Friday, March 5, 2010

Επισκόπηση τύπου | 05.03.2010

"Ας μην το παρακάνουν κάποιοι με τις συμβουλές περί πώλησης νησιών..."

Η χθεσινή έκδοση νέου κοινοπρακτικού ομολόγου και η σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κυριαρχούν σήμερα στον γερμανικό τύπο.

«Ανάσα για την Ελλάδα», «Δισεκατομμύρια για την Ελλάδα», «Ο φόβος της ΕΕ έναντι του ΔΝΤ», είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι των σημερινών δημοσιευμάτων.

Τα νέα μέτρα άλλαξαν τη δυναμική των αγορών

«Γύρισε ο αέρας – πώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Παπανδρέου έκανε το πρώτο βήμα διεξόδου από την κρίση με τη συνέργεια του Βερολίνου και των Βρυξελλών», είναι ο τίτλος ολοσέλιδου αφιερώματος της Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή έκδοση νέου κοινοπρακτικού ομολόγου και επισημαίνει ότι υπήρχαν πάνω από 400 προσφορές, κυρίως θεσμικών επενδυτών, και επίσης ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει το ποσόν των 5 δις με επιτόκιο 6,3%, ενώ πριν από λίγες μέρες γινόταν λόγος για 7%.

"Μόλις ανακοίνωσε ο Παπανδρέου τα νέα μέτρα, άλλαξε η ρητορεία των Βρυξελλών και της Γερμανίας..."Και η εφημερίδα σχολιάζει: «Μόλις ανακοίνωσε ο Παπανδρέου τα νέα μέτρα, άλλαξε η ρητορεία των Βρυξελλών και της Γερμανίας και μαζί τους και η δυναμική στις αγορές. ‘Οι επενδυτές διαπιστώνουν ότι αγοράζουν με ένα πολύ ελκυστικό επιτόκιο’, δηλώνουν οι ειδικοί. Έτσι την επόμενη φορά μπορεί να αγοράσουν περισσότεροι επενδυτές. Οι κερδοσκόποι άρχισαν ωστόσο να κινούνται τώρα προς την κατεύθυνση της Αγγλίας, ενός άλλου αδύναμου κρίκου της ΕΕ. Υποστηρίζουν όμως ότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμη για κανέναν, ούτε για την Αγγλία, ούτε για την Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει καλά ο Παπανδρέου. Υπάρχει επίσης ακόμη ένας κίνδυνος που μπορεί να προκαλέσει ζημίες ή να συμπαρασύρει και τις Βρυξέλλες: στην Αθήνα χιλιάδες πολίτες είναι στους δρόμους και διαμαρτύρονται κατά των περικοπών.»

«Μια ανάσα για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Die Welt: «Το πραγματικό τεστ όμως έπεται: διότι η Ελλάδα πρέπει φέτος να δανειστεί γύρω στα 54 δις ευρώ και μάλιστα 20 δις από αυτά μέχρι τον Μάιο.

Θα τα καταφέρει; Οι απόψεις των οικονομολόγων διίστανται. ‘Εκτιμούμε ότι η σύγκλιση στον προϋπολογισμό είναι πιθανή με διεθνή βοήθεια’, υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Allianz Μίχαελ Χέσε. Μέχρι τον Μάιο η Ελλάδα δεν θα μπορεί να παρουσιάσει εμφανή αποτελέσματα στο πρόγραμμα περικοπών, γι’ αυτό πρέπει η ΕΕ να την στηρίξει. Ο οικονομολόγος της Commerzbank Γιόργκ Κρέμερ είναι αισιόδοξος και υποστηρίζει ότι ‘αυτή τη στιγμή δεν χρειάζονται τα σχέδια διάσωσης’. Τα μέτρα και η διακηρυχθείσα διάθεση της ΕΕ αρκούν για να ηρεμήσουν οι αγορές, ‘η Ελλάδα μπορεί μόνη της να βρει ρευστό’, εκτιμά ο Κρέμερ.»

ΔΝΤ: εργαλείο άσκησης πιέσεων για τον Παπανδρέου προς την ΕΕ

Στις οικονομικές της στήλες η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ο φόβος της Ευρώπης από το ΔΝΤ» σχολιάζει: «Οι πολιτικοί της Γερμανίας και της Γαλλίας αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετικά την ευρωζώνη. Στο Παρίσι αγωνίζονται για μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση, που θα εναρμονίζει την πολιτική της με την ΕΚΤ, ενώ στο Βερολίνο επιδιώκουν να προστατεύσουν την ΕΚΤ, καθ’ εικόνα και ομοίωση της Γερμανικής Bundesbank (Μπούντεσμπανκ), και απορρίπτουν μια τέτοια κυβέρνηση, αν και δεν την αποκλείουν. Η Αθήνα πρέπει τώρα να τα καταφέρει και χωρίς αυτή την οικονομική κυβέρνηση…»

"Το από πού θα βρουν τα χρήματα οι Έλληνες ας το αφήσουν οι Γερμανοί στην Κομισιόν..."«Επίσης η ΕΚΤ επαίνεσε σαφέστατα και με τα καλύτερα λόγια τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ δεν βλέπει με καλό μάτι μια πιθανή προσφυγή της Αθήνας στο ΔΝΤ.»

«Έτσι ο Παπανδρέου έχει στα χέρια του ένα εργαλείο: μπορεί να απειλεί τους Ευρωπαίους: εάν μου ζητάτε πολλά, τότε πάω στο ΔΝΤ.»

Τέλος η γερμανική έκδοση των Financial Times σε σχόλιό τους για την άκομψη κριτική που ασκείται στους Έλληνες σημειώνει: «Οι πιέσεις στην Αθήνα αποδεικνύονται συνετές, το δείχνει και το πακέτο των νέων μέτρων, αλλά ας μην το παρακάνουν οι διάφοροι πολιτικοί του κυβερνητικού συνασπισμού με τις συμβουλές περί πώλησης νησιών κλπ. Ο Παπανδρέου είναι αλήθεια ότι χρειάζεται τις πιέσεις και τις απαιτήσεις της ΕΕ για να περάσει τις επώδυνες αλλαγές στη χώρα του. Φαίνεται ότι θα τα καταφέρει, όπως δείχνουν και πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα (…) Το από πού θα βρουν τα χρήματα οι Έλληνες ας το αφήσουν οι Γερμανοί στην Κομισιόν. Διότι μπορεί το έλλειμμα της Γερμανίας να είναι σε σχέση με εκείνο της Ελλάδα ασήμαντο, αλλά μόλις εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός σε ύψος ρεκόρ. Όσο λοιπόν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν υποχωρεί από το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών, ας αφήσει τις συμβουλές για ριζικές περικοπές σε άλλους.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

No comments:

Post a Comment