Sunday, March 17, 2013


ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ANGELUS»

Χιλιάδες πιστοί στην κυριακάτικη προσευχή του Πάπα Φραγκσίσκου

Από το παράθυρο του διαμερίσματός του, στο Αποστολικό Μέγαρο, στο Βατικανό, απευθύνθηκε με την γνωστή του απλότητα, στους χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη, ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά την πρώτη κυριακάτικη προσευχή, γνωστή ως «Angelus».

Χιλιάδες πιστοί στην κυριακάτικη προσευχή του Πάπα Φραγκσίσκου
«Η ευσπλαχνία, κάνει τον κόσμο πιο δίκαιο. Μας αρέσει να καταδικάζουμε, ο Θεός όμως είναι ευσπλαχνία» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, όπου εμφανίστηκε στο παράθυρο του 3ου ορόφου του Αποστολικού Μεγάρου στο Βατικανό, σήμερα το μεσημέρι (13.00 ώρα Ελλάδος).
«Μην ξεχνάτε αυτό: ο Κύριος ποτέ δεν κουράζεται να συγχωρεί, εμείς είμαστε εκείνοι που κουραζόμαστε να ζητούμε συγχώρεση», είπε στους πιστούς,.
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις από την περασμένη Τετάρτη, όταν εξελέγη, ο Πάπας Φραγκίσκος ξέφυγε από το επίσημο στυλ και ευχήθηκε στους πιστούς: μια «καλή Κυριακή κι ένα καλό γεύμα» ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στον Άγιο Φραγκίσκο, προστάτη της Ρώμης και στην ιταλική του καταγωγή, εξηγώντας πως η επιλογή του συγκεκριμένου παπικού ονόματος, «ενισχύει τους πνευματικούς δεσμούς με αυτή την Γη, όπου όπως ξέρετε έχει τις ρίζες της η οικογένειά μου». 
Χιλιάδες πιστοί στην κυριακάτικη προσευχή του Πάπα Φραγκσίσκου

Λίγο μετά έγραψε και ένα μήνυμα στο twitter:

«Αγαπητοί μου φίλοι, σας ευχαριστώ από την καρδιά μου και σας ζητώ να συνεχίσετε να προσεύχεστε για μένα. Πάπας Φραγκίσκος».
Οι πιστοί άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου από νωρίς το πρωΐ αναμένοντας με αγωνία τα λόγια του νέου Πάπα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι θέλει το ποντιφικάτο του να είναι διαφορετικό, ταπεινό και εστιασμένο στους αδύναμους και τους φτωχούς.
Χιλιάδες πιστοί στην κυριακάτικη προσευχή του Πάπα Φραγκσίσκου
Υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν πάνω από 150.000 άτομα, πολλοί κρατώντας πανό και σημαίες. Το μέγεθος της προσέλευσης αποτελεί και ένα πρώτο δείγμα αποδοχής, μία έμμεση σφυγμομέτρηση, για τη δημοτικότητα του νέου Ποντίφικα, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα σαγήνευσε το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης με την απλότητα, τον προσηνή χαρακτήρα του και την αίσθηση του χιούμορ.
Ο Πάπας τέλεσε σήμερα το πρωΐ λειτουργία σε μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Άννας στο Βατικανό, προτού εκφωνήσει την παραδοσιακή κυριακάτικη προσευχή «Angelus» στους πιστούς, την πρώτη αφότου εξελέγη Ποντίφικας της Ρώμης.
Χιλιάδες πιστοί στην κυριακάτικη προσευχή του Πάπα Φραγκσίσκου
Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έσπασε για μια ακόμη φορά το πρωτόκολλο και χαιρέτισε εγκαρδίως αρκετούς από τους συγκεντρωμένους πιστούς, που φώναζαν το όνομά του στα ιταλικά, μίλησε μαζί τους, τους έσφιξε το χέρι και φίλησε τα παιδιά, εν μέσω κλίματος ενθουσιασμού.
Η επίσημη τελετή την Τρίτη
Ο Ποντίφικας πρόκειται να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του την Τρίτη κατά την διάρκεια τελετής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην οποία θα παραστούν πολλοί πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί.
Στην λίστα των επισήμων που πρόκειται να συμμετάσχουν είναι, μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ και ο πατριάρχης της Αρμενικής Καθολικής Εκκλησίας, Νερσές Μπεντρός XIX.
Όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος δεν είναι δεκτός από τις χώρες της ΕΕ εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε το καθεστώς του, θα παραστεί στην ενθρόνιση του νέου πάπα.
Αύριο Δευτέρα, ο πάπας Φραγκίσκος θα δεχτεί την πρόεδρο της Αργεντινής με την οποία συγκρούστηκαν επανειλημμένως όταν εκείνος ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, κυρίως για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων.   ΕΘΝΟΣ

No comments:

Post a Comment