Thursday, June 13, 2013

Κοινωνία & Πολιτισμός

Αναζητώντας τους όρους της ευτυχίας

Επί δύο χρόνια επιτροπή της γερμανικής Βουλής σε συνεργασία με επιστήμονες αναζητούσε τρόπους μέτρησης της ευημερίας και της ποιότητας ζωής. Στη συζήτηση για τα αποτελέσματα συμμετείχε και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Πότε ένα έθνος ευημερεί; Όταν η οικονομία αναπτύσσεται, όταν το χρηματιστήριο ανεβαίνει ή όταν πολίτες και κράτος γίνονται πλουσιότεροι; Το αργότερο από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης πολλοί ευρωπαίοι αμφισβητούν πλέον ότι περισσότερος πλούτος συνεπάγεται αυτομάτως και μεγαλύτερη ποιότητα ζωής.
Το τι είναι σημαντικό για την ευτυχία των ανθρώπων είναι δύσκολο να μετρηθεί. Η απάντηση στο ερώτημα απασχόλησε επί δύο χρόνια 17 βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου και 17 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Στα σημαντικότερα πορίσματα ανήκει ο αποχαιρετισμός από τον βασικό δείκτη ευτυχίας που είναι σήμερα το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Με τη θέση αυτή συμφωνεί και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία συμμετείχε στη συζήτηση του τελικού πορίσματος: «Ποιος θα ασχοληθεί με εσένα όταν είσαι άρρωστος και ανήμπορος; Πόσους ανθρώπους γνωρίζεις που θα το έκαναν αυτό για σένα; Η ποιότητα ζωής είναι τελικά πολύ περισσότερα από την ευημερία», δήλωσε η καγκελάριος ενώπιον 100 ειδικών από το εσωτερικό και το εξωτερικό στην καγκελαρία.
Το τρίπτυχο, οικονομία, κοινωνία και οικολογία
100 ειδικοί συζητούν στην καγκελαρία για το πως μετράται η ευτυχία100 ειδικοί συζητούν στην καγκελαρία για το πως μετράται η ευτυχία
Ο καθηγητής Λορντ Ρίτσαρντ Λέιγιαρντ, επικεφαλής του τμήματος ποιότητας ζωής στο London School of Economics, συμφωνεί με τη γερμανίδα καγκελάριο: «Για τους ανθρώπους μετρά η ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων, η συνοχή της οικογένειας, το κλίμα στον χώρο εργασίας και στη γειτονιά τους».
Η εξεταστική επιτροπή του κοινοβουλίου και οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «στο μέλλον οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην επιλογή των δεικτών», λέει ο Κρίστοφ Σμιτ, επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης και μέλος της επιτροπής. «Αντί να παρατηρούμε μόνο το ΑΕΠ, θα πρέπει στο μέλλον να ληφθούν υπόψιν και οι δείκτες οικολογία και κοινωνική ισορροπία». Την προσέγγιση αυτή η επιτροπή την ονόμασε «Μοντέλο W3». «Συμφωνήσαμε σε 10 βασικούς δείκτες που καλύπτουν τρεις βασικές πτυχές της ζωής. Οικονομία, κοινωνία και οικολογία», λέει ο γερμανός ειδικός.
Οι ειδικοί προτείνουν τη διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης γύρω από το θέμα ποιότητα ζωής, αλλά και τη σύνταξη εκθέσεων, που θα ασχολούνται με την ποιότητα διαμονής, το εισόδημα και τις επιβαρύνσεις από την εργασία, την κοινωνική συνοχή ή τις μετρήσεις για το πόσο καλά αισθάνονται οι άνθρωποι.
Richard Fuchs / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής                                dw de

No comments:

Post a Comment