Μούδιασμα στο EurogroupΗ Λευκωσία αναζητά το Σχέδιο Β της Επόμενης Μέρας
Το Σχέδιο Β επεξεργάζεται ήδη η κυπριακή κυβέρνηση μετά το χθεσινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κυπριακή Βουλή, η οποία απέρριψε χωρίς ούτε ένα «ναι» το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Την ίδια ώρα, ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, ενώ αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη εγγράφου από το οποίο προκύπτει πως τόσο το Βερολίνο, όσο και η ευρωζώνη θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ τη συρρίκνωση του υπέρογκου κυπριακού τραπεζικού τομέα, δυσανάλογα μεγαλύτερου του ΑΕΠ της μεγαλονήσου.
Το «όχι» συγκέντρωσε 36 ψήφους, ενώ οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του κόμματος του προέδρου Αναστασιάδη αποφάσισαν να απέχουν, αφού προηγουμένως, δια του αναπληρωτή προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου, είχε προτείνει αναβολή της συνεδρίασης για την επομένη – κάτι που απορρίφθηκε.
Όλα τα κόμματα κατήγγειλαν τη στάση του Eurogroup, ενώ ο κ. Νεοφύτου, φανερά συγκινημένος, υπογράμμισε πως το κόμμα του έκρινε την αποχή ως πιο χρήσιμη και εποικοδομητική, καταγγέλλοντας με τη σειρά του τα εκβιαστικά διλήμματα που τέθηκαν στον κ. Αναστασιάδη, που έδωσε σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε, η αποχή είναι και «φωνή μετριοπάθειας προς όφελος της εσωτερικής ενότητας, καθώς και εκκωφαντική έκκληση προς Βρυξέλλες, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, να μην σπρώχνουν την Κύπρο εκτός ευρώ, γιατί αυτή δεν είναι ευθύνη, επιθυμία, ή επιλογή της Λευκωσίας».
Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε επιπλέον ότι ο ΔΗΣΥ θα εργαστεί για μια αξιόπιστη και λιγότερο επώδυνη αντιπρόταση προς την τρόικα, που να διασφαλίζει την ενότητα πολιτικών δυνάμεων και λαού, και θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους εταίρους σε διαφοροποίηση της απόφασής τους.
Το ΑΚΕΛ πρότεινε την καταψήφιση της συμφωνίας με το Eurogroup και καταθέτει πρόταση για αντιμετώπιση της όλης κατάστασης, ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, στην ομιλία του στη Βουλή εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι εταίροι της Κύπρου δεν επιχειρούν να τη βοηθήσουν, αντίθετα χρησιμοποιούν την κρίση ως αφορμή για να πλήξουν την κυριαρχία της και να της επιβληθούν πολιτικά».
Στο φόντο όλης αυτής της υπόθεσης, υποστήριξε, βρίσκεται το Κυπριακό και το φυσικό αέριο. Πρόταση του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, είναι να αποσυρθεί η αίτηση της Κύπρου για βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης και να επιδιωχθούν άλλες λύσεις. Ο κ. Κυπριανού, παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο Αναστασιάδη, για αθέτηση των δεσμεύσεων του και για τους χειρισμούς του που οδήγησαν στη συμφωνία με το Eurogroup.
Επίσης, ο γγ του ΑΚΕΛ αξίωσε να δοθεί στη δημοσιότητα από την Κεντρική Τράπεζα ο κατάλογος με τα ονόματα όλων όσοι απέσυραν λεφτά από τις κυπριακές τράπεζες το τελευταίο διάστημα. Ζήτησε ακόμα να διερευνηθεί κατά πόσο αυτοί γνώριζαν τις εξελίξεις νωρίτερα. Το ίδιο είχε ζητήσει το Σάββατο και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Ο κ. Κυπριανού ζήτησε να κατατεθεί αμέσως στη Βουλή η Έκθεση του Οίκου Alvarez & Marshall και «να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι έχουν εγκληματήσει οικονομικά σε βάρος του τόπου και του λαού μας».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, χαρακτήρισε στην ομιλία του ως εκβιαστική την απόφαση του Eurogroup. Ανέφερε ότι το κόμμα του θα πει ένα μεγάλο «όχι», το οποίο δεν σημαίνει «ναι» στη διαιώνιση, όπως είπε, των παθογενειών και των ελαττωμάτων του σημερινού μας αναπτυξιακού μοντέλου.«Σημαίνει» τόνισε «όχι στον αφανισμό της χώρας μας από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης».
Το «όχι» μας, πρόσθεσε, «δεν σημαίνει άρνηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά μας και να μην επαναληφθούν οι πρακτικές των τραπεζών που οδήγησαν στη χρεοκοπία τους». Σημείωσε ότι «καμία συζήτηση για επιμέρους διορθώσεις των αποφάσεων της 16ης Μαρτίου δεν έχει νόημα, αν προηγουμένως δεν αναθεωρηθεί η πολιτική που αναγάγει την «τιμωρία σε αρχή ενός παράδοξου κοινοτικού δικαίου». Ο κ. Καρογιάν υπέδειξε ότι απαιτείται εθνική ενότητα, εθνικής συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη, κοινωνική συναίνεση, πολλή και σκληρή δουλειά και μια κοινή εθνική προσπάθεια.
Η ΕΔΕΚ, διά του προέδρου της και προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, αξίωσε επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επαναδιαπραγμάτευση. Υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για έκδοση εθνο-ομολόγου με εγγύηση τα έσοδα από το φυσικό αέριο, ενώ θα εισηγηθεί και την πώληση μιας τράπεζας για να μειωθεί το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Εξέφρασε την άποψη ότι «κάποιοι εκτός Κύπρου προσπαθούν να τη μετατρέψουν τη χώρα ως αποικία και την Ευρώπη σε Ευρώπη της αδικίας και της ανεργίας». Η Βουλή, τόνισε, καλείται να απαντήσει κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συντεταγμένο κράτος, «θα αποδεχθεί να μετατραπεί σε ένα πειραματόζωο νεο-αποικιακρατικών δεσμών». Ο κ. Ομήρου είπε επίσης ότι «η απόφαση του Eurogroup ενταφιάζει τη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο». Επίσης έκανε λόγο για ληστρική αφαίρεση των χρημάτων από τους καταθέτες και μια απόφαση η οποία παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, αφού χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση του Eurogroup, επέκρινε ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος, όπως είπε, δεν σεβάστηκε την ευρωπαϊκή οδηγία που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία των καταθετών.
«Το μόνο που τον ενδιέφερε» σημείωσε «ήταν οι δικές του εκλογές και να διαλύσουν την Κύπρο ως κέντρο υπηρεσιών», και πρόσθεσε: «Αυτή η προσπάθεια ήταν ανέντιμη, αρπαγή καταθέσεων από ανθρώπους που έχουν εργαστεί χρόνια. Από ανθρώπους που έχουν πάρει συντάξεις και τις έχουν βάλει στις καταθέσεις τους».
«Αν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν ανήκουμε σε αυτή την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Συλλούρης.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε ως «ατιμωτική και επικίνδυνη την απόφαση του Eurogroup». Ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για επιβολή νέας ξένης κυριαρχίας, την οποία αποκάλεσε «χρεοκρατία».
Οι Οικολόγοι, σημείωσε, είναι υπέρ του ορθολογισμού για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και μείωσης των καταθέσεων, αλλά όχι σε ένα σχέδιο που είναι καταστροφικό για την οικονομία που θα υποδουλώνει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο και επαίσχυντο» το «κούρεμα» καταθέσεων. Επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αξίωσαν από την Κυπριακή Δημοκρατία να ψηφιστούν νόμοι που είναι ενάντια στο Σύνταγμα.
Την ίδια ώρα φήμες έφεραν τον υπουργό των Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος έφθασε χθες στη Μόσχα, να έχει παραιτηθεί, κάτι που ο ίδιος διέψευσε με δήλωσή του από τη ρωσική πρωτεύουσα.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες, μετά την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, ότι είναι σε επαφή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατηρεί τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο, «εντός των καθορισμένων ορίων».
Χθες, από νωρίς το απόγευμα, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κυπριακό κοινοβούλιο, ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, με βασικά συνθήματα «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της» και «Ανεξαρτησία - Δημοκρατία - Ελευθερία».
Όσο για τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο «εξαιρετικά σοβαρή» και σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου, μιλώντας σε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, είπε πως λυπάται για τον λαό της Κύπρου.
Χθες βράδυ, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι εφόσον το κυπριακό κοινοβούλιο είπε «όχι», δεν υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα βοήθειας και υπενθύμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, ενώ δύο κυπριακές τράπεζες είναι ουσιαστικά ήδη χρεοκοπημένες και συντηρούνται χάρη στην ΕΚΤ.
«Οι υπεύθυνοι θα πρέπει αυτό να το γνωρίζουν», δήλωσε και επανέλαβε ότι το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει αποτύχει, αποτελεί πλέον «ψευδαίσθηση», όπως είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πολιτικούς στην Κύπρο να το εξηγήσουν στους πολίτες.
Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ πάντως, υιοθέτησε ένα πιο ουδέτερο ύφος, στέλνοντας πάντως το μήνυμα στην κυπριακή πλευρά:
«Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Γιούρογκρουπ προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται το κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό», είπ.
Μετά το «όχι» ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, προκειμένου να του εκφράσει την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ συζήτησαν και τις πιθανές λύσεις για την επόμενη ημέρα.
Την ίδια ώρα, με σύντομο σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ το Κρεμλίνο έκανε γνωστή την τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν οι πρόεδροι Κύπρου και Ρωσίας Νίκος Αναστασιάδης και Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τηλεφωνικά «ένα μεγάλο σύνολο ζητημάτων των διμερών σχέσεων, την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις προτάσεις του Eurogroup για την έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο κ. Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι αρχηγοί των δύο κρατών ανέλυσαν την οικονομική κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο των προτάσεων του Eurogroup», είπε ο κ. Πεσκόφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι το τηλεφώνημα έγινε έπειτα από πρωτοβουλία της κυπριακής πλευράς.
Στη σημερινή σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο κ. Αναστασιάδης, στο τραπέζι θα μπει η σκέψη να καλύψει η κυπριακή κυβέρνηση μεγάλο μέρος των 5,8 δις ευρώ που απαιτούνται, με δανεισμό από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα. Υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό φθάνει τα 5,2 δις ευρώ. elzoni.gr
Την ίδια ώρα, ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, ενώ αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη εγγράφου από το οποίο προκύπτει πως τόσο το Βερολίνο, όσο και η ευρωζώνη θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ τη συρρίκνωση του υπέρογκου κυπριακού τραπεζικού τομέα, δυσανάλογα μεγαλύτερου του ΑΕΠ της μεγαλονήσου.
Το «όχι» συγκέντρωσε 36 ψήφους, ενώ οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του κόμματος του προέδρου Αναστασιάδη αποφάσισαν να απέχουν, αφού προηγουμένως, δια του αναπληρωτή προέδρου Αβέρωφ Νεοφύτου, είχε προτείνει αναβολή της συνεδρίασης για την επομένη – κάτι που απορρίφθηκε.
Όλα τα κόμματα κατήγγειλαν τη στάση του Eurogroup, ενώ ο κ. Νεοφύτου, φανερά συγκινημένος, υπογράμμισε πως το κόμμα του έκρινε την αποχή ως πιο χρήσιμη και εποικοδομητική, καταγγέλλοντας με τη σειρά του τα εκβιαστικά διλήμματα που τέθηκαν στον κ. Αναστασιάδη, που έδωσε σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε, η αποχή είναι και «φωνή μετριοπάθειας προς όφελος της εσωτερικής ενότητας, καθώς και εκκωφαντική έκκληση προς Βρυξέλλες, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, να μην σπρώχνουν την Κύπρο εκτός ευρώ, γιατί αυτή δεν είναι ευθύνη, επιθυμία, ή επιλογή της Λευκωσίας».
Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε επιπλέον ότι ο ΔΗΣΥ θα εργαστεί για μια αξιόπιστη και λιγότερο επώδυνη αντιπρόταση προς την τρόικα, που να διασφαλίζει την ενότητα πολιτικών δυνάμεων και λαού, και θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους εταίρους σε διαφοροποίηση της απόφασής τους.
Το ΑΚΕΛ πρότεινε την καταψήφιση της συμφωνίας με το Eurogroup και καταθέτει πρόταση για αντιμετώπιση της όλης κατάστασης, ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, στην ομιλία του στη Βουλή εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι εταίροι της Κύπρου δεν επιχειρούν να τη βοηθήσουν, αντίθετα χρησιμοποιούν την κρίση ως αφορμή για να πλήξουν την κυριαρχία της και να της επιβληθούν πολιτικά».
Στο φόντο όλης αυτής της υπόθεσης, υποστήριξε, βρίσκεται το Κυπριακό και το φυσικό αέριο. Πρόταση του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, είναι να αποσυρθεί η αίτηση της Κύπρου για βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης και να επιδιωχθούν άλλες λύσεις. Ο κ. Κυπριανού, παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο Αναστασιάδη, για αθέτηση των δεσμεύσεων του και για τους χειρισμούς του που οδήγησαν στη συμφωνία με το Eurogroup.
Επίσης, ο γγ του ΑΚΕΛ αξίωσε να δοθεί στη δημοσιότητα από την Κεντρική Τράπεζα ο κατάλογος με τα ονόματα όλων όσοι απέσυραν λεφτά από τις κυπριακές τράπεζες το τελευταίο διάστημα. Ζήτησε ακόμα να διερευνηθεί κατά πόσο αυτοί γνώριζαν τις εξελίξεις νωρίτερα. Το ίδιο είχε ζητήσει το Σάββατο και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Ο κ. Κυπριανού ζήτησε να κατατεθεί αμέσως στη Βουλή η Έκθεση του Οίκου Alvarez & Marshall και «να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι έχουν εγκληματήσει οικονομικά σε βάρος του τόπου και του λαού μας».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, χαρακτήρισε στην ομιλία του ως εκβιαστική την απόφαση του Eurogroup. Ανέφερε ότι το κόμμα του θα πει ένα μεγάλο «όχι», το οποίο δεν σημαίνει «ναι» στη διαιώνιση, όπως είπε, των παθογενειών και των ελαττωμάτων του σημερινού μας αναπτυξιακού μοντέλου.«Σημαίνει» τόνισε «όχι στον αφανισμό της χώρας μας από τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης».
Το «όχι» μας, πρόσθεσε, «δεν σημαίνει άρνηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά μας και να μην επαναληφθούν οι πρακτικές των τραπεζών που οδήγησαν στη χρεοκοπία τους». Σημείωσε ότι «καμία συζήτηση για επιμέρους διορθώσεις των αποφάσεων της 16ης Μαρτίου δεν έχει νόημα, αν προηγουμένως δεν αναθεωρηθεί η πολιτική που αναγάγει την «τιμωρία σε αρχή ενός παράδοξου κοινοτικού δικαίου». Ο κ. Καρογιάν υπέδειξε ότι απαιτείται εθνική ενότητα, εθνικής συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη, κοινωνική συναίνεση, πολλή και σκληρή δουλειά και μια κοινή εθνική προσπάθεια.
Η ΕΔΕΚ, διά του προέδρου της και προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, αξίωσε επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επαναδιαπραγμάτευση. Υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις για έκδοση εθνο-ομολόγου με εγγύηση τα έσοδα από το φυσικό αέριο, ενώ θα εισηγηθεί και την πώληση μιας τράπεζας για να μειωθεί το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Εξέφρασε την άποψη ότι «κάποιοι εκτός Κύπρου προσπαθούν να τη μετατρέψουν τη χώρα ως αποικία και την Ευρώπη σε Ευρώπη της αδικίας και της ανεργίας». Η Βουλή, τόνισε, καλείται να απαντήσει κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συντεταγμένο κράτος, «θα αποδεχθεί να μετατραπεί σε ένα πειραματόζωο νεο-αποικιακρατικών δεσμών». Ο κ. Ομήρου είπε επίσης ότι «η απόφαση του Eurogroup ενταφιάζει τη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο». Επίσης έκανε λόγο για ληστρική αφαίρεση των χρημάτων από τους καταθέτες και μια απόφαση η οποία παραβιάζει ευρωπαϊκές οδηγίες.
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, αφού χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση του Eurogroup, επέκρινε ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος, όπως είπε, δεν σεβάστηκε την ευρωπαϊκή οδηγία που αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο για την προστασία των καταθετών.
«Το μόνο που τον ενδιέφερε» σημείωσε «ήταν οι δικές του εκλογές και να διαλύσουν την Κύπρο ως κέντρο υπηρεσιών», και πρόσθεσε: «Αυτή η προσπάθεια ήταν ανέντιμη, αρπαγή καταθέσεων από ανθρώπους που έχουν εργαστεί χρόνια. Από ανθρώπους που έχουν πάρει συντάξεις και τις έχουν βάλει στις καταθέσεις τους».
«Αν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν ανήκουμε σε αυτή την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Συλλούρης.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαρακτήρισε ως «ατιμωτική και επικίνδυνη την απόφαση του Eurogroup». Ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για επιβολή νέας ξένης κυριαρχίας, την οποία αποκάλεσε «χρεοκρατία».
Οι Οικολόγοι, σημείωσε, είναι υπέρ του ορθολογισμού για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και μείωσης των καταθέσεων, αλλά όχι σε ένα σχέδιο που είναι καταστροφικό για την οικονομία που θα υποδουλώνει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο και επαίσχυντο» το «κούρεμα» καταθέσεων. Επεσήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αξίωσαν από την Κυπριακή Δημοκρατία να ψηφιστούν νόμοι που είναι ενάντια στο Σύνταγμα.
Την ίδια ώρα φήμες έφεραν τον υπουργό των Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος έφθασε χθες στη Μόσχα, να έχει παραιτηθεί, κάτι που ο ίδιος διέψευσε με δήλωσή του από τη ρωσική πρωτεύουσα.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες, μετά την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, ότι είναι σε επαφή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατηρεί τη δέσμευσή της να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο, «εντός των καθορισμένων ορίων».
Χθες, από νωρίς το απόγευμα, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κυπριακό κοινοβούλιο, ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, με βασικά συνθήματα «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της» και «Ανεξαρτησία - Δημοκρατία - Ελευθερία».
Όσο για τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών Β. Σόιμπλε, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο «εξαιρετικά σοβαρή» και σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου, μιλώντας σε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, είπε πως λυπάται για τον λαό της Κύπρου.
Χθες βράδυ, ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι εφόσον το κυπριακό κοινοβούλιο είπε «όχι», δεν υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα βοήθειας και υπενθύμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, ενώ δύο κυπριακές τράπεζες είναι ουσιαστικά ήδη χρεοκοπημένες και συντηρούνται χάρη στην ΕΚΤ.
«Οι υπεύθυνοι θα πρέπει αυτό να το γνωρίζουν», δήλωσε και επανέλαβε ότι το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει αποτύχει, αποτελεί πλέον «ψευδαίσθηση», όπως είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πολιτικούς στην Κύπρο να το εξηγήσουν στους πολίτες.
Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ πάντως, υιοθέτησε ένα πιο ουδέτερο ύφος, στέλνοντας πάντως το μήνυμα στην κυπριακή πλευρά:
«Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Γιούρογκρουπ προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται το κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό», είπ.
Μετά το «όχι» ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, προκειμένου να του εκφράσει την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ συζήτησαν και τις πιθανές λύσεις για την επόμενη ημέρα.
Την ίδια ώρα, με σύντομο σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ το Κρεμλίνο έκανε γνωστή την τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν οι πρόεδροι Κύπρου και Ρωσίας Νίκος Αναστασιάδης και Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τηλεφωνικά «ένα μεγάλο σύνολο ζητημάτων των διμερών σχέσεων, την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις προτάσεις του Eurogroup για την έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο κ. Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι αρχηγοί των δύο κρατών ανέλυσαν την οικονομική κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο των προτάσεων του Eurogroup», είπε ο κ. Πεσκόφ, ο οποίος πρόσθεσε ότι το τηλεφώνημα έγινε έπειτα από πρωτοβουλία της κυπριακής πλευράς.
Στη σημερινή σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο κ. Αναστασιάδης, στο τραπέζι θα μπει η σκέψη να καλύψει η κυπριακή κυβέρνηση μεγάλο μέρος των 5,8 δις ευρώ που απαιτούνται, με δανεισμό από τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα. Υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό φθάνει τα 5,2 δις ευρώ. elzoni.gr
No comments:
Post a Comment