Sunday, March 3, 2013

Νέος γύρος με την τρόικαΜάχη για δόση Μαρτίου, επενδύσεις και θέσεις εργασίας

Με την ανεργία στο 27% - και με τη… βούλα της Eurostat - και την κυβέρνηση να δίνει μάχη για την εξασφάλιση επενδύσεων μέσα σε ένα ιδιαιτέρως αρνητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, ξεκινά την Κυριακή ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενόψει της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δις ευρώ. 

Οι συζητήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό των Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ξεκινούν στις 10 το πρωί και ο έλεγχος θα διαρκέσει συνολικά δύο εβδομάδες, καθώς οι εκπρόσωποι της τριμερούς των δανειστών έχουν προγραμματίσει να παραμείνουν στη χώρα μας ως την Κυριακή 10 Μαρτίου και ο έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα.  

Ο έλεγχος θα εστιαστεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία άλλων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, όπως είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Παράγοντες της οικονομίας θεωρούν ότι τώρα οι πιέσεις δεν θα είναι ασφυκτικές και ότι δεν θα επαναληφθούν το «θρίλερ στις διαπραγματεύσεις» και οι καθυστερήσεις στην έγκριση των προηγούμενων δόσεων. 

Με τη λήξη των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αξιολόγηση του επόμενου τριμήνου και τη δόση των 5 δις ευρώ (3,2 δις ευρώ από Ευρωπαϊκή Ένωση και 1,8 δις ευρώ από ΔΝΤ), η οποία θεωρητικά πρέπει να εγκριθεί τον Ιούνιο. 

Όμως, τότε, θα τεθεί και το «αγκάθι» του δημοσιονομικού κενού, ύψους 2- 4 δις ευρώ για τη διετία 2015- 2016, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, και τα μέτρα που αυτό θα συνεπάγεται. 

Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός προσπαθεί προκειμένου να επιταχυνθούν οι επενδυτικές πρωτοβουλίες. 

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» την χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της κινεζικής εταιρείας διαμετακομιστικού εμπορίου COSCO και της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Hewlett-Packard για τη μεταφορά των προϊόντων της δεύτερης στη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη, μέσω του λιμανιού του Πειραιά και του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός των Οικονομικών ξεκαθάρισε χθες, μετά τη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου, πως δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, θέλοντας έτσι να βάλει τέλος τα σενάρια που κυκλοφορούν. 

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Α. Μανιτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. 

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εγκρίθηκαν οι εκθέσεις αξιολόγησης έξι υπουργείων, που προβλέπουν αλλαγές στις δομές και τη λειτουργία τους, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. 

Εγκρίθηκαν οι αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Τουρισμού και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, καθώς και στην πρώην Γενική Γραμματεία Τύπου, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, τώρα θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της υλοποίησης όλων αυτών που προβλέπονται, με σαφή περιγραφή των θέσεων και των αρμοδιοτήτων, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα μέσα στον επόμενο μήνα.     www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment