Tuesday, March 9, 2010

Πολιτική | 09.03.2010

«Δεν είναι η μικρή οικονομία της Ελλάδας το πρόβλημα»

Σύμφωνα με Αμερικανούς οικονομολόγους, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αναμειχθούν άμεσα στην επίλυση του προβλήματος της ελληνικής κρίσης. Θεωρούν πως πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στάθηκε μέχρι σήμερα φειδωλός στα σχόλια του αναφορικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Μετά από μια τηλεδιάσκεψη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πριν από δέκα περίπου μέρες, εκπρόσωπος τύπου του Αμερικανού προέδρου αρκέστηκε στην εξής δήλωση:«Είμαι της γνώμης πως οι Ευρωπαίοι θα αντιδράσουν ανάλογα και αποτελεσματικά».

O Mπάρακ Ομπάμα δεν επιθυμεί άμεση ανάμειξη Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: O Mπάρακ Ομπάμα δεν επιθυμεί άμεση ανάμειξη Η επιφυλακτικότητα του Αμερικανού προέδρου είναι η σωστή πολιτική, όπως υποστηρίζει ο ειδικός σε θέματα οικονομίας Σεμπάστιαν Μαλάμπι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δημόσιο ραδιόφωνο NPR. «Δεν νομίζω πως είναι μια καλή ιδέα για τις ΗΠΑ και κυρίως για τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος έχει δηλώσει πως στέκεται στον αντίποδα της πολιτικής που ακολουθούσε ο Τζωρτζ Μπους, να αναμειχθεί στην Ευρώπη και να θελήσει να έχει λόγο. Αυτό είναι κατά βάση ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Αρκεί η ευρωπαϊκή παρέμβαση για τους Αμερικανούς

Οι ΗΠΑ δεν έχουν την πρόθεση να αναμειχθούν ούτε στο θέμα του ΔΝΤ, όπως υποστηρίζει ο Γιάκομπ Κιρκεργκάαρντ από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Peterson. Οι ΗΠΑ είναι από τους βασικούς χρηματοδότες του ΔΝΤ και θεωρητικά θα μπορούσε να δανείσει την Ελλάδα, αλλά με πολύ αυστηρούς όρους.

Από το εσωτερικό του ΔΝΤ Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Από το εσωτερικό του ΔΝΤ Ο Γιάκομπ Κιρκεργκάαρντ παρατηρεί, όμως, πως όλα αυτά που έχει δρομολογήσει η Ευρώπη επαρκούν: «Αυτά που αποφάσισαν οι χώρες της Ευρωζώνης είναι ίσως λίγο πιο αυστηρά από αυτά που θα ζητούσε το ΔΝΤ, για το λόγο αυτό δεν πιστεύω πως η αμερικανική κυβέρνηση θα αναμειχθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας. Από τη σκοπιά των ΗΠΑ η καλύτερη λύση είναι η Ευρώπη να επιλύσει μόνη της το πρόβλημα».

Παρά τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση παρατηρεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη, εκτιμά και πάλι ο Γιάκομπ Κιρκεργκάαρντ : «Ο κίνδυνος, τον οποίο πραγματικά διαβλέπουν οι Αμερικανοί είναι ότι η κρίση που έχει τώρα η Ελλάδα μπορεί να φθάσει σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία ή η Πορτογαλία. Εάν δει κανείς όμως το μέγεθος της Ισπανίας – ίσως χτυπηθεί και η Ιταλία – τότε κάνοντας κανείς μια διασταλτική ερμηνεία, βλέπει πως κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός οικονομολόγος καταλήγει ότι η κρίση στην Ελλάδα αναβίωσε προκαταλήψεις που θέλουν την Ευρώπη να μην είναι σε θέση να βάλει τάξη.

Albrecht Ziegler / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος /dw

No comments:

Post a Comment