Friday, March 15, 2013

Παραμένουν τα «αγκάθια»«Κοινωνιστές» εναντίον «σκληρών»
Η αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, λόγω των σοβαρών διαφωνιών όσον αφορά στην «σμίκρυνση» του δημόσιου τομέα, βρίσκεται από χθες στο μικροσκόπιο της Συνόδου Κορυφής, εν μέσω ευρωπαϊκών προβληματισμών για τις συνέπειες της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε προσερχόμενος στη Σύνοδο πως «η Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία της», υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να στρέψει την προσοχή της η Ευρώπη στην ανάπτυξη, χωρίς την οποία παράγεται ανεργία. 

«Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό, καθώς υποφέρουμε από ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας, τα υψηλότερα στην Ευρώπη και τα υψηλότερα σε ό,τι αφορά τους νέους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι σημαντική», δήλωσε ο Α. Σαμαράς. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προειδοποίησε χθες πως η 
Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια «κοινωνική επανάσταση» αν δεν προσαρμόσει την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί.
«Ανησυχώ πολύ για τις επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις», είπε ο Γιούνκερ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. «Δεν αποκλείω να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δούμε μια κοινωνική επανάσταση, μια κοινωνική εξέγερση. Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε μια τομή μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης», πρόσθεσε. 

Αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ είναι υπερβολικά «άκαμπτη» και ζήτησε περισσότερη «ελαστικότητα». 

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές. 

Ο κ. Μάρεϊ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις γύρω από τις συνομιλίες και την προοπτική τους, επαναλαμβάνοντας το περιεχόμενο της χθεσινής κοινής ανακοίνωσης του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, στην οποία επισημαίνεται ότι «επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά μερικά θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα» και «δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες εργασίες, τεχνικής φύσεως, για το διακανονισμό των εν λόγω θεμάτων, η αποστολή θα κάνει ένα μικρό διάλειμμα, ώστε εν τω μεταξύ να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες». 

Ο κ. Μάρεϊ τόνισε επίσης ότι η αποστολή προγραμματίζει να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσει το έργο της όσον αφορά την αναθεώρηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. 

Σε ερώτηση για το «εάν υπήρξε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, όπως είχε συμβεί τον Αύγουστο του 2011 και επέστρεψε το κλιμάκιο στην Αθήνα το Δεκέμβριο», ο κ. Μάρεϊ απέφυγε και πάλι να απαντήσει, υπογραμμίζοντας ξανά ότι οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές Απριλίου. 

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, υποστήριξε ότι είναι ένα ζήτημα που εξετάζεται από τους εκπρόσωπους της τρόικας και τις ελληνικές αρχές. 

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαλαρώνουν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που είχε απαιτήσει η Γερμανία, καθώς η οικονομική ύφεση και η διογκούμενη ανεργία στη Νότια Ευρώπη έχουν φέρει σε δεύτερη μοίρα την κρίση χρέους.
 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα υποστηρίξουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής τα σχέδια για «διαρθρωτικές» αξιολογήσεις των εθνικών προϋπολογισμών, επικαλούμενο προσχέδιο του ανακοινωθέντος που είναι σε γνώση του Bloomberg. 

«Σημαντική πρόοδος γίνεται στην κατεύθυνση διαρθρωτικά ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και η πρόοδος αυτή πρέπει να συνεχισθεί», αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο δίνει έμφαση σε «δημοσιονομική προσαρμογή φιλική προς την ανάπτυξη». 

Η διατύπωση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελεί "κωδικό" για τη χορήγηση μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επιβάλλει την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, αμύνθηκε, σημειώνει το δημοσίευμα, στις επιθέσεις που δέχεται από χώρες της Νότιας Ευρώπης ότι είναι πολύ αυστηρή και στις προειδοποιήσεις από τη Βόρεια Ευρώπη ότι γίνεται πολύ χαλαρή. 

«Ο ισχυρισμός ότι η Επιτροπή επιδιώκει ανελαστικά τις πολιτικές λιτότητας δεν ισχύει», ανέφεραν προχθές σε σημείωμά τους (policy paper) ο Μάρκο Μπούτι και ο Νίκολας Καρνό από την Διεύθυνση Οικονομικών της Επιτροπής, προσθέτοντας: 

«Ούτε προφανώς ισχύει η αντίθετη κατηγορία ότι το πλαίσιο έχει γίνει πιο αδύναμο». 

«Oι μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα έχουν υπερβεί τα προσδοκώμενα και ήδη βλέπουμε σημαντικά και σταθερά αποτελέσματα», δήλωσε χθες με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «δεν είναι δραματικό να διακοπεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα». 

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος, «συνολικά το μήνυμα είναι θετικό, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», υπογράμμισε ο Σάιμον Ο' Κόνορ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κοινοτικού επιτρόπου, το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής είναι εκτεταμένο, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η Ελλάδα όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα. 

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ διευκρίνισε ότι η αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα διακόπηκε προκειμένου να συνεχιστεί η τεχνική εργασία από ελληνικής πλευράς τις επόμενες εβδομάδες και τόνισε ότι το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου. 

Σε ό,τι αφορά ο θέμα της ρευστότητας, ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε ότι η επόμενη δόση των 2,8 δις ευρώ του Μαρτίου μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς να υπάρξει αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα. 

Εξήγησε ότι οι ελληνικές αρχές εργάζονται για την ικανοποίηση των δύο προαπαιτουμένων που έχουν τεθεί και ανέφερε πως όταν η τρόικα κρίνει ότι αυτά έχουν ικανοποιηθεί τότε εναπόκειται στην Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης να αποφασίσει την εκταμίευση. 

Τα «στύλωσε» η ΔΗΜΑΡ 

Χθες, ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε πως η εμμονή της τρόικας σε απολύσεις δεν είναι αποδεκτή, υπογραμμίζοντας πως «η προγραμματική συμφωνία για τη συγκρότηση της κυβέρνησης βρίσκεται σε ισχύ. Δεν θα παραιτηθούμε από τις βασικές ιδέες της. Η συμφωνία αυτή πρέπει να υλοποιηθεί με ορίζοντα τετραετίας. Ιδιαίτερα στα σημεία που δεν επηρεάζονται από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας, θεωρούμε ότι αυτονόητα αποτελούν δεσμευτικό πλαίσιο για την κυβέρνηση». 

Παράλληλα, υποστήριξε πως είναι αναγκαία η τροποποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Όπως είπε, «η τροποποίηση και συμπλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι αναγκαία. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουν ρυθμίσεις για τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση των οφειλών των πολιτών προς το δημόσιο, την ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την εξόφληση δανείων, με αύξηση του αριθμού των δόσεων, μείωση των επιτοκίων και περικοπή μέρους του χρέους, την επανεξέταση και τον ανακαθορισμό της συνολικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να υπάρξει παράταση εφαρμογής του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών και πρέπει να εφαρμοσθεί το 2013 ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας». 

Πάντως, από τις Βρυξέλλες ο υπουργός των Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι το «χαράτσι» θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το 2013.     www.elzoni.gr

No comments:

Post a Comment