Wednesday, March 10, 2010

Στήριξη στον Γ.Παπανδρέου
Φίλος και εταίρος της Ελλάδας οι ΗΠΑ, διαβεβαιώνει ο Μπαράκ Ομπάμα
Τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου εξασφάλισε στην Ουάσινγκτον ο Γ.Παπανδρέου
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, σε κάθε δύσκολη ή κάθε εύκολη στιγμή, θα έχει έναν φίλο και εταίρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στην καθιερωμένη εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για την επέτειο της Επανάστασης του 1821. Είχε προηγηθεί η κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, κατά την οποία αποφασίστηκε η κατάργηση της υποχρεωτικής έκδοσης βίζας για τους Έλληνες που θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.

Συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο

Η εκδήλωση, παρουσία του παρουσία Έλληνα πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, έγινε νωρίτερα από την καθιερωμένη ημερομηνία, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ξεκινά περιοδεία στην Ασία.

Αναφερόμενος στην κατάργηση της βίζας, ο κ. Ομπάμα είπε ότι με το νέο μέτρο θα ενισχυθούν οι οικονομικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί δεσμοί των δύο λαών.

Τόνισε, επίσης, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κλήθηκε να κυβερνήσει την Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο, όπως παλαιότερα, ο πατέρας του και ο παππούς του. Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου από την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε πολλές φορές στη λέξη «φιλότιμο», την οποία ταύτισε με τον Έλληνα, δίνοντας και την ετυμολογία της, λέγοντας ότι σημαίνει αγάπη για την τιμή, αλλά και πολλά παραπάνω. Σημαίνει και τη συνειδητοποίηση ότι έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στον συνάνθρωπο, άρα χρειάζεται συλλογική δράση, είπε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συμβολή της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Παπανδρέου προσωπικά, για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, τις προσπάθειες ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκία.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα συμβάλλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στον κόσμο, ως σύμμαχος και μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Γ.Παπανδρέου, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του κ. Ομπάμα που δίνουν σάρκα και οστά στο όραμα της εμπέδωσης της Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ελληνική και την αμερικανική επανάσταση.

Ο κ. Παπανδρέου εκθείασε τον ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, τον οποίο αποκάλεσε πνευματικό ηγέτη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, της οποίας, όπως είπε, είναι και ο ίδιος μέλος. Και πρόσθεσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος κρατά ζωντανή την ελληνορθόδοξη πίστη.

Προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε και στη βούλησή του να συνεργαστεί με την Ευρώπη, για την αποτελεσματική ρύθμιση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, για την ανάταξη της οικονομίας και την προώθηση θεσμικών αλλαγών.

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρίσκονται πάντα η μια δίπλα στην άλλη στο δρόμο της αναζήτησης της Δικαιοσύνης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε στην ελληνική επανάσταση, τονίζοντας ότι πέτυχε το ακατόρθωτο, χάρη στην ψυχή, την καρδιά και το μυαλό των επαναστατών. Το παράδειγμά τους, πρόσθεσε, μας παρακινεί να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εμπέδωση της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης στον κόσμο. Τόνισε επίσης, ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ομπάμα, για την προώθηση αυτών των αξιών.

Αναφέρθηκε εξάλλου στη στήριξη που παρέχει ο Αμερικανός Πρόεδρος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στη δυναμική και τη συνεχή υποστήριξή του, για την επανένωση της Κύπρου και την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των Σκοπίων.

Συνάντηση με Μπιλ Κλίντον

Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε και με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος προέβη σε θετικές δηλώσεις τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας πηγάζει από το γεγονός ότι η ΕΕ ενοποιήθηκε πρώτα σε νομισματικό επίπεδο, πριν ενοποιηθεί στο οικονομικό και το πολιτικό» εκτίμησε ο κ. Κλίντον, υπογραμμίζοντας ότι «οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη χώρα παραμένουν εξαιρετικά ευοίωνες και είναι ένα καλό στοίχημα ότι θα ξεπεράσει την κρίση».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι «η ελληνοαμερικανική κοινότητα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τι θα γίνει στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα, για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης» και δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει, ενώ εξήρε το έργο του κ. Παπανδρέου.

«Εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, την οποία μπορούν να ξεπεράσουν και κανείς δεν πρέπει να στοιχηματίσει εναντίον τους».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment