Friday, March 22, 2013


Τραπεζίτες: Καταστροφική η επιλογή αναδιάρθρωσης της Λαϊκής
Έκκληση της αγοράς για άρση του αδιεξόδου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup
Τραπεζίτες: Καταστροφική η επιλογή αναδιάρθρωσης της Λαϊκής
εκτύπωση  

Τη χειρότερη λύση επιλέγει, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η πολιτική ηγεσία στην Κύπρο. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η διάλυση της Λαϊκής επειδή δεν έχει πελάτες ρώσους ολιγάρχες είναι άδικη για τους καταθέτες, τους υπαλλήλους και τους συναλλασσόμενους της Λαϊκής αλλά και αναποτελεσματική.
«Προστατεύει τους μεγάλους πελάτες της Τράπεζας Κύπρου  αλλά δεν επαρκεί για την σωτηρία της οικονομίας της Κύπρου» υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς, προσθέτοντας ότι «εφόσον αποκοπούν οι ελληνικές δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών, η Τράπεζα Κύπρου θα χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια για να επιβιώσει από την Λαϊκή».
Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν χαρακτηρίζουν τραγικό το γεγονός ότι ακόμα και η «σκληρή»  απόφαση της τρόικα προβλέπει ισόρροπη κατανομή των ζημιών σε όλο το τραπεζικό σύστημα, «μια επιλογή που είναι ιδιαίτερα σκληρή αλλά δίκαιη».
Τ. Φειδία: Καταστροφικό το σχέδιο
Τρομακτικές και απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και του νομοθετήματος για τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, επισημαίνει με δραματικό τρόπο ο αναπληρών Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας, Τάκης Φειδία.
Όπως μετέδωσε το stockwatch σημειώνει ότι υπήρξε στο τραπέζι εναλλακτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας.
 Ο κ. Φειδία που μιλούσε στο κρατικό ραδιόφωνο παρατήρησε ότι αν δεν καταψηφιζόταν η απόφαση του Eurogroup το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δεν θα βρισκόταν σήμερα σε αυτά τα σοβαρά διλήμματα.
 Και ούτε η Λαϊκή θα ήταν αντιμέτωπη με αυτή την πρωτοφανή και δύσκολη κατάσταση.
 «Ήταν ομολογουμένως μία απόφαση που ξάφνιασε τους εργαζόμενους της Λαϊκής Τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζαμε την κρισιμότητα της κατάστασης, γνωρίζαμε την αρχική πρόταση του Eurogroup η οποία όσο οδυνηρή και να ήταν θα διασφάλιζε το μέλλον του τραπεζικού τομέα. Υπάρχει σχέδιο διάσωσης της CPB », σημείωσε ο κ. Φειδία.
«Μείναμε άφωνοι διότι το προηγούμενο βράδυ είμαστε στην Κεντρική Τράπεζα και συζητούσαμε συγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης της Λαϊκής και δεν μας ειπώθηκε τίποτε».
Σημείωσε ότι «ως διεύθυνση και οι εργαζόμενοι της Λαϊκής πληροφορηθήκαμε τις τελικές αποφάσεις από την ανάγνωση της γραπτής δήλωσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στο Προεδρικό. Εμείς είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε την ερχόμενη Τρίτη με διαβεβαιώσεις ότι θα είχαμε ρευστότητα από την ΕΚΤ».
Τράπεζα Κύπρου: Κίνδυνος για ολική καταστροφή
Τον κώδωνα του κινδύνου για ολική καταστροφή της κυπριακής οικονομίας έκρουσε με ανακοίνωσή της την Πέμπτη και η Τράπεζα Κύπρου.
Ειδικότερα, χαρακτηρίζει επιτακτική την για άμεση συνομολόγηση μίας συμφωνίας με το Eurogroup, η οποία, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίζει την παροχή συνεχούς ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες, ούτως ώστε να σωθεί η κυπριακή οικονομία.
 «Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε οριακή και εύθραυστη κατάσταση» σημειώνει η τράπεζα, προσθέτοντας ότι «η επόμενη κίνηση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια ή καταστροφική».
 «Γι’ αυτό και μέσα στα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που μας επιβλήθηκαν, οφείλουμε να ζυγίσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις της όποιας λύσης επιλέξουμε» τονίζει η Τράπεζα Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι «η “υπαλλακτική” επιλογή που είναι η διάλυση κυπριακών τραπεζών, θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για την οικονομία του τόπου».
 Όπως σημειώνει, «δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία εάν, συνειδητά ή λόγω καθυστέρησης, επιτρέψουμε την υιοθέτηση του σεναρίου αυτού που με μαθηματική ακρίβεια δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στο μέλλον».
 Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Απευθύνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να καταλήξουν και να υιοθετήσουν άμεσα ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία με το Eurogroup και το οποίο θα σώζει την κυπριακή οικονομία και θα διασφαλίζει το μέλλον της».  TO  BHMA

No comments:

Post a Comment