Wednesday, March 10, 2010

ΑΝΑΣΤΑΤΗ Η ΒΟΥΛΉ

«Κόλαση» χθες το βράδυ στην Βουλή με αφορμή την «ύπουλη» διάταξη Ραγκούση με την οποία ο πρωθυπουργός μπορεί να συστήνει επιτροπές και να τις αμείβει όσο θέλει εφόσον πρόκειται για θέματα εθνικού συμφέροντος. Το θέμα δεν είναι να κυβερνάτε αλλά να κυβερνάτε νόμιμα, είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας, ενώ παρομοίωσε ουσιαστικά την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την εποχή Κουτσόγιωργα. Ενώ ο Γ. Ραγκούσης επιτέθηκε στον Σαμαρά που δεν στηρίζει το νομοσχέδιο.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να περάσει και στην Ελλάδα το αμερικανικό μοντέλο του Λευκού Οίκου, με προσωπάρχη και ειδικά συμβούλια που θα λύνουν και θα δένουν, χωρίς να ρωτάνε τους υπουργούς. Και μπορεί στην Αμερική να έχει πέραση, στην Ελλάδα, όμως, η παράκαμψη υπουργών θα δημιουργήσει μεγάλες έριδες. Το προεδρικό μοντέλο του Γ. Παπανδρέου μπορεί να θεωρείται ιδανικό για να μη χάνεται χρόνος στη λήψη αποφάσεων, ελλοχεύουν, όμως, και μεγάλοι κίνδυνοι.

1. Η ενός ανδρός αρχή θα δημιουργήσει αδιαφάνεια ενώ θα συγκεντρώσει γύρω από το Μαξίμου διάφορους “συμβούλους” που θα αμείβονται χωρίς έλεγχο.

2. Η συμφωνία με το Κατάρ για τον Αστακό ήταν το πρώτο βήμα καθώς έγινε έπειτα από προσωπικές συζητήσεις του Χ. Παμπούκη με τους Άραβες. Παρακάμφθηκαν ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Λ. Κατσέλη και Τ. Μπιρμπίλη.

Πονηρή η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να νομιμοποιήσει συμβούλους και επιτροπές. Οι υπουργοί δεν πιστεύουν ότι έγινε μόνο για να βρεθεί τρόπος να πληρώνονται οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού και φοβούνται περιθωριοποίησή τους. Κάποιοι είναι έτοιμοι να το θέσουν και ανοικτά το θέμα, μόλις ο Παπανδρέου επιστρέψει από την Αμερική. Για να δούμε…

www.antinews.gr

No comments:

Post a Comment