Tuesday, March 23, 2010

Γερμανικές επικρίσεις για τον στραβισμό της Μέρκελ

Η γερμανική κυβέρνηση συνέχισε και χθες να καλύπτεται πίσω από τη θέση «Η Ελλάδα δεν ζητάει βοήθεια, άρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», αλλά οι αντιδράσεις στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της όλο και μεγαλώνουν. Ο γερμανικός Τύπος αλλά και οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές επικρίνουν με αυξανόμενη ένταση τις κινήσεις και τις δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ και ζητούν από αυτήν να αλλάξει πορεία σε ό,τι αφορά το θέμα της Ελλάδας.

Η οικονομική εφημερίδα «Χάντελμπλατ», που εκφράζει τον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας, με χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της επικρίνει την πολιτική Μέρκελ με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η πολιτική Μέρκελ οδηγεί τις αγορές σε μια παράλογη πορεία». Σε αυτό το δημοσίευμα ο οικονομολόγος Χάινε Ρούλοντ από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης δηλώνει πολύ ανήσυχος και λέει χαρακτηριστικά: «Οι δηλώσεις Μέρκελ καταστρέφουν το κλίμα στις αγορές. Οι αγορές με τις αντιδράσεις τους δείχνουν ότι δεν τους αρέσουν καθόλου οι δηλώσεις Μέρκελ, που λένε ότι δεν θα δοθεί πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα». Ενώ ο επίσης οικονομολόγος Κορνέλιους Προπς προσθέτει. «Οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί από τις δηλώσεις Μέρκελ και την προοπτική να καταφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ». Οπως προσθέτει η ίδια εφημερίδα, μια προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ θα έδινε λάθος πολιτικό μήνυμα και θα αποτελούσε χτύπημα για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Παρ' όλα αυτά και χθες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούρλιχ Βίλχεμ συνέχισε να κάνει λόγο για το ΔΝΤ, παρ' ότι αναλυτές στη Γερμανία επισημαίνουν ότι η πολιτική αυτή οδηγεί τη Γερμανία σε διεθνή απομόνωση. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «Η Γερμανία είναι πρόθυμη να συνεχίσει τη συζήτηση για τους τεχνικούς τρόπους της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά είναι και υπέρ της εμπλοκής του ΔΝΤ. Η Γερμανία δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει δράση εάν απειληθεί η σταθερότητα του ευρώ». Ο ίδιος, πάντως, επανέλαβε τη γνωστή θέση της κυβέρνησής του ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια, άρα δεν τίθεται θέμα τέτοιας απόφασης και στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις τού πιο σκληροπυρηνικού μέλους της γερμανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το θέμα της Ελλάδας, του Γκίντο Βέστερβελε, υπουργού Εξωτερικών ο οποίος και χθες ήταν απόλυτα αρνητικός ενώ δεν παρέλειψε να θυμηθεί και τα «συμφέροντα των Γερμανών φορολογούμενων». Οπως είπε στις δηλώσεις του, που έχουν όλο και πιο πολύ προεκλογική χροιά και γίνονται βασικά για εσωτερική κατανάλωση, «Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια, άρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Μια απόφαση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα βοηθούσε ώστε να εφαρμοστούν εκεί τα οικονομκά μέτρα που αποφάσισε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να ενδιαφερθούμε και για τα συμφέροντα των Γερμανών φορολογούμενων». *

! Δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί θέμα «έκτακτης βοήθειας» προς την Ελλάδα, επανέλαβε για ακόμη μία φορά χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ. «Τονίσαμε και οι δύο ότι η Ελλάδα δεν μας έχει ζητήσει λεφτά», δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι βοήθεια θα δινόταν στην Ελλάδα μόνο ως «ύστατη προσφυγή» αν η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, κατάσταση που δεν υφίσταται.APO ENET

No comments:

Post a Comment