Wednesday, June 26, 2013

ΓΙΑ ΕΡΤ, ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΑΜΑΡΑ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
26/06/2013

Θετικά είναι τα σχόλια του αμερικανικού Τύπου σχετικά με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τόσο όσον αφορά την ΕΡΤ, όσο και όσον αφορά στον ανασχηματισμό. 

Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα «Ουόλ Στρητ Τζέρναλ», αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή την διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ δεν φαίνεται να κατάφερε κάποιο μοιραίο χτύπημα στην κυβέρνηση. 

Προστίθεται, όμως, ότι μια κυβέρνηση που κάθε φορά που επιχειρεί να περάσει μέτρα λιτότητας απειλείται, δεν είναι πολύ πιθανό να εξαντλήσει την τετραετία. 

Πάντως, διατυπώνεται η άποψη πως το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν περιλαμβάνεται στις πιο αποτελεσματικές προς την κατεύθυνση μείωσης του δημόσιου τομέα κινήσεις, καθώς, όπως αναφέρεται, στα τέλη Απριλίου η Ελλάδα δεσμεύτηκε για την απόλυση 2.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα έως τα τέλη Μαΐου, και για απολύσεις συνολικά 4.000 ατόμων έως τα τέλη του έτους. 

Σύμφωνα όμως με έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τους διεθνείς δανειστές, οι όροι δεν ικανοποιούνταν και έτσι ο κ. Σαμαράς οδηγήθηκε στην απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνει η εφημερίδα. 

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, μεγάλη ήταν η συμπαράσταση που εκδηλώθηκε τόσο από Έλληνες πολίτες, όσο κι από ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Έτσι, ένας φορέας με πολύ χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης και ακροαματικότητας μετατράπηκε σε σύμβολο της δημοκρατίας, προστίθεται. 

Κατά την εφημερίδα, ο κ. Σαμαράς «έπραξε ορθά», παρά τις αρχικές απειλές των αρχηγών των άλλων κομμάτων που στήριζαν την κυβέρνηση να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. 

Στη συνέχεια, η εφημερίδα σκιαγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατούσε στην ΕΡΤ, αναφέροντας ότι επί σειρά τριών δεκαετιών η ΕΡΤ ήταν ένας δημόσιος οργανισμός στον οποίο «βασίλευαν η ευνοιοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις», καθώς μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση ελάμβαναν χώρα προσλήψεις ατόμων που συνδέονταν με τον εκάστοτε νικητή. 

Αλλά, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, μερικές φορές μια μικρή φλόγα μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη πυρκαγιά. 

Πάντως, σημειώνεται πως αρκετούς μήνες, τώρα, η χώρα έχει, με τη βοήθεια του κ. Ντράγκι, απαλλαγεί από τις πιέσεις των αγορών, ενώ ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι τη φετινή χρονιά η χώρα του θα επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα. 
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η ηρεμία που επικρατεί τον τελευταίο καιρό φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. Η ικανότητα της Κυβέρνησης για αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις της οικονομίας έρχεται αντιμέτωπη με την κοινωνική πραγματικότητα μιας χώρας που βρίσκεται σε ύφεση για 6η συνεχή χρονιά. Η επόμενη κρίση θα μπορούσε να προκληθεί από ένα οποιοδήποτε γεγονός, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, κάνουν εκτενή αναφορά στα τελευταίως διαδραματισθέντα στην Ελλάδα, αλλά και στη νέα κυβέρνηση. 

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», αναφερόμενο στο ίδιο θέμα σε ανταπόκριση από την Αθήνα, σημειώνει την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να παραχωρήσει «υπουργεία – κλειδιά» στο ΠΑΣΟΚ, «σε μια προσπάθεια να εδραιώσει τη στήριξη του εναπομείναντος εταίρου του». 

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην πρόσφατη αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την τρικομματική κυβέρνηση και ότι αυτή αποτέλεσε οπισθοδρόμηση σε σχέση με τις προσπάθειες του Έλληνα Πρωθυπουργού να πείσει τους διεθνείς πιστωτές της χώρας ότι κατέχει την αναγκαία στήριξη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συνδέονται με τη δανειακή βοήθεια ύψους 240 δις που έλαβε η χώρα. Τέλος, αναφέρεται ότι η προοπτική πολιτικής αστάθειας οδήγησε σε πτώση της αξίας των δεκαετών ελληνικών ομολόγων επί τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.     elzoni gr

No comments:

Post a Comment