Friday, March 8, 2013


This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

Προαναγγελία Μπαρόζο για χαλάρωση λιτότητας

Share
Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα αξίζει τη στήριξη των εταίρων για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει.
Η αναφορά στην Ελλάδα του προέδρου της Κομισιόν έγινε στη διάρκεια ομιλίας για την ευρωπαϊκή οικονομία και την πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπου στην ουσία προανήγγειλε τις επικείμενες διευκολύνσεις που θα γίνουν σε χώρες που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος.

Ευελιξία

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη θα πρέπει να συνδυαστεί με  περισσότερη αλληλεγγύη προς τις αδύναμες χώρες και πιο συγκεκριμένα την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από την ανεργία.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι η σημερινή δημοσιονομική πολιτική δεν είναι μονόπλευρη ούτε και δογματική, γιατί, όπως είπε, μπορεί να λάβει υπόψη τις βραχυπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στα κράτη-μέλη.
Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε τις περιπτώσεις ευελιξίας που επιδεικνύει η ευρωζώνη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής που αποφασίστηκε για ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Υπό προϋποθέσεις

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας τις επισημάνσεις Μπαρόζο, υπογράμμιζαν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν στην ουσία επιβεβαίωσε τη δήλωση που έκανε την περασμένη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος Ολι Ρεν, ο οποίος αφού ανέφερε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ιδιαίτερα ευέλικτο, περιέγραψε τις προϋποθέσεις προκειμένου μια χώρα να επωφεληθεί των χρονικών διευκολύνσεων για τη μείωση του ελλείμματος. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι δύο:
1) η ενδιαφερόμενη χώρα να έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο πρόγραμμα και
2) η ύφεση να είναι μεγαλύτερη εκείνης που είχε αρχικά υπολογιστεί κατά την κατάρτιση του προγράμματος.
Νίκος Μπέλλος για τον Ελεύθερο Τύπο από Βρυξέλλες

This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.

No comments:

Post a Comment