"Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία"
Επί τάπητος οικονομία, Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά και Κυπριακό
09/03/2010 | 23:30 Τελευταία Ενημέρωση 16:22 10/03/2010
Παπανδρέου - Ομπάμα στο Λευκό Οίκο
Σχετικά
- VIDEO
Την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς όχι μόνο βρήκε κατανόηση σε ότι αφορά τις προτάσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, αλλά εξασφάλισε και την κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, την οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός, αποφάσισε ο κ. Ομπάμα.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κατάργηση της βίζας "ψήφο εμπιστοσύνης" για την Ελλάδα και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να συνεργαστεί στενά σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την πρωτοβουλία του ιδίου και άλλων ευρωπαίων ηγετών όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γιούνκερ που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των κερδοσκόπων και την αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από την Αμερική να συνδράμει σε μια κοινή κατεύθυνση με τις ευρωπαϊκές χώρες στην επόμενη σύνοδο κορυφής του G 20. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή χρήσιμη και θετική και πως οι ΗΠΑ θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση έτσι ώστε να "μπει τάξη στις διεθνείς αγορές".
Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαρακτήρισε "κάθε φωνή υποστήριξης θετική", πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από τη μεγαλύτερη οικονομία και ισχυρότερη πολιτικά χώρα του κόσμου. Μίλησε δε για "αναγνώριση των δύσκολων μέτρων που παίρνουμε " και εκτίμησε ότι πιάνουν τόπο οι κόποι μας.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι εκτός της οικονομίας συζήτησε με τον κ. Ομπάμα την πρωτοβουλία της Ελλάδας για ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014, εξέλιξη που χαρακτήρισε σταθεροποιητική για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και την επίλυση συγκεκριμένων διμερών προβλημάτων.
Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τους επόμενους μήνες, όπως και για την βούληση της ελληνικής πλευράς να αναζωογονήσει τη διαδικασία ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της επίλυσης διαφορών, όπως είναι η περίπτωση της υφαλοκρηπίδας.
"Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στην κρίση δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι", κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.
Η κ. Πελόζι αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και στο σημαντικό ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο κανάλι PBS Newshour ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι "βάζουμε σε τάξη τα οικονομικά μας λαμβάνοντας πολύ αυστηρά μέτρα. Επιθυμούμε να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές ρυθμίζονται, με τρόπο ώστε να μην κερδοσκοπούν εις βάρος των χωρών".
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και δε συζητά προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα οφείλεται τόσο στην κακοδιαχείρηση και στη φοροδιαφυγή όσο και στη διεθνή οικονομική κρίση.
Αναφερόμενος στα "σκληρά" όπως τα χαρακτήρισε μέτρα λιτότητας, είπε ότι η αντίδραση τόσο από τις αγορές, όσο και από τους εταίρους της ΕΕ, αλλά και από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι θετική.
Αιχμές Κλίντον για τον τρόπο ενοποίησης της ΕΕ
Αιχμές για τον τρόπο που ενοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. "Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας πηγάζει από το γεγονός ότι η ΕΕ ενοποιήθηκε πρώτα σε νομισματικό επίπεδο, πριν ενοποιηθεί στο οικονομικό και το πολιτικό" σημείωσε.
Για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι "οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη χώρα παραμένουν εξαιρετικά ευοίωνες και είναι ένα καλό στοίχημα ότι θα ξεπεράσει την κρίση".
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι "η ελληνοαμερικανική κοινότητα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τι θα γίνει στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα, για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης", και δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει, ενώ εξήρε το έργο του κ. Παπανδρέου. "Εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία μπορούν να ξεπεράσουν και κανείς δεν πρέπει να στοιχηματίσει εναντίον τους".
Ο Λουκάς Τσούκαλης στο ΣΚΑΪ
«Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν είναι συμβατό με τις σημερινές συνθήκες. Θα χρειαστούν χρόνια για τη σύστασή του. Έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν αρκεί η ΕΚΤ, αλλά ένα ΕΝΤ θα είναι σαφώς αυστηρότερο από το ΔΝΤ» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο ΣΚΑΪ ο Λουκάς Τσούκαλης πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Η έξοδος από την κρίση θα είναι αρκετά επώδυνη και η διαχείριση της κρίσης θα κοστίσει» πρόσθεσε ο κ. Τσούκαλης. «Η ανάπτυξη δεν είναι τσάμπα. Ορισμένοι θα αντισταθούν με τον αγριότερο τρόπο και θα αντισταθούν μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος τους».
Για την κατάργηση της βίζας, ο κ. Τσούκαλης σχολίασε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έδειξε κάτι χειροπιαστό, ότι τον εμπιστεύεται.
Συνέντευξη Παπανδρέου στο BBC Αmerica
Την ανάγκη για νέους κανόνες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που να διασφαλίζουν τα συμφέροντα των χωρών και όχι μόνο των κερδοσκόπων, επισημαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου νωρίτερα σε συνέντευξη του στο ΒΒC Αmerica.
Όπως διευκρίνισε η πρακτική των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χώρας αποδεικνύει ορισμένα από τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα διεθνώς, αρχικώς με τις ίδιες τις τράπεζες οι οποίες φέρουν μεγάλη ευθύνη για την κρίση του 2008.
Σε ερώτηση εάν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι η κρίση της Ελλάδας δε θα εξαπλωθεί, ο κ. Παπανδρέου απαντά ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται και ακόμα περισσότερα.
Ωστόσο επισημαίνει ότι χρειάζεται η αλληλεγγύη μιας ευρωπαϊκής και μιας παγκόσμιας κοινότητας προς μια χώρα η οποία αν και προχωρεί στις σωστές κινήσεις, θα μπορούσε να είναι στόχος κερδοσκοπικών επιθέσεων.
Δηλώσεις του Δ. Δρούτσα στην "Πρώτη γραμμή"
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον αναγνώρισε την σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και εξέφρασε την στήριξη της και την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα.
Ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως οι δηλώσεις της Χ. Κλίντον στέλνουν ένα μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια αξιόπιστη κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι ο αγώνας της Ελλάδας κατά της κερδοσκοπίας ώστε να ξεφύγουμε από την κρίση είναι συνεχής.
Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε κοινή κατεύθυνση καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και πολλές χώρες της ΕΕ πέρασαν η περνούν από την θύελλα της οικονομικής κρίσης.
No comments:
Post a Comment