Tuesday, March 2, 2010

Οικονομία | 02.03.2010

Συνυπεύθυνες οι τράπεζες για την Ελλάδα

Η ευθύνη των τραπεζών για την υπερχρέωση της Ελλάδας είναι μεγάλη, δηλώνει στην Deutsche Welle ο Γερμανός οικονομολόγος Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Κέντρου της Βαυαρίας.

Μπορεί τα spreads να έπεσαν χθες, ωστόσο η νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν λέει να υποχωρήσει. Παρά τις διαβεβαιώσεις στήριξης προς την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις προς τους κερδοσκόπους, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ακόμη ρευστή με δεδομένη τη διστακτικότητα της Γερμανίας να δώσει τις εγγυήσεις που ζητά η αγορά. Η νευρικότητα εντείνεται και από την παρουσία στην Αθήνα κλιμακίου του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) για να ελέγξει την πορεία υλοποίησης των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Με βάση την αξιολόγηση αυτή θα αποφασίσει ο οίκος εάν θα αλλάξει τη βαθμολογία που έχει δώσει στην ελληνική οικονομία ή όχι.

Έλεγχο στις «συμβουλευτικές κινήσεις» τραπεζών

Την πρακτική της Goldman Sachs στηλιτεύει ο Βόλφγκανγκ ΓκέρκεΤην πρακτική της Goldman Sachs στηλιτεύει ο Βόλφγκανγκ ΓκέρκεΣτο μεταξύ οι τράπεζες αγωνιούν και παράλληλα κερδοσκοπούν. Η ευθύνη τους για την υπερχρέωση της Ελλάδας είναι μεγάλη δηλώνει στην Deutsche Welle ο Γερμανός οικονομολόγος Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Κέντρου της Βαυαρίας. «Η κατηγορία αυτή εμπεριέχει πολλές αλήθειες. Κατ` αρχήν η Goldman Sachs βοήθησε την Ελλάδα να παραποιήσει τις στατιστικές της με τις λεγόμενες συναλλαγές SWAP, δηλαδή με την ανταλλαγή εισροών και εκροών, στο πλαίσιο της οποίας μετατόπισαν στο μέλλον χρέη. Πρόκειται για μια συναλλαγή στα όρια της νομιμότητας αλλά σε τελική ανάλυση δεν είναι ηθική. Δεύτερο, με την εικασία ότι η Ελλάδα θα διασωθεί, οι τράπεζες συνέβαλαν στο να επιβαρυνθεί η Ελλάδα με πρόσθετα χρέη και να υπερχρεωθεί. Οι τράπεζες φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση αυτή. "Στο μέλλον θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις συμβουλευτικές κινήσεις των τραπεζών", επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Γκέρκε.

Καμπανάκι αποβολής για την Ελλάδα

Ο κ. Γκέρκε δεν αποκλείει την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη εάν...Ο κ. Γκέρκε δεν αποκλείει την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη εάν...Ο Γερμανός οικονομολόγος δεν θεωρεί την Ελλάδα και την δημοσιονομική της κρίση ως το κύριο πρόβλημα της ευρωζώνης και παραπέμπει στο μικρό ποσοστό της χώρας επί του ΑΕΠ των χωρών του κοινού νομίσματος.

Το ευρώ αντέχει. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μερίδιο της Ελλάδας στο ΑΕΠ της ευρωζώνης είναι μόλις 2,5%. Υπό την έννοια αυτή η κατάσταση δεν είναι δραματική. "Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, εάν προκύψουν παρόμοιες καταστάσεις στην Ισπανία και την Ιταλία. Αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί αυτό. Θα πρέπει ωστόσο να προειδοποιήσουμε την Ελλάδα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της ότι θα αποβληθεί από την ευρωζώνη. Και αυτό δεν είναι τόσο κακό για τη χώρα. Θα μπορέσει να υποτιμήσει το νόμισμά της και να γίνει φθηνή και ελκυστική για τους τουρίστες, ενώ παράλληλα θα στηριχθούν και οι εξαγωγές της. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουν εκεί τα πράγματα, αλλά εάν φτάσουν, αυτή θα είναι η δεύτερη καλύτερη λύση", καταλήγει ο καθηγητής Γκέρκε

Olaf Krieger/Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. σύνταξης: Γιώργος Παππάς

dw

No comments:

Post a Comment