Monday, March 11, 2013


ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Μαραθώνια διυπουργική σύσκεψη με την τρόικα

Ευρεία σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη από αργά το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή τεσσάρων υπουργών από τη μία και των επικεφαλής της τρόικας από την άλλη, με στόχο να «κλείσει» η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές.

Μαραθώνια διυπουργική σύσκεψη με την τρόικα
Στη σύσκεψη, που αναμένεται ως τελική προ της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των πιστωτών, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οχι όμως και ο κ. Μανιτάκης, όπως αρχικά είχε γνωστοποιηθεί.
Συνεργάτες του υπουργού διαβεβαίωναν ότι η συμμετοχή του κ. Μανιτάκη εξ' αρχής δεν ήταν προγραμματισμένη. Ωστόσο η απουσία του προκαλεί ερωτηματικά δεδομένου ότι το Δημόσιο αποτελεί κεντρικό σημείο της διαπραγμάτευσης.
Λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός είχε εξάλλου τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, με τον οποίο συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Ο κ. Κουβέλης, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε και εξήγησε στον πρωθυπουργό, που είχε και την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία, τη διαφωνία της ΔΗΜΑΡ για την παράταση καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων, μέσω της ΔΕΗ, ενώ τόνισε ότι επιβάλλεται η αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς και η τήρηση και εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, όπως έχει σχεδιάσει ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Κατά τη σημερινή τους επίσκεψη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ουσιαστικά άκουσαν από τους παράγοντες του υπουργείου την ελληνική πρόταση για την ελάφρυνση του Δημοσίου, η οποία θα προέλεθει από τη σταδιακή ολοκλήρωση της αξιολόγησης δομών σε υπουργεία και φορείς της γενικής κυβέρνησης (αρχικά 2.000 εργαζόμενοι) και από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών από τους οποίους θα προέλθουν άλλες 2.500 διαθεσιμότητες μέχρι και τον Ιούνιο.
Χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα και των συνεργατών του με τους επικεφαλής της τρόικας, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή, παρότι στελέχη του οικονομικού επιτελείου μιλούσαν για «σχετική πρόοδο».
Η κατάσταση στο Δημόσιο και οι καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στα ζητήματα της διαθεσιμότητας, της αξιολόγησης και των επίορκων παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Ο κ. Αντ. Σαμαράς εκτιμά πάντως ότι θα μπορέσει να παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο, η οποία θα ξεκινήσει αμέσως και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση του Δημοσίου. Ο πρωθυπουργός θα δεσμευθεί ότι τα πρώτα απτά αποτελέσματα θα φανούν τον Ιούνιο, οπότε και η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Οπως τόνισε χθες παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «υπάρχουν κάποια στοιχεία από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης» τα οποία η τρόικα θεωρεί ως «μια βάση συζήτησης». Πλέον, προσέθεσε, πρέπει «να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τις επόμενες δύο ημέρες, για να αρχίσουν να κλείνουν κεφάλαια το συντομότερο δυνατόν», πριν αναχωρήσουν οι κ. Αντ. Σαμαράς και Γ. Στουρνάρας για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχουν στις διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθούν λύσεις για τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για τα «κόκκινα δάνεια», και προσθέτουν ότι μπορεί οι αποφάσεις που θα υπάρξουν να μην καλύπτουν 100% τις ελληνικές θέσεις, αλλά θα είναι σχετικά κοντά. Τα ίδια πρόσωπα παραπέμπουν άλλωστε και στη δήλωση που έκανε το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Γ. Στουρνάρας, ο οποίος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό δεν έδωσε την εικόνα της «εμπλοκής», λέγοντας ότι «λύσεις υπάρχουν πάντα και αυτές αναζητεί η κυβέρνηση». ΕΘΝΟΣ ΟΝ LINE

No comments:

Post a Comment