Thursday, June 6, 2013

Νέο έγγραφο-σοκ!ΔΝΤ: Λάθη επί λαθών στην πλάτη των Ελλήνων
Σε νέα κρίση… αυτοκριτικής το ΔΝΤ, όπως προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα Wall Street Journal και σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζονται σημαντικά λάθη τα τελευταία τρία χρόνια όσον αφορά στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Το έγγραφο χαρακτηρίζεται ως «αυστηρά απόρρητο» και σ’ αυτό υπάρχει η τρομερή παραδοχή ότι το Ταμείο υποτίμησε το μέγεθος της βλάβης που θα προκαλούσε η «συνταγή» του στην ελληνική οικονομία.

Εξίσου σοβαρή είναι και η παραδοχή πως ΔΝΤ και ΕΕ με τις πολιτικές σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα «αγόρασαν χρόνο», ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την κρίση στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Παράλληλα, καθίσταται γνωστό πως το Ταμείο χρειάστηκε να παραβεί τον κανονισμό του, προκειμένου να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα η χώρα μας δεν ανταποκρινόταν σε τρία από τα τέσσερα κριτήρια που το ΔΝΤ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να συνεχίσει τις εκταμιεύσεις.

Έτσι, ο βασικός κανόνας που παραβιάστηκε είναι αυτός της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ, όπως αναφέρεται, το Ταμείο υπήρξε υπερβολικά αισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει σε χρηματοδότηση από τις αγορές αλλά και την πολιτικής της ικανότητα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά στο γεγονός πως το μεγαλύτερο όφελος από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010 δεν το είχε η Ελλάδα αλλά ευρύτερα η Ευρωζώνη

Επίσης, το ΔΝΤ επικρίνει την καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του υπέρογκου ελληνικού χρέους, η οποία έγινε τελικά το Μάρτιο του 2012, δύο χρόνια μετά το αρχικό πακέτο διάσωσης, ωστόσο αναγνωρίζει ότι ήταν «πολιτικά δύσκολη» μια μείωση του χρέους νωρίτερα.

Το Ταμείο αναγνωρίζει ακόμη ότι η ανάλυσή του ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη ήταν λανθασμένη «σε μεγάλο βαθμό».

Σφοδρή κριτική δέχεται και η Κομισιόν, η οποία «είχε την τάση να διαμορφώνει πολιτικές θέσεις διά της συναίνεσης, είχε μικρή επιτυχία στην εφαρμογή (δημοσιονομικών κανόνων) και δεν είχε καμία εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων».

Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη ότι το Ταμείο είχε αρχικά προβλέψει ότι η Ελλάδα θα έχανε το 5,5% της οικονομικής της παραγωγής μεταξύ 2009 και 2012 ενώ η χώρα έχασε το 17% του πραγματικού ΑΕΠ της και το πρόγραμμα διάσωσης έκανε λόγο για ανεργία σε ποσοστό 15% το 2012 ενώ το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 25%.

Το επίμαχο έγγραφο αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε στην ίδια εφημερίφα, αναφερόταν, την ίδια ώρα, στο ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το 2014.

«Έχει υπάρξει μια θεμελιώδης αλλαγή στην ικανότητα της Ελλάδας να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις του σχεδίου διάσωσης. Αυτό φέρνει την Ελλάδα στα πρόθυρα της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, γεγονός που θα την καταστήσει ενδεχομένως ικανή να αντλήσει χρήματα από τις αγορές», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Υπήρξε μια τέτοια αλλαγή σε σύγκριση με τα τελευταία τρία χρόνια ώστε οι επενδυτές θα το κοιτάξουν με μεγάλη προσοχή», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πάντως ότι «το κρίσιμο στοιχείο είναι να συνεχιστεί η πολιτική δέσμευση και η εφαρμογή του προγράμματος».

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα, επιτρέπουν στη χώρα να συνεχίσει να παράγει θετικά αποτελέσματα «σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν».

Απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες τάσεις.

«Δεν βλέπω πως θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου αυτή η συζήτηση από τη στιγμή που η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει σαφείς δεσμεύσεις», υποστήριξε.

Προειδοποίησε πάντως ότι η Αθήνα «θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με το παραγόμενο προϊόν της χώρας και τις αγορές υπηρεσιών, να συνεχίσει την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και να βελτιώσει τη συλλογή φόρων». WWW.ELZONI.GR

1 comment:

  1. OI ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΌΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΆΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΤΕΡΟ ΚΟΣΚΙΝΟ.δεν παίξανε φαιαρ παιχνίδι μαζί μας.

    ReplyDelete