Ο Μπ. Ομπάμα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, ανακοινώνοντας σε ομιλία του το νέο πρωταγωνιστικό ρόλο που φιλοδοξεί να προσδώσει στις ΗΠΑ στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα των ΗΠΑ στις διεθνείς διασκέψεις για το κλίμα, όπου μέχρι σήμερα έχουν λειτουργήσει μάλλον ανασταλτικά στην υλοποίηση οικολογικών πρωτοβουλιών. «Οι ΗΠΑ πρέπει να βοηθήσουν στην εξεύρεση μίας πραγματικής λύσης για αυτή την παγκόσμια πρόκληση» ανακοίνωσε την Τρίτη υπό τις επευφημίες υποστηρικτών του και την επιδοκιμασία των μέχρι πρότινος επικριτικών οικολογικών οργανώσεων.
Τα σχέδια του Ομπάμα στοχεύουν αρχικά στον περιορισμό των εκπομπών CO2 σε όλα τα εργοστάσια των ΗΠΑ. Οι εκπομπές αυτές είναι υπεύθυνες για την απειλητική υπερθέρμανση του πλανήτη. Επιπλέον ο αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει τη μαζική προώθηση τεχνολογιών με χαμηλές εκπομπές ρύπων, για παράδειγμα, στα πεδία της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.
Είναι η πρώτη φορά που ένας αμερικανός πρόεδρος μιλά τόσο συγκεκριμένα για την προστασία του κλίματος, δηλώνει στην DW ο Πολ Μπλέντσο από την οργάνωση German Marschall Fund στη Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας ότι «ο πρόεδρος δεν περιορίζει μόνο για πρώτη φορά τις εκπομπές CO2 στις ΗΠΑ, αλλά ανακοίνωσε επίσης διμερείς διαπραγματεύσεις με χώρες οι οποίες ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία».
Ωστόσο η μορφή που θα έχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις καθώς και η ημερομηνία έναρξής τους παρέμειναν αδιευκρίνιστες από τον Μπαράκ Ομπάμα. Στη δεδομένη χρονική συγκυρία άλλωστε το πολιτικό κλίμα θα δυσχέραινε μία τέτοια πρωτοβουλία εξαιτίας και των προεκτάσεων που έλαβε η υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλου στην NSA, ο οποίος καταζητείται για κατασκοπεία αφού αποκάλυψε επιχειρήσεις ηλεκτρονικής παρακολούθησης από τις ΗΠΑ.
Οι φυσικές καταστροφές έχουν ευαισθητοποιήσει τους Αμερικανούς
Στη διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε υποσχεθεί ότι οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα βρίσκονται κατά 17% κάτω από το επίπεδο του 2005. Οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν ότι η χθεσινή ομιλία Ομπάμα πρέπει να δώσει επιτέλους το έναυσμα για την υλοποίηση εκείνης της υπόσχεσης. Αν και του απομένουν ακόμη περίπου τρία χρόνια θητείας και η εφαρμογή των μέτρων απαιτούν τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και συναίνεση των επιχειρήσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών, εκτιμάται ότι η επίτευξη του στόχου που έθεσε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος είναι εφικτή.
Σε αντίθεση με την πρώτη του πρωτοβουλία για την προστασία του κλίματος προ πενταετίας, αυτή τη φορά δεν χρειάζεται η συγκατάθεση του Κογκρέσου, η ρεπουμπλικανική πτέρυγα του οποίου είχε βάλει τότε φραγμό στα προεδρικά σχέδια. Ο Ομπάμα επεδίωξε τότε να περιορίσει τις επικίνδυνες εκπομπές μέσω της επιβολής ειδικών τελών. Αυτή η μέθοδος είναι σύμφωνα με ειδικούς και ακτιβιστές για το περιβάλλον η πιο αποτελεσματική και οικονομικά συμφέρουσα στρατηγική. Όπως υπογραμμίζει στην DW ο Ντάνιελ Κέσλερ από την περιβαλλοντική ομάδα 350 org, «το πιο σημαντικό είναι να συνδεθεί η εκπομπή CO2 με ένα τίμημα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου να μολύνουν τον κοινό ουρανό μας δωρεάν».
Σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους, ο Ομπάμα φαίνεται να έχει πάρει με το μέρος του τους πολίτες των ΗΠΑ. Δεν ήταν τυχαία η αναφορά που έκανε κατά την ομιλία του στον καταστροφικό τυφώνα Σάντι. Αυτή και άλλες ανάλογες φυσικές καταστροφές έχουν ευαισθητοποιήσει τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, εκτιμά ο Πολ Μπλέντσο. Όπως τονίζει ο αμερικανός ειδικός, «οι άνθρωποι αισθάνονται την κλιματική αλλαγή εδώ και τώρα. Ακόμη και η Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα και πιστεύω ότι θα αλλάξουν τη στάση τους τα επόμενα χρόνια».
Gero Schließ / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης DW DE
No comments:
Post a Comment