Επισκόπηση τύπου | 25.03.2010
«Ο συμβιβασμός δεν πείθει»
«Ο συμβιβασμός δεν πείθει», είναι ο τίτλος του σχολίου της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt: «Παρ’ όλα αυτά η ΟΝΕ θα επιβιώσει της ελληνικής κρίσης…Σημαντικό είναι να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τα παράπονα και τις διαμάχες και να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο επίλυσης της κρίσης. Τότε μόνον θα επανέλθει η ηρεμία στις αγορές και στα μίντια.»
«Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει άλλη επιλογή: δεν μπορεί να απαλλάξει από τις ευθύνες τους και το βάρος των χρεών τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, πρέπει να ζητά πειθαρχία στα δημοσιονομικά. Αυτό προϋποθέτουν και οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Η Γερμανία οφείλει να αξιοποιήσει με συνέπεια τις ευρωπαϊκές συνθήκες αντί να εμπλέκεται σε συζητήσεις για ουτοπικές αλλαγές.»
Η καγκελάριος κράτησε την ψυχραιμία της
Η Άγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο
«Ηγεμόνας με πειθαρχία», είναι ο τίτλος του σχολίου τηςSüddeutsche Zeitung «Η Γερμανία ζει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών στην εξωτερική της πολιτική. Η Γερμανία φαίνεται ξαφνικά να διολισθαίνει σε εποχές που ήταν ο ταραξίας της Ευρώπης και όχι ο ηγεμόνας. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ωφελείται τα μέγιστα από την ΟΝΕ και την κοινή εσωτερική αγορά.
Εάν αυτή η αγορά, αυτό το οικοδόμημα, υποστεί σοβαρές ζημίες, τότε διακυβεύεται ένας πολιτικός άθλος γενεών: η ΕΕ.
Όλα αυτά θα έπρεπε να τα σκεφτεί η κ. Μέρκελ αυτές τις ημέρες….Η κ. Μέρκελ έπρεπε να αναρωτηθεί, εάν επιθυμεί να διακυβεύσει το σημαντικότερο εργαλείο της εξωτερικής της πολιτικής, την ΕΕ δηλαδή, ή εάν τηρήσει τους κανόνες και κρατήσει την ψυχραιμία της στη διαμάχη και έτσι αναγκάσει την Ευρώπη να πειθαρχήσει.
Η κ. Μέρκελ διατήρησε την ψυχραιμία της.»
Καταρρέει ένα ταμπού
«Από παντού μπάζει», υποστηρίζει η αυστριακή εφημερίδαDie Presse: «Η ΕΕ και το ευρώ είναι προϊόντα μιας οικονομικής και πολιτικής 'καλοκαιρίας', έτσι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η ανάπτυξη και η σταθερότητα θα συνεχιστούν επ’ αόριστον.
Τώρα όμως μπάζει από παντού. Προστασία κάτω από την κοινή ευρωπαϊκή στέγη δεν υπάρχει. Όταν σήμερα η σύνοδος κορυφής της ΕΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, τότε καταρρέει ένα ταμπού: για πρώτη φορά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης αποκαλύπτει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και οι κοινές συνθήκες έχουν οικοδομηθεί σε πήλινα πόδια.»
Ο αγώνας αντοχής της Μέρκελ στο εσωτερικό
Γκ. Βεστερβέλε - Α. Μέρκελ: ένας δύσκολος συνασπισμός
«Η Μέρκελ σκέπτεται με γνώμονα τις εκλογές», γράφει η ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad: «Η βοήθεια μέσω του ΔΝΤ προς την Ελλάδα κοστίζει επίσης χρήματα στον Γερμανό φορολογούμενο, εφ’ όσον η Γερμανία δίνει ετησίως μια υψηλή εισφορά...Όμως μία υποχώρηση της καγκελαρίου διακυβεύει τις ψήφους του κόμματός της στις επερχόμενες εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Εξάλλου δεν είναι ούτε το στιλ της κ. Μέρκελ: Μπορεί να είναι μια καγκελάριος που δεν μιλάει πολύ, αλλά εάν πει κάτι, τότε συνήθως κρατάει το λόγο της.»
«Η επιστροφή της κας Όχι», είναι τέλος ο τίτλος του σχολίου της γαλλικής Le Figaro: «Η ελληνική κρίση δρομολόγησε την επιστροφή της ‘κυρίας Όχι’ στην ευρωπαϊκή σκηνή. Η ολοφάνερη διστακτικότητά της Γερμανίδας καγκελαρίου και το έλλειμμα αλληλεγγύης που της προσάπτουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της επιβραβεύονται στο εσωτερικό της χώρας.
Έξι μήνες μετά την επανεκλογή της ως καγκελαρίου και τον σχηματισμό του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού η καγκελάριος βιώνει πολιτικά έναν πρωτοφανή αγώνα αντοχής που απειλεί μάλιστα στο επόμενο διάστημα να αποδυναμώσει την κυβερνητική εντολή της.
Γι’ αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος αποσπά την προσοχή των ψηφοφόρων με αποφάσεις στη διεθνή πολιτική.
Η Μέρκελ εκμεταλλεύεται την ελληνική κρίση για να κερδίσει το χαμένο πολιτικό έδαφος στο εσωτερικό.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
No comments:
Post a Comment