Sunday, March 21, 2010

Μέταλλο στα άκρα
«Υπερελαστικός σίδηρος» θα σώζει κτήρια και ασθενείς

Το νέο υλικό θα επέτρεπε τη δημιουργία καθετήρων αρκετά λεπτών ώστε να φτάνουν στον εγκέφαλο (φωτ. αρχείου)
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Ερευνητές στην Ιαπωνία παρουσίασαν ένα «υπερελαστικό» κράμα σιδήρου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον οπλισμό αντισεισμικών κτηρίων, καθώς και σε καθετήρες για ακόμα πιο λεπτές ιατρικές επεμβάσεις..

Το πρωτοποριακό κράμα που παρουσιάζεται στο περιοδικό Science διατηρεί τη «μνήμη» του σχήματός του, έχει δηλαδή την ιδιότητα να επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα αν παραμορφωθεί. Επιπλέον, αντέχει σε τάσεις δύο φορές μεγαλύτερες από ό,τι το κράμα νικελίου-τιτανίου.

«Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κτήρια σε σεισμογόνες περιοχές. Τα κτήρια παραμορφώνονται από τους σεισμούς, το υπερελαστικό κράμα όμως μπορεί να τα επαναφέρει στην αρχική τους κατάσταση» ανέφερε στο Reuters ο Τ.Ομόρι, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο Τοχόκου.

Εκτός από ελαστικό, το νέο κράμα είναι και πιο όλκιμο, μπορεί δηλαδή να υποστεί πλαστική παραμόρφωση και να πάρει το σχήμα πολύ λεπτών συρμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι το υπερελαστικό κράμα θα μπορούσε να αντικαταστήσει το κράμα νικελίου-τιτανίου στους καθετήρες που χρησιμοποιούνται σήμερα για επεμβάσεις αγγειοπλαστικής.

«Η αντοχή στον εφελκυσμό είναι πολύ υψηλή, οπότε [το κράμα] μπορεί να πάρει το σχήμα ενός πολύ λεπτού σύρματος που μπορεί να φτάσει σε εσωτερικές περιοχές του σώματος» εξήγησε ο Δρ Ομόρι. Με τα σημερινά κράματα νικελίου-τιτανίου, «η διάμετρος του σύρματος είναι υπερβολικά μεγάλη για να μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο» επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι το υπεραστικό κράμα αλλάζει μαγνητικές ιδιότητες όταν δέχεται τάσεις, ιδιότητα που θα το καθιστούσε ιδανικό και για χρήση σε αισθητήρες.

Newsroom ΔΟΛ


No comments:

Post a Comment