Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η σκληρή στάση του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος παρομοιάζεται με τον Ταγίπ Ερντογάν και οι διαμαρτυρίες στην Τουρκία είναι τα θέματα της επισκόπησης.
«Κρίση; Αδιάφορο, απλά πάμε διακοπές». Με αυτό τον τίτλο επιγράφει το ρεπορτάζ της ηSüddeutsche Zeitung, η οποία επισημαίνει πως «ούτε οι διαδηλώσεις στην Τουρκία ούτε οι διαμαρτυρίες στην Ελλάδα δεν σταματούν τους Γερμανούς. Οι εκπρόσωποι του κλάδου χαίρονται. Είχαν συνηθίσει στις δυσάρεστες εκπλήξεις».
H εφημερίδα γράφει: «Μερικές φορές οι κρίσεις περνάνε πιο γρήγορα από ό,τι περιμένει κανείς για τα τουριστικά πρακτορεία. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή με την Ελλάδα. Η ζήτηση για το καλοκαίρι έχει αυξηθεί κατά 14%. Αυτό είναι έκπληξη ακόμα και για τον ψύχραιμο Σκανδιναβό Κρίστιαν Κλέμενς από την TUI : «Η Ελλάδα γιορτάζει μια καταπληκτική επιστροφή. Η οικονομική κρίση φαίνεται πως δεν παίζει πια κανένα ρόλο για τους Γερμανούς τουρίστες. Το αντίθετο μάλιστα. Το φθηνό επίπεδο των επιτοκίων προσφέρει μια φυγή προς την κατανάλωση: «Όταν η αποταμίευση δεν προσφέρει πολλά, αγοράζει κανείς κάτι» εξηγεί ο κ. Κλέμενς, του οποίου ο κλάδος επωφελείται από τη γενικευμένη αισιοδοξία και προσμονή για αύξηση των εισοδημάτων. »
Σαμαράς ίσον Ερντογάν;
«Ένας Έλληνας Ερντογάν» είναι ο τίτλος του σχολείου της Tageszeitung του Βερολίνου. Το σχόλιο ξεκινάει με την επισήμανση πως, παρόλο που το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει διατάξει το άνοιγμα της ΕΡΤ, η απόφαση δεν εφαρμόζεται και επιχειρεί μια σύγκριση με τον Ερντογάν: «Πράγματι ο Σαμαράς έχει πολλά στοιχεία από έναν Ερντογάν και αντίστροφα. Αμετακίνητοι από τη θέση τους και αυταρχικοί, προχωρούν και οι δυο ανεξάρτητα από το κόστος. Ακόμα η αστυνομία δεν μπήκε στο χώρο της ΕΡΤ για να χτυπήσει τους εργαζόμενους και τους υποστηρικτές τους. Όταν όμως θα υποχωρήσει το μεγάλο κύμα υποστήριξης των ευρωπαϊκών συνδικάτων, των Ελλήνων στο εξωτερικό και κυρίως των Ευρωπαίων δημοσιογράφων και όταν μειωθεί και το κουράγιο των καταληψιών γιατί θα εξαντληθούν από την κατάσταση, τότε θα είναι πιθανό η ευαίσθητη ελληνική αστυνομία να αναλάβει δράση».
Και το σχόλιο καταλήγει: «Σε αντίθεση όμως με ότι συνέβη στην Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα σπεύσει να καταδικάσει τη βία. Τις προηγούμενες ημέρες έτρεξε στο τηλέφωνο για να εκφράσει την υποστήριξή της στον Σαμαρά, στη διαμάχη με την ΕΡΤ. Ο Σαμαράς όμως δρα ορμώμενος και από δικά του συμφέροντα. Θέλει να ακρωτηριάσει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους όσον αφορά μελλοντικές διαφωνίες, διότι γνωρίζει πως αυτοί δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουν νέες εκλογές. Η πολιτική του όμως είναι και αποτέλεσμα της τρόικας, η οποία πιέζει για τα μέτρα λιτότητας και όχι για τη δημοκρατία».
Επίδειξη ισχύος και διαδηλώσεις στην Τουρκία
Οι εξελίξεις στην Τουρκία σχολιάζονται από τη γαλλική Le Monde: «Μέσα σε λίγες ώρες η τουρκική αστυνομία άδειασε το κέντρο της Κωνσταντινούπολης και εξαφάνισε κάθε ίχνος από την πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί. Στον τόπο δεν έμεινε τίποτα από τις αυθόρμητες και ουτοπικές διαμαρτυρίες. Παρόλα αυτά οι νέοι διαδηλωτές ίσως εκεί να βρήκαν τις υποσχέσεις για ένα διαφορετικό μέλλον. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν καλά θα έκανε να μην κάνει επίδειξη ισχύος, γιατί τα ίχνη των μηνυμάτων των καταληψιών από το πάρκο Γκεζί δεν εξαφανίζονται με ερπυστριοφόρα».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής DW DE
No comments:
Post a Comment