Οικονομία | Τρι, 23/03/2010 - 16:46
Ισπανικό σχέδιο αντεπίθεσης
Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών του Εurogroup πριν τη σύνοδο των 27 της Πέμπτης, ζητούν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, προκειμένου να συζητηθεί η οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ. Πρόγευση της πρωτοβουλίας αυτής είχε δώσει το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε μιλήσει για κάποιο σχέδιο το οποίο θα εκδηλωθεί από την ισπανική προεδρία και θα στηριχθεί από την Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.
"Συμφωνούμε να ζητήσουμε να γίνει μία σύσκεψη των ηγετών των κρατών και των υπουργών του Eurogroup αμέσως πριν την ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής", για να συζητήσουμε "την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ", δήλωσε ο Σαρκοζί κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό.
"Έχουμε τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τα οικονομικά. Πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, αλλά όχι μόνο. Η σύσκεψη πριν την διάσκεψη κορυφής είναι μία καλή ευκαιρία να ενισχύσουμε τον ηγετικό ρόλο του Eurogroup. Πρέπει το Eurogroup να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει", δήλωσε ο Θαπατέρο.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του προέδρου του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ στην online έκδοση των Financial Times Deutschland, δήλωσε πως στόχος είναι να βρεθεί συμφωνία πριν τη Σύνοδο. Την αισιοδοξία του ότι το Βερολίνο θα συμβιβασθεί εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στους Financial Times τονίζει ότι "Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς αλληλεγγύη, ούτε αλληλεγγύη χωρίς σταθερότητα".
Την ανάγκη να αποσαφηνιστεί ο μηχανισμός ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα, προκειμένου να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, επισήμανε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.
Ήδη ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ δήλωσε "κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τι ντόμινο θα προκαλέσει μια χρεοκοπημένη Ελλάδα, ειδικά στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης".
Την ίδια ώρα πάντως, οι Γερμανοί υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών διαμηνύουν ότι ο όποιος μηχανισμός στήριξης δεν θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί ώστε να μη χαλαρώσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Αθήνας.
Υπό αυτές τις συνθήκες, παρά την όποια υποχώρησή του, το σπρεντ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, παραμένει για τα καλά πάνω από τις 300 μονάδες.
Συμμετοχή Αντώνη Σαμαρά στη σύνοδο της 25ης Μαρτίου
" Δεν φοβάμαι χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία έχει πολλούς αναξιοποίητους πόρους και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα", τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στο συνέδριο της Herald Tribune. O κύριος Σαμαράς επισήμανε ότι δεν χρεοκόπησε η Ελλάδα, αλλά το πολιτικό μοντέλο, πάνω στο οποίο στηρίχτηκε και ζήτησε άμεσες αλλαγές παντού, ενώ άφησε αιχμές και για τη στάση της Γερμανίας, λέγοντας πως η μείωση της αξίας του Ευρώ και η κρίση κάνουν τη Γερμανία να διαμαρτύρεται, αλλά είναι βέβαιο ότι έχει αυξήσει και τις εξαγωγές της.
Τη διάθεση του Προέδρου της ΝΔ, να εξαντλήσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, κάθε δυνατό μέσο για να συμβάλλει στην προσπάθεια να πειστεί η Γερμανία να συναινέσει στην εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στη συμμετοχή του Προέδρου της ΝΔ, στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαικού Λαικού κόμματος στις 25 Μαρτίου.
Ο κύριος Σαμαράς έχει προσκληθεί από την Αγγελα Μέρκελ, να είναι ο κεντρικός ομιλητής σε αυτή τη σύνοδο, εκθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και τις προτάσεις του για την έξοδο από την κρίση.
No comments:
Post a Comment