Επισκόπηση τύπου | 02.03.2010
"Η διστακτικότητα της Μέρκελ"
«Η διστακτικότητα της Μέρκελ», «Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν και άλλες περικοπές», «Ο σωστός πρέπει να βοηθήσει», είναι μερικοί από τους τίτλους των σημερινών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα στο γερμανικό τύπο.
Η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της με τίτλο «Η διστακτικότητα της Μέρκελ», γράφει: «Αυτή η συγκυρία πρέπει να θυμίζει στην κ. Άγκελα Μέρκελ τον Σεπτέμβριο του 2008, που εγγυήθηκε για τις οικονομίες των πολιτών και ταυτόχρονα ενίσχυσε τις τράπεζες με δισεκατομμύρια για να μην καταρρεύσουν. Στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα δεν θα είναι διαφορετικά.
Οι Γερμανοί πρέπει να βοηθήσουν τους Έλληνες για να αποφύγουν τις ζημίες στην ίδια τους τη χώρα, έστω και αν μέχρι τώρα κανείς δεν θέλει να το παραδεχθεί. Διότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, εάν χώρες, όπως η Ισπανία, περιέλθουν σε παρόμοια δεινή θέση. Τότε απειλούμεθα με χρηματοπιστωτική κρίση σε επίπεδο κρατών και μια τέτοια κρίση δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Ευρωζώνη.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σαφής και πολιτικά ξεκάθαρη διέξοδος. Γιατί οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης δεν διαθέτουν μηχανισμούς που να επιτρέπουν με συγκεκριμένη διαδικασία τον αποκλεισμό μιας χώρας από την ΟΝΕ, ώστε να διασώσουν τόσο τη χώρα, όσο και την Ένωση.»
«Ζητούμενο είναι λοιπόν πότε θα διαθέσει η κ. Μέρκελ τα δισεκατομμύρια: εάν τα δώσει νωρίς, σταματούν πρόωρα οι πιέσεις προς τους Έλληνες, εάν όμως η βοήθεια έρθει αργά, τότε θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, που ενδεχομένως θα ξεπεράσουν και τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Έτσι αυτή τη στιγμή παίζει περισσότερο ρόλο η ψυχολογία, παρά τα γεγονότα. Διότι οι πιέσεις θα αυξηθούν, όπως γνωρίζει η καγκελάριος, απλώς πρέπει να περιμένει την κατάλληλη στιγμή, ώστε να μπορεί να δικαιολογήσει αξιόπιστα στους Γερμανούς πολίτες τα δισεκατομμύρια βοήθειας που θα διαθέσει προς τους Έλληνες. Όμως ενδέχεται τότε, η κατάσταση στις χρηματαγορές να έχει ήδη εκτροχιαστεί.»
Οι ευθύνες των Κεντροευρωπαίων για την Ελλάδα και την Ισπανία
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στο σχόλιό της «Ο κατάλληλος πρέπει να βοηθήσει», υποστηρίζει ότι ο πλέον κατάλληλος θεσμός για να βοηθήσει την Ελλάδα είναι το ΔΝΤ: «Ολόκληρη η γερμανική κυβέρνηση ξέρει ότι το ζήτημα δεν είναι, εάν θα βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά πώς θα την βοηθήσουν. Η αλήθεια επίσης είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να καταφέρει να πείσει τους πολίτες του για την αναγκαιότητα των μέτρων, ενώ βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μέτωπα -τα οποία μόνος του δεν είναι δυνατόν να ελέγξει: από τη μια τα συνδικάτα, και από την άλλη τις διεθνείς χρηματαγορές.»
«…Επιπλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι ευθύνονται εν μέρει και για τα προβλήματα των νοτιοευρωπαϊκών χωρών: διότι όχι μόνον έκλεισαν τα μάτια, όταν οι Έλληνες τους έδιναν παραποιημένα στοιχεία και οι Ισπανοί διόγκωναν τη ‘φούσκα’ των ακινήτων, αλλά έκαναν ελάχιστα για να εξελιχθεί η ΟΝΕ σε πολιτική ένωση και κυρίως για να διορθωθούν τα δομικά λάθη από τα οποία πάσχει. Έτσι τώρα, ενώ η νομισματική πολιτική ασκείται στην ΕΕ κεντρικά, η δημοσιονομική και η οικονομική πολιτική ασκείται από τα κράτη - μέλη.»
«Και τώρα τι κάνουμε; Ο πλέον συνετός δρόμος είναι να ενεργοποιήσουμε εκείνους τους θεσμούς που μπορούν να βρουν αμέσως λύσεις. Και ένας τέτοιος θεσμός είναι μόνον το ΔΝΤ. Πολλοί Ευρωπαίοι και Γερμανοί πολιτικοί δεν θέλουν την παρέμβαση του ΔΝΤ, διότι, όπως λένε, έτσι η ΕΕ δείχνει την αδυναμία της. Μήπως όμως θα ήταν αργότερα μεγαλύτερη η δυσφήμηση της ΕΕ από ό,τι τώρα;»
Η σειρά της Βρετανίας;
Τέλος σε όλες τις γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται οι κίνδυνοι για τη βρετανική οικονομία. Παραθέτουμε το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Οι κερδοσκόποι επιτίθενται στη στερλίνα»: «Αυξάνεται η ανησυχία για τα ελλείμματα στην Ευρώπη μετά την επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ελλάδας και τώρα κατά της Βρετανίας. Χθες η στερλίνα δέχθηκε σοβαρές πιέσεις στις αγορές και οι επενδυτές φοβούνται ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει άμεσα προβλήματα λόγω του νέου δανεισμού.
Η Κομισιόν υπολογίζει μάλιστα ότι φέτος το έλλειμμα της Βρετανίας θα αγγίξει το 12,9% της συνολικής της οικονομικής απόδοσης. Θα είναι δηλαδή υψηλότερο ακόμη και από το έλλειμμα της Ελλάδας που αναμένεται για φέτος στο 12,7%.
Στην περίπτωση της Βρετανίας δεν υπολογίζει κανείς όμως με χρεοκοπία, αλλά όλοι φοβούνται ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει σοβαρές δυσκολίες για να μειώσει τα χρέη και να ελέγξει τα ελλείμματα.»
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Γιώργος Παππάς
Νομίζω ότι οι Γερμανοί δεν θα πάρουνε το ρίσκο να δώσουν στον Παπανδρέου λεφτά ,θα προειδοποιούν ομως συνεχώς ότι αν δεν φτιάξουμε μόνοι τα οικονομικά μας υπάρχουν φωνές που θέλουν να αποβάλουν την χώρα από την ΕΕ και το νόμισμα .Επαφίεται επομένως στην κρίση του κ.Παπανδρέου ,αν μπορεί να τηρήσει κατά γράμμα τα του συμφέροντος της χώρας.
ReplyDelete