Wednesday, March 20, 2013


ΔΕΝ «ΒΛΕΠΕΙ» ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Τρισέ: Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί η κατάλληλη λύση για την Κύπρο

Την πεποίθησή του ότι θα βρεθεί η κατάλληλη λύση για την Κύπρο εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν βλέπει τον κίνδυνο να μεταδοθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε άλλες περιοχές της Ευρωζώνης.

Τρισέ: Είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί η κατάλληλη λύση για την Κύπρο
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο κ. Τρισέ υποστήριξε ότι λόγω του μεγέθους των ισολογισμών των κυπριακών ισολογισμών -σχεδόν επτά φορές το ΑΕΠ της χώρας- η κρίση αυτή είναι μοναδική και δεν αναμένεται να επαναληφθεί κάπου αλλού.
"Η θέληση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει είναι ξεκάθαρη και είμαι σίγουρος ότι θα βρουν την κατάλληλη λύση", είπε, μιλώντας στη Wall Street Journal στο περιθώριο συνεδρίου της Credit Suisse.

"Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ιδιαίτερα συνετοί" στην επιβολή απωλειών στον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο ενός σχεδίου διάσωσης, πρόσθεσε. Σημείωσε ωστόσο ότι "λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετική ιδιαιτερότητα της Κύπρου" λόγω του ύψους της βοήθειας που χρειάζεται σε σχέση με το ΑΕΠ "νομίζω ότι όποια λύση και να αποφασιστεί στο τέλος, η μετάδοση δεν δικαιολογείται".

Για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλες χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης, "σε γενικές γραμμές οι επενδυτές αρνήθηκαν τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων. Όταν κανείς βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, η χρηστή διαχείριση – θα το χαρακτήριζα αυτό λιτότητα – η επιστροφή σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και διόρθωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας", πρόσθεσε.
Για τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών υπογράμμισε ότι "οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να κάνουν πολλά και κάνουν ήδη πολλά, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ορθή διαχείριση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών. Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να διορθώσουν τα δομικά προβλήματα, δεν μπορούν να διορθώσουν τα προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα".

No comments:

Post a Comment