Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κρατική τηλεόραση συνεχίζουν να απασχολούν τον γερμανικό Τύπο.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου υποστηρίζει ότι «με την απόφαση αυτή αισθάνονται δικαιωμένοι τόσο ο (πρωθυπουργός) Σαμαράς, όσο και τα δύο αριστερά κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό και είχαν αντιταχθεί στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Παραμένει ακόμη άδηλο, εάν κατ΄αυτόν τον τρόπο θα βρεθεί και διέξοδος στην οξεία κυβερνητική κρίση, την οποία προκάλεσε το κλείσιμο της ΕΡΤ» παρατηρεί η εφημερίδα σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι «τα τελευταία τρία χρόνια το προσωπικό της ΕΡΤ έχει ήδη μειωθεί αισθητά, από τους 4.700 σε περίπου 2.700 εργαζόμενους, ενώ οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 30 με 40%».
Την πολιτική διάσταση του θέματος υπογραμμίζει εκτενής ανταπόκριση της Frankfurter Allgemeine: «Εάν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς ήθελε να αποδείξει την αποφασιστικότητά του με το κλείσιμο της ΕΡΤ, κινδυνεύει τώρα να απολέσει το κύρος του και την ικανότητα χειρισμών. Το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης που αποφασίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μία επιχείρηση- αστραπή από τους υπουργούς της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ως μία δράση αυθόρμητη και χωρίς σχεδιασμό» σημειώνει ο αρθρογράφος.
Με το βλέμμα στις κάλπες;
Σε άλλο σημείο της ανταπόκρισης αναφέρονται τα εξής: «Στην Ελλάδα υπάρχει προβληματισμός, μήπως ήταν άλλες οι προθέσεις που οδήγησαν τον Σαμαρά στις δραστικές αποφάσεις για την κρατική τηλεόραση. Μήπως τυχόν, με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις, ο Σαμαράς ήθελε να προκαλέσει ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές; Ο αντίλογος σε αυτό θα ήταν ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτικά, έστω και αν είναι καλύτερα απ΄ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν».
H Frankfurter Allgemeine φιλοξενεί μία ακόμη ανταπόκριση από την Αθήνα, αυτή τη φορά από τον Έλληνα δημοσιογράφο Παναγή Γαλιατσάτο, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, παρομοιάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αρχαιοελληνικό χρησμό: «Η απόφαση προκαλεί διαμάχη σχετικά με την ερμηνεία της. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το δικαστήριο ουσιαστικά επικυρώνει το κλείσιμο του σταθμού και την απόλυση του προσωπικού. Οι κυβερνητικοί εταίροι από την πλευρά τους επιχειρηματολογούν με διαφορετικό τρόπο, λέγοντας ότι μόνο ο κρατικός σταθμός μπορεί να εκπέμψει άμεσα ένα πρόγραμμα που θα ανταποκρίνεται στην αποστολή των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών μέσων».
Ένα εκατομμύριο… εκατομμυριούχοι
Η Γερμανία καταγράφει πλέον ένα εκατομμύριο εκατομμυριούχους, τόσους πολλούς όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν- ένα νούμερο ιδιαίτερα εντυπωσιακό, έστω και σε δολάρια, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της εταιρίας συμβούλων Capgemini. H Berliner Zeitungσημειώνει τις λεπτομέρειες: «Το 2012 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε αυτή τη χώρα είχαν περιουσία που ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο δολάρια, δηλαδή 749.600 ευρώ. Αλλά και σε όλον τον κόσμο ο αριθμός των εκατομμυριούχων ξεπέρασε για πρώτη φορά τα δώδεκα εκατομμύρια».
Που οφείλεται η απρόσμενη ευημερία; «Οι πλούσιοι τοποθετούν τα χρήματά τους σε μετοχές, σε κρατικά ομόλογα ή άλλες επενδύσεις με σταθερό επιτόκιο ή σε ακίνητα. Και στις τρεις περιπτώσεις η περασμένη χρονιά ήταν ευνοϊκή για τους επενδυτές».
Που οφείλεται η απρόσμενη ευημερία; «Οι πλούσιοι τοποθετούν τα χρήματά τους σε μετοχές, σε κρατικά ομόλογα ή άλλες επενδύσεις με σταθερό επιτόκιο ή σε ακίνητα. Και στις τρεις περιπτώσεις η περασμένη χρονιά ήταν ευνοϊκή για τους επενδυτές».
Η εφημερίδα της Κολωνίας Kölner Stadtanzeiger σημειώνει ότι οι περισσότεροι Γερμανοί «έχουν κάνει συντηρητικές επενδύσεις, με πρωταρχικό στόχο να διαφυλάξουν την περιουσία τους (και όχι να έχουν υψηλές αποδόσεις). Σχεδόν το 30% της ιδιωτικής περιουσίας αποτελείται από μετρητά και τραπεζικές καταθέσεις».
Η εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει την «επενδυτική συνταγή» των γερμανών ομολογιούχων: 78% Ευρώπη, 9% Ασία, 8% Βόρεια Αμερική, 4% Μέση Ανατολή και Αφρική και μόνο 2% Λατινική Αμερική. Η εξέλιξη της ιδιωτικής περιουσίας των Γερμανών εξαρτάται λοιπόν από τις εξελίξεις στις περιφερειακές κεφαλαιαγορές» καταλήγει ο αναλυτής της Die Welt.
Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη dw de
No comments:
Post a Comment