Friday, April 23, 2010

Ο Στρος - Καν ζητεί συνεργασία με την κοινωνία

Του απεσταλμένου μας στην Ουασιγκτον Αθανασιου Eλλις

Εκκληση προς τους κοινωνικούς φορείς της Ελλάδας να εργασθούν από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την προώθηση των επώδυνων αλλά αναγκαίων αλλαγών, που θα επιτρέψουν στη χώρα να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει, έκανε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ».

Είναι σαφές πως η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας είναι «πολύ σοβαρή και μας ανησυχεί», τόνισε ο κ. Στρος-Καν και αναφέρθηκε στις σημαντικές προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον λαό. Εξέφρασε μάλιστα κατανόηση για το γεγονός ότι οι Ελληνες πολίτες «είναι κάπως διστακτικοί, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό που έκαναν οι Ευρωπαίοι και τώρα το Ταμείο είναι προς το δικό τους συμφέρον. Αυτοί πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα που έχουν και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να το κάνουν, δεν υπάρχει εύκολη λύση».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «όλοι μαζί, η κυβέρνηση, ο λαός, οι επιχειρήσεις, τα συνδικάτα και το ΔΝΤ, όλοι μαζί, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να την επαναφέρουμε στον σωστό δρόμο». Αφού τόνισε ότι έως τώρα το ΔΝΤ δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις, απλά προσέφερε τεχνική υποστήριξη, χαρακτήρισε την εμπλοκή της Ε.Ε. «πολύ υποβοηθητική». Αποσαφήνισε πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας η οποία είναι μέλος του ΔΝΤ και με αυτήν θα υπάρξει συμφωνία, όχι με την Ε.Ε., η οποία δεν συμμετέχει στο Ταμείο.

Ο Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ

Αφού υπενθύμισε ότι «αν και είναι η πρώτη φορά που βοηθάμε χώρα της Ευρωζώνης, έχουμε συνεργαστεί με άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως τη Λεττονία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία», ξεκαθάρισε ότι στη διαφαινόμενη προσφυγή της Ελλάδας το Ταμείο θα ακολουθήσει τους δικούς του κανόνες, θέτοντας τις δικές του προϋποθέσεις, και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ο κ. Στρος-Καν, που αύριο θα συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα δει και τον Αμερικανό ομόλογό του Τίμοθι Γκάιτνερ (οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό στη λήψη αποφάσεων του ΔΝΤ στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η έγκριση του πιθανού δανεισμού της Ελλάδας), κατέστησε σαφές ότι δεν βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, ενώ ερωτηθείς για τις περιπτώσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, τόνισε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει όποια χώρα έχει πρόβλημα, αλλά αυτή τη στιγμή «δεν υφίσταται ανάγκη να επικεντρωθούμε σε άλλες πέραν της Ελλάδας». Τέλος, αναφερόμενος στην ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, εκτίμησε ότι τώρα πλέον «έχουμε μια σαφή εικόνα και απόλυτα στοιχεία» από τη Eurostat και η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας αποδεικνύεται λίγο χειρότερη σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις.


No comments:

Post a Comment