Monday, March 4, 2013

Επίσκεψη-αστραπή Σαμαρά στην ΤουρκίαΜπρα-ντε-φερ με την τρόικα για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα σε όλα τα πεδία, καθώς ο μεν πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, στη σκιά της ρηματικής διακοίνωσης κατά της γείτονος σχετικά με την πρόθεση της Άγκυρας να διενεργήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η δε κυβέρνηση έχει τεθεί σε επιφυλακή για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που πραγματοποιεί τους ελέγχους με σκοπό την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων, ύψους 2,8 και 6 δις ευρώ αντίστοιχα. 

Χθες, οι εκπρόσωποι των δανειστών, Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) – ο Μαρκ Φλάναγκαν (ΔΝΤ), που έχει αντικαταστήσει τον Πολ Τόμσεν, έρχεται στην Αθήνα αύριο - ξεκίνησαν τον έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών, όπου συνάντησαν επί δίωρο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου - τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό αναπληρωτή Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. 

Όπως επισήμανε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, ο έλεγχος γίνεται σε οκτώ άξονες και αυτοί αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις εκτιμήσεις για το 2013, στην ανεργία, στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για τη δόση του Μαρτίου, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη φορολογική διοίκηση. 

Από ελληνικής πλευράς τέθηκαν τόσο το «καυτό» τρίπτυχο της ανάπτυξης – απασχόλησης - ανεργίας, όσο και εκείνο των μέτρων που από την κυβέρνηση θεωρούνται ως «κοινωνικά αποτελεσματικά» (όπως είναι ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση). 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν από σήμερα σειρά συναντήσεων με τους επικεφαλής των εμπλεκόμενων στο μνημόνιο υπουργείων, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη. 

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η σημερινή επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου θα τεθούν στον υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, οι δομές των υπουργείων (τα νέα οργανογράμματα για να εντοπισθεί το πλεονάζον προσωπικό) και οι τριμηνιαίοι στόχοι για την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις έως το τέλος του 2014. 

Το ζήτημα των απολύσεων από το δημόσιο τίθεται και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων, με την κυβέρνηση να αποκλείει, δια στόματος Γιάννη Στουρνάρα κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και να διαμηνύει μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Αντώνη Μανιτάκη ότι προχωρά κανονικά το πρόγραμμα κινητικότητας και συνταξιοδοτήσεων και ο δημόσιος τομέας έχει μειωθεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο κατά περίπου 75.000 άτομα.

Για το φλέγον θέμα της υστέρησης των εσόδων, η κυβέρνηση παρουσίασε στην τρόικα την αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού μετά και την τοποθέτηση του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη. 

Από την πλευρά της, η τρόικα ζητεί να ενημερωθεί πώς λειτουργεί η νέα διοίκηση και ποιος είναι ο βαθμός ανεξαρτησίας της από την κεντρική διοίκηση, ενώ ζητεί να έχει πλήρη εικόνα και για το ΣΔΟΕ. 

Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί οι σημαντικές αποκρατικοποιήσεις και υπάρχουν ημερομηνίες ολοκλήρωσής τους. 

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναμένει τον Απρίλιο δεσμευτικές προσφορές για τις ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ και τον ΟΠΑΠ, ενώ έμφαση δίδεται και στο νομοθετικό πλαίσιο για λιμένες, ύδατα και αεροδρόμια, καθώς και στην αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. 

Στο ζήτημα της ανεργίας, στο οποίο η Ελλάδα κατέχει την «ευρωπαϊκή πρωτιά», ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «η τρόικα αναγνωρίζει πάρα πολύ την κοινωνική διάσταση της ανεργίας». 

Η ελληνική πλευρά επιζητεί την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας από πόρους που είναι διαθέσιμοι (π.χ. ΕΣΠΑ). 

Παράλληλα, συζητούνται μέτρα ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας, αλλά και το αναπτυξιακό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων και επιτάχυνσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, μαζί με την απελευθέρωση των αγορών και τη μείωση των τιμών. 

Επίσκεψη εργασίας Α. Σαμαρά στην Τουρκία
Σε επίσκεψη εργασίας στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από υπουργούς και επιχειρηματίες, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Δεύτερη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. 

Σήμερα, ο κ. Σαμαράς συναντάται με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας και η υπογραφή συμφωνιών «χαμηλής πολιτικής» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. 

Νωρίς το απόγευμα οι δύο πρωθυπουργοί θα απευθύνουν χαιρετισμούς  σε Επιχειρηματικό Forum στο οποίο λαμβάνουν μέρος Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες. 

Οι επιχειρηματίες
Στο Επιχειρηματικό Forum, υπό τον γενικό τίτλο «Η ανάπτυξη περνά μέσα από την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια», θα λάβουν μέρος 100 ελληνικές επιχειρήσεις και 200 τουρκικές.

Η Τουρκία είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα, με 75 εκατομμύρια δυνητικούς καταναλωτές, που διψάει για υποδομές και υπηρεσίες, τομείς στους οποίους οι Ελληνες επιχειρηματίες έχουν αναμφισβήτητο προβάδισμα, υπογράμμισε σε δήλωσή του ο επικεφαλής των Διεθνών Δράσεων του ΣΕΒ Θ. Λαβίδας 

«Η παρουσία μας στην Τουρκία, όπως και στο Κατάρ πριν από μερικές εβδομάδες, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έχει για εμάς ένα μήνυμα: Νέα έργα, νέες δουλειές», τονίζει ο κ. Λαβίδας, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει εξωστρέφεια με τη διττή έννοια: Προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και «άνοιγμα» των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό». 

Το ενδιαφέρον των ελληνικών εταιριών που μετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή στην Τουρκία εστιάζεται: 

Στην προώθηση εξαγωγών και υπηρεσιών σε τομείς που περιλαμβάνουν δομικά υλικά (κατασκευές), μεγάλη γκάμα τροφίμων(κυρίως παραδοσιακά πραϊόντα), χημικά, φαρμακευτικά, αλλά και νανοτεχνολογία και εξειδικευμένες εφαρμογές πληροφορικής (όπως τραπεζικό software), συστήματα ασφαλείας, υπηρεσίες υγείας-διοίκηση νοσοκομείων, λιανικό εμπόριο, προσέλκυση τουρκικού επενδυτικού ενδιαφέροντος σε real-estate στην Ελλάδα. 

Στην αναζήτηση τουρκικών εταιριών που θα ενδιαφερόντουσαν να συμμετάσχουν σε κοινοπραξίες για συνέργειες (joint-ventures) στις αγορές των Βαλκανίων. 

Στην ευρύτερη αξιοποίηση της μεγάλης τουρκικής αγοράς 70 εκ. καταναλωτικού πληθυσμού και των τουρκικών εταιρειών που έχουν αναπτύξει υψηλό στελεχιακό δυναμικό, υψηλή επιχειρηματική αντίληψη και πρακτική αποτελεσματικότητας, και έχουν αποκτήσει δυναμική, καθώς η τουρκική οικονομία, σε περιβάλλον διεθνούς κρίσης διατηρεί αναπτυξιακή πορεία. 

Στην επέκταση σε αγορές της Μαύρης Θάλασσας, της Κασπίας και του Καυκάσου μέσω συμμαχιών με τουρκικές εταιρείες, οι οποίες λόγω παραδοσιακών δεσμών (επιχειρηματικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών) έχουν καλύτερη πρόσβαση. 

Στο τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων -με τη μορφή ΒΟΤ- που σχεδιάζει η τουρκική Κυβέρνηση, το οποίο προκαλεί έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον σε μεγάλους παίκτες, μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα υποδομών μεγάλης εμβέλειας σε ενεργειακά assets, στην υγεία, στο οδικό δίκτυο, στις σιδηροδρομικές συνδέσεις, σε λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ. 

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, η τουρκική αγορά εμφανίζεται κορεσμένη στα φωτοβολταϊκά, όμως παραμένει πεδίο ελληνικού ενδιαφέροντος. 

Στην αναζήτηση χρηματοδότησης για τα ενεργειακά projects στην Ελλάδα, στην Τουρκία ή σε άλλες χώρες της περιοχής. 

Στον κλάδο της πληροφορικής, όπου οι ελληνικές εταιρείες πιστεύουν ότι διαθέτουν τις τεχνολογικές λύσεις και εφαρμογές οι οποίες μπορούν να συνδυασθούν αποτελεσματικά με την τουρκική προσβασιμότητα στις παρευξείνιες αγορές. 

Στον κατασκευαστικό τομέα, όπου και οι δύο πλευρές διαθέτουν- η κάθε μία στην περιοχή της- τεχνογνωσία, εμπειρία και ικανό προφίλ, αλλά απαιτείται να εντοπιστεί το κέντρο βάρους των συνεργειών που θα αποφέρουν κοινά οφέλη. 

Στον τουριστικό τομέα, όπου διαφαίνεται μία διαφορετική προσέγγιση, που ξεπερνά την ανταγωνιστική διάθεση που επικρατούσε ως τώρα και οδηγείται σε συνέργειες με κοινά πακέτα που μπορούν να προσελκύσουν καλύτερα τις μαζικές τουριστικές αγορές 'Απω Ανατολής, Αμερικής και Λατινικής Αμερικής. 

Συνέντευξη Ερντογάν

Στην ατζέντα και το πλαίσιο της σημερινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε χθες σε αποκλειστική συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Όπως αναφέρει, «πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζοντάς την "στρατηγική", θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα "σου ‘πα, μου ‘πες"». 

Και προσθέτει: «Στις συνομιλίες μας με την ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής... Θα έχουμε μία πλούσια ατζέντα και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ... Φυσικά θα εξετάσουμε και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, προς ποια κατεύθυνση οδηγούμε τις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις, καθώς και θέματα ΝΑΤΟ, διότι είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα». 

Ανέφερε ακόμη για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών: «Στα τέλη του 2012, το συνολικό εμπορικό μας ισοζύγιο έφτασε τα 5 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δις είναι εξαγωγές της Ελλάδας και τα 1,5 δις είναι δικές μας εξαγωγές προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, φροντίζουμε το δίκαιο προς τον γείτονα και δρομολογούμε αυτή τη διαδικασία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης». www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment