Sunday, April 25, 2010

Επιστήμη | 20.04.2010

«Όταν υπάρχει ηφαιστειακή τέφρα δεν πετάμε. Τελεία και παύλα»

Επιστήμονες από το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής προχώρησαν σε δοκιμαστική πτήση με ειδικό αεροσκάφος. Ο φυσικός Χανς Φόλκερτ από το εν λόγω κέντρο παραχώρησε συνέντευξη στη DW.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την αναγκαιότητα της απαγόρευσης των πτήσεων. Διότι τα μέτρα που ελήφθησαν μπορεί να είναι υπερβολικά μια και οι μετρήσεις βασίζονταν καταρχάς μόνο σε υπολογιστές, ενώ καθημερινά οι εταιρείες χάνουν 200 εκατομμύρια δολάρια.

Εκφράζονται απόψεις ότι δεν θα έπρεπε να κλείσει για τόσο μεγάλο διάστημα ο εναέριος χώρος και ότι η πυκνότητα της ηφαιστειακής τέφρας είναι ο 'μπούσουλας' για το εάν μπορεί να πετάξει ένα αεροπλάνο ή όχι.

Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες μετρήσεις, οι οποίες ορίζουν πόσο πυκνή θα πρέπει να είναι η σκόνη; Ο φυσικός Χανς Φόλκερτ από το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής απαντά: «Αυτό είναι ένα ακόμα πρόβλημα. Κατά βάση η ηφαιστειακή τέφρα θεωρείται πάρα πολύ επικίνδυνη και για αυτό μπορούν ληφθούν αποφάσεις μόνο με ένα ναι ή ένα όχι. Όταν υπάρχει ηφαιστειακή τέφρα στο χώρο που πετάμε, τότε απλώς δεν πετάμε».

Δεν υπάρχουν ασφαλείς μετρήσεις

O φυσικός Δρ. Χανς ΦολκερτO φυσικός Δρ. Χανς ΦολκερτΔηλαδή το εάν πετάξει ένα αεροπλάνο δεν εξαρτάται από την πυκνότητα και την ποσότητα, ρωτήθηκε ο Χανς Φόλκερτ και η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα όρια. Το πρόβλημα της ηφαιστειακής τέφρας ήταν γνωστό, αλλά μέχρι σήμερα δεν συνέβη ποτέ μια ήπειρος, όπως η Ευρώπη, με μεγάλη εναέρια κυκλοφορία πάνω από τα 2,5 χλμ να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα. Οι κανόνες ήταν σαφείς διεθνώς. Όταν υπάρχει ηφαιστειακή τέφρα, τότε σταματούν οι πτήσεις. Ίσως έχει κανείς την εντύπωση πως οι κανόνες είναι λίγο αυστηροί, αλλά δεν υπάρχουν ασφαλείς μετρήσεις. Θα πρέπει να γίνουν πιο ακριβείς μετρήσεις, αλλά αυτό είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Γι' αυτό θέλουμε να συλλέξουμε σημαντικό προς εξέταση υλικό».

Στο ερώτημα εάν τα αποτελέσματα των ερευνών της πτήσης του ειδικού αεροπλάνου θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις βάσεις για ασφαλείς μετρήσεις στο μέλλον, ο Γερμανός επιστήμονας απαντά: «Φυσικά, αλλά θα πρέπει να λάβει υπόψιν του κανείς πως πρόκειται για μια μόνο πτήση πάνω από τη Γερμανία. Όμως οι κανόνες δεν θεσπίστηκαν τόσο αυστηροί έτσι αυθαίρετα. Υπήρξαν πάρα πολλά περιστατικά στο παρελθόν. Ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε τα πάντα για την ηφαιστειακή τέφρα, όταν καλύπτει τον εναέριο χώρο υπάρχει ένας διεθνής κανόνας που λέει: δεν πετάμε. Και όλα αυτά τα κέντρα αντέδρασαν πάρα πολύ λογικά και τώρα φθάσαμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε ‘αν είναι πραγματικά τόσο επικίνδυνη’. Αυτό πρέπει τώρα να το εξακριβώσουμε, αλλά δεν φθάνει ασφαλώς μόνο μια δοκιμαστική πτήση».

Ο ειδικός επιστήμονας επισημαίνει πως η συγκέντρωση και η αξιολόγηση των στοιχείων απαιτεί χρόνο. Χρόνο τον οποίο είναι πρόθυμη να διαθέσει η επιστήμη, αλλά όχι και η οικονομία.

Judith Hartl / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

No comments:

Post a Comment