Wednesday, March 10, 2010

Επισκόπηση τύπου | 10.03.2010

Οδηγεί η Γερμανία το ευρώ σε αδιέξοδο;

Δύο σημαντικές αναλύσεις στον γερμανικό τύπο σήμερα για την Ελλάδα. Η μια λέει 'όχι' στο σφίξιμο του ζωναριού και η άλλη ζητά τη χαλιναγώγηση της κερδοσκοπίας σαν δίδαγμα από την ελληνική κρίση.

«Το σφίξιμο του ζωναριού δεν βοηθά», είναι ο τίτλος ανάλυσης στην Frankfurter Rundschau που υπογράφουν ο Γερμανός οικονομολόγος Χάινερ Φλάσμπεκ, επικεφαλής της Διαρκούς Συνόδου για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη του ΟΗΕ (UNCTAD), και η συγγραφέας Φριντερίκε Σπίκερ.

Και οι δύο ζητούν μια άλλη πολιτική από τη Γερμανία έναντι της Ελλάδας και γενικά έναντι των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου: «Το στάνταρ πρόγραμμα της ΕΕ έναντι της Ελλάδας, που επιβλήθηκε με γερμανικές πιέσεις, είναι η εφαρμογή της τακτικής του ΔΝΤ: αναγκάζουν τη χώρα μεσούσης της οικονομικής ύφεσης να μειώσει δραστικά τα δημοσιονομικά της ελλείμματα. Δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να κάνει περικοπές χωρίς να υπάρχει κάποια ελάφρυνση από οπουδήποτε. Ταυτόχρονα η Γερμανία διευρύνει την ‘πρωτιά’ της στην ανταγωνιστικότητα με νέα συγκράτηση μισθών, η πραγματική μείωση των οποίων θα είναι φέτος μεγαλύτερη από ότι πέρσι.»

Εξισορρόπηση για τον ευρωπαϊκό νότο και ευρωομόλογο

«Η Ελλάδα και ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Νότος χρειάζονται όμως μια εξισορρόπηση, γιατί δεν συνέπραξαν, και σωστά, στο μισθολογικό ντάμπιγκ της Γερμανίας τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτή την εξισορρόπηση την χρειάζονται μεσοπρόθεσμα. Διαφορετικά δεν μπορεί να συγκρατηθεί η πτώση της αξίας του ευρώ, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά μέτρα επιβάλλονται στους Έλληνες για πόσο χρονικό διάστημα και από ποιους θεσμούς.

Η εξισορρόπηση αυτή πρέπει όμως να διαμορφωθεί έτσι ώστε να μην βουλιάξει όλη η Ευρώπη στον αποπληθωρισμό. Επομένως οι μισθοί στη Νότια Ευρώπη δεν πρέπει να μειωθούν υποχρεωτικά. Που σημαίνει ότι στη Γερμανία οι μισθοί πρέπει αντίθετα να αυξηθούν δραστικά.

Αυτό είναι το καθήκον που πρέπει να εκπληρώσει η ΟΝΕ. Και επειδή δεν μπορούν τα παραπάνω να εφαρμοστούν γρήγορα, πρέπει στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα να βοηθηθούν οι υπερχρεωμένες χώρες, και μάλιστα με ένα ευρωομόλογο.

Το πλεονέκτημα του ευρωομολόγου είναι ότι δεν εγκαταλείπουμε το πεδίο στους κερδοσκόπους και στους οίκους αξιολόγησης.»

«Η Ευρώπη δεν χρειάζεται νέους θεσμούς, αλλά μια νέα οικονομική πολιτική. Γιατί εξάλλου θα πρέπει το ΕΝΤ να έχει μεγαλύτερες επιτυχίες από την Κομισιόν, που απέτυχε παταγωδώς ως θεματοφύλακας και ως επόπτης των συνθηκών;»

«Θέλουμε πράγματι εμείς οι Γερμανοί να περάσουμε στην ιστορία σαν εκείνοι που οδήγησαν το κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα του 21ου αιώνα στο αδιέξοδο;»

Να απαγορευθούν τα χρηματοπιστωτικά πακέτα-‘φούσκες’

Ακόμη και ο Λόιντ Μπλανκφάιν της Goldman Sachs αμφισβητεί τα πακέτα-φούσκεςΑκόμη και ο Λόιντ Μπλανκφάιν της Goldman Sachs αμφισβητεί τα πακέτα-φούσκες

«Το ελληνικό δίδαγμα», είναι ο τίτλος του κύριου σχολίου της Süddeutsche Zeitung για τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι κερδοσκόποι στην κρίση: «Ο αγώνας της Ελλάδας κατά των κερδοσκόπων άνοιξε σε πολλούς τα μάτια. Η Μέρκελ, ο Σαρκοζί και άλλοι αντελήφθησαν ότι δεν φθάνει μόνον η επιβολή υψηλότερου ίδιου κεφαλαίου στις τράπεζες. Διαπιστώνουν επίσης ότι δεν επαρκεί ούτε η μείωση των μπόνους στις τράπεζες, όσο υπάρχει και λειτουργεί με τους ίδιους κανόνες το "καζίνο". Ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Λόιντ Μπλανκφάιν παραδέχθηκε ότι πολλά από τα χρηματοπιστωτικά πακέτα-φούσκες δεν βοηθούν καθόλου τη γενική οικονομία, αντίθετα μερικά την ζημιώνουν σοβαρά.

Γιατί λοιπόν να επιτρέπονται τέτοια χρηματοπιστωτικά προϊόντα; Γιατί να μην απαγορευθούν;»

«Έτσι το δράμα γύρω από την Ελλάδα και την οικονομία της έχει και τη θετική του πλευρά: φαίνεται ότι επιτέλους οι πολιτικοί μας άρχισαν να αντιλαμβάνονται ποιο είναι το σωστό δίδαγμα από την μεγάλη οικονομική κρίση του 1929.»

Η Βρετανία γίνεται «δεύτερη Ελλάδα»;

Το βρετανικό κοινοβούλιοΤο βρετανικό κοινοβούλιο

Τέλος στην ίδια εφημερίδα, την Süddeutsche Zeitung,δημοσιεύεται σχόλιο με τίτλο «Μια δεύτερη Ελλάδα» για την οικονομική κατάσταση στη Βρετανία: «Εδώ και εβδομάδες η στερλίνα είναι σε πτωτική φάση….οι αρνητικές ειδήσεις πολλαπλασιάζονται: παρά την αισιοδοξία του Εργατικού Κόμματος ότι η Αγγλία έχει ξεπεράσει τα χειρότερα της κρίσης, τα μηνύματα λένε κάτι άλλο: μετά από μια βραχύβια ανάκαμψη ακολουθεί μια δεύτερη οικονομική ύφεση. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέφτουν πάλι οι τιμές στα ακίνητα. Γεγονός που δηλώνει ότι οι Βρετανοί δεν έχουν ακόμη εμπιστοσύνη στην οικονομία. Έτσι μαζί με το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, τα πενιχρά φορολογικά έσοδα και τη μείωση της κατανάλωσης σβήνουν τις όποιες ελπίδες για οικονομική ανάπτυξη.

Οι οίκοι αξιολόγησης απειλούν ήδη με υποβάθμιση της πιστοληπτικής φερεγγυότητας της Αγγλίας. Ασφαλώς η αδύναμη στερλίνα βοηθά τις βιομηχανικές εξαγωγές, αλλά έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στη γενική οικονομία, π.χ. οι εισαγωγές ακριβαίνουν και ενισχύουν τον πληθωρισμό.

Η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Δεν πρέπει η Βρετανία να γίνει μια δεύτερη Ελλάδα, δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον της Ευρώπης.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

2 comments:

  1. ενδιαφέροντα όλα τούτα τα διαβάσματα από τα οποία συμπεραίνεται πως η εκδοση ευροομολόγου στην νότια Ευρώπη, σημαίνει πως δεν εγκαταλείπουμε το πεδίο στους κερδοσκόπους και στους οίκους αξιολόγησης.- γνώμες γερμανών οικονομολόγων- Τώρα μια σφιχτή πολιτική στα εισοδήματα δεν ευνοεί την ανάπτυξη.Οι ευρωπαίοι πρέπει να διδάχτηκαν απο την περιπέτεια της Ελλάδος και τούτο το γεγονός, οτι είναι ανάγκη να απαγορευτούν τα χρημματοπιστωτικά πακέτα φούσκες που εν πολοίς ζημιώνουν την οικονομία.

    ReplyDelete
  2. Συμπληρωματικά προστίθεται ότι μόνον ο δημόσιος τομέας και οι εξαρτώμενοι φορείς αν εξυγειένοντο και λειτουργούσαν στα πρότυπα προηγμένων χωρών- νέες τεχνολογίες -δεν θα υπήρχε περίπτωση να περιέλθει η χώρα σε δύσκολη θέση.Αν ελειπε το χαρτί και το πλα πλα πλα η απόδοση θάταν άλλη.

    ReplyDelete