Saturday, June 1, 2013

ΟΥΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Αγωνία και ταλαιπωρία στο ΙΚΑ

Χωρίς σύνταξη έμειναν 40.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που δεν είχαν δηλώσει αναλυτικά τα στοιχεία τους, ενώ χιλιάδες άλλοι πήραν μικρότερα ποσά λόγω περικοπών στο ΕΚΑΣ.

Mεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από ασφαλισμένους που δεν είχαν πάρει σύνταξη ή είχαν εισπράξει μικρότερο ποσό ΕΚΑΣ
Mεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από ασφαλισμένους που δεν είχαν πάρει σύνταξη ή είχαν εισπράξει μικρότερο ποσό ΕΚΑΣ
Μειωμένα ποσά συντάξεων πήραν και συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ (που έχει ενοποιηθεί με το ΙΚΑ), ενώ μέχρι τη Δευτέρα κόβονται άλλες 55.614 συντάξεις στα υπόλοιπα Ταμεία (καθώς οι συνταξιούχοι δεν έχουν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ).
Χθες μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από ασφαλισμένους που δεν είχαν πάρει σύνταξη ή είχαν πάρει μικρότερο ποσό και οι οποίοι αναζητούσαν κάποια λύση. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ΙΚΑ Καλλιθέας σχεδόν οι μισοί από τους 5.500 συνταξιούχους δεν είχαν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα από νωρίς το πρωί εκατοντάδες άτομα να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο.
Οι βασικές αιτίες της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ είναι δύο:
  • Περίπου 40.000 δεν είχαν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και επομένως δεν πήραν σύνταξη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως υπήρξαν και μεμονωμένες καταγγελίες από συνταξιούχους πως είχαν δηλώσει τα στοιχεία, αλλά στην πορεία... χάθηκαν και πρέπει να μπουν εκ νέου στη διαδικασία.
  • Χιλιάδες συνταξιούχοι έχουν υπερβεί τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ και επομένως δεν δικαιούνται το επίδομα (ή παίρνουν μικρότερο ποσό). Υπολογίζεται πως στο σύνολο των Ταμείων περίπου 30.000 συνταξιούχοι θα πάρουν μικρότερο ποσό λόγω αλλαγών στα εισοδηματικά κριτήρια.
Χθες υπήρξαν παράπονα από συνταξιούχους για το ότι μπορεί ο υπολογισμός να έγινε με βάση το τεκμαρτό εισόδημα (που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης), αντίθετα με ό,τι προβλέπεται στην εγκύκλιο, και επομένως να κόπηκαν περισσότερα χρήματα. Αν συνταξιούχοι διαπιστώσουν πρόβλημα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το ΙΚΑ.
Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία και για συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις που πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς μειωμένα ποσά συντάξεων. Τη Δευτέρα αναμένονται ανακοινώσεις για το πότε ακριβώς θα διορθωθεί το πρόβλημα και θα πάρουν τελικά οι συνταξιούχοι τα χρήματα που δικαιούνται. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως οι συντάξεις του Ταμείου δόθηκαν με μία ημέρα καθυστέρηση.
Με ανακοίνωση που έβγαλε την Πέμπτη το Ταμείο ενημερώνει όσους συνταξιούχους δεν έχουν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ πως πρέπει να ρυθμίσουν το θέμα μέχρι τις 6 του μήνα. Αν μέσα στο διάστημα αυτό δηλώσουν τα στοιχεία τους θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου στον τραπεζικό λογαριασμό τους.
Οσον αφορά στα οικονομικά: το ΙΚΑ είχε να δώσει αυτόν τον μήνα όχι μόνο τις συντάξεις, αλλά και το ΕΚΑΣ. Πηγές από το ΙΚΑ αναφέρουν πως την Πέμπτη καθυστέρησε για λίγο η πίστωση των χρημάτων για το ΕΚΑΣ, αλλά προσθέτουν πως το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μέσα στην ημέρα χωρίς καμία επίπτωση στους συνταξιούχους.
«Ολες οι συντάξεις και το ΕΚΑΣ καταβλήθηκαν κανονικά και δεν κόπηκαν λόγω ταμειακών προβλημάτων», τονίζει ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Κ. Παπαθανασίου.
Σήμα κινδύνου για την πορεία του Ταμείου κρούει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ Γ. Κυριακόπουλος, ο οποίος τονίζει ότι «το ΙΚΑ είναι ''διασωληνωμένο'', οι συντάξεις θα καταβάλλονται, αλλά αμφισβητώ το κατά πόσον μπορούν να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα».
Συνεχίζει επισημαίνοντας πως «είναι απαράδεκτη η ταλαιπωρία των συνταξιούχων, τους οποίους καλούμε συνέχεια να δηλώσουν τα ακριβή τους στοιχεία με διαδοχικές απογραφές, αλλά δυστυχώς και πάλι υπάρχουν προβλήματα».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

No comments:

Post a Comment