Friday, June 21, 2013

Πολιτική

Πράσινο φως για ανακεφαλαιοποίηση

Οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν αργά χθες σε συμφωνία για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM.
Το πράσινο φως για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (ESM) χωρίς να επιβαρύνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί των κρατών μελών της ΕΕ, έδωσαν χθες στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Μολονότι οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί, επικρατεί αισιοδοξία ότι θα γίνει το καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης.
«Το «εργαλείο» αυτό θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τη σταθερότητα του ευρώ», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι «ενδεχόμενη αναδρομική εφαρμογή του εργαλείου θα αποφασίζεται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά». «Κάναμε ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς την τραπεζική ένωση με τη συμφωνία στα βασικά σημεία του μελλοντικού καθεστώτος», υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το Eurogroup απορρίπτει το αίτημα της Κύπρου για πρόσθετη βοήθεια
Ο πρόεδρος της Κύπρου είχε ζητήσει τροποποίηση των όρων διάσωσης.
«Αυτό δεν θα ήταν καλό για την Κύπρο, γιατί τα δάνεια θα πρέπει και να αποπληρωθούν» δήλωσε σχετικά στο Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας ότι «το πρόγραμμα (διάσωσης) έχει υπολογιστεί σωστά με βάση τις προσδοκίες που υπάρχουν». Από την πλευρά του ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε ότι «μόλις συμφωνήσαμε στο πρόγραμμα της Κύπρου, σε αυτή τη βάση θα εργαστούμε». Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ λέει ότι «δεν βλέπει εναλλακτική λύση για την Κύπρο, που να είναι καλύτερη από τα όσα είχαν συμφωνηθεί μετά από πολύ κόπο», ενώ και ο ομόλογός της από το Λουξεμβούργο Λουκ Φρίντεν επισημαίνει ότι «το σημερινό πακέτο για την Κύπρο ήταν ένας συμβιβασμός και είναι, νομίζω, μάλλον απίθανο να τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτός ο συμβιβασμός».
Πριν από περίπου δέκα ημέρες ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχε αποστείλει επιστολή στις Βρυξέλλες, με την οποία ζητούσε τροποποιήσεις στους όρους διάσωσης του συμπεφωνημένου προγράμματος, ώστε ο κυπριακός λαός να έχει «μία προοπτική επιβίωσης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Ουσιαστικά η Λευκωσία ζητεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια, για να αντιμετωπιστεί το «άνοιγμα» της Τράπεζας Κύπρου, η οποία απορροφώντας τη Λαϊκή Τράπεζα έχει επιβαρυνθεί με πρόσθετες επισφάλειες ύψους 9 δισ. ευρώ.
«Πράσινο φως» για την ένταξη της Λετονίας
Ο Β.Σόϊμπλε δεν βλέπει ακόμη κοινή γραμμή στο θέμα των τραπεζών.
Το βράδυ της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν το «πράσινο φως» για την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2014. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε σύνοδο του Ecofin στις 9 Ιουλίου.
Αναλυτές κάνουν λόγο για ένα «σημαντικό οιωνό» καθώς το ευρώ αρχίζει να προσελκύει νέα μέλη, για πρώτη φορά μετά την πολυετή δημοσιονομική κρίση. «Είναι ένα σημάδι, ότι η εμπιστοσύνη προς το ευρώ αρχίζει να αποκαθίσταται» δηλώνει ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Επιφυλάξεις για την ένταξη της Λετονίας εκφράζει πάντως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
DPA / ZDF / tagesschau.de / Γιάννης Παπαδημητρίου / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής                                       dw de

No comments:

Post a Comment