διαφωνήσω καθόλου με την άποψη του κ.Γκρίνσπαν, θεωρούντος την πολιτική του τέως προέδρου, οτι συνέτεινε στην σημερινή Υφεση.Δεν ξεχνιούνται εύκολα οι φούσκες στην αγορά . Αλλά διερωτώμαι που τελειώνει η ανάπτυξη της γης μας και των οικονομιών της οταν στην ζωή συμβαίνουν ατσιδέντε που ανατρέπουν αρδην κάθε προγραματισμό. Δεν υπάρχει τέλος?

    ReplyDelete