Thursday, November 10, 2011


Πολιτική | 10.11.2011

Γιατί δεν επισκέφθηκε η Μέρκελ την Ελλάδα;

 

Ο πρώην υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα για να σχηματίσει ιδία άποψη για την κατάσταση που επικρατεί. «Καταστροφικά» τα όσα είδε και άκουσε, λέει προς την Zeit.

 
«Πήγα στην Ελλάδα για να σχηματίσω ιδία άποψη για την κατάσταση. Είναι καταστροφική», λέει ο πρώην υπουργός και συμπληρώνει: «Οι άνθρωποι είναι χωρίς ελπίδα, όπως μετά από έναν χαμένο πόλεμο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Άνγκελα Μέρκελ δεν επισκέφθηκε από την πρώτη στιγμή την Αθήνα. Μπορείς να κάνεις και τα δύο: και επίπονες μεταρρυθμίσεις, αλλά και να δώσεις ελπίδα. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση κάνοντας λιτότητα. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η ΕΕ δεν κάνει αυτό που μπορεί πραγματικά, να συνδυάσει δηλαδή τα μέτρα περικοπών με ένα πακέτο ανοικοδόμησης».
Όχι σε έξοδο από την ΟΝΕ
Πιθανότατα και ο Γ. Φίσερ θα ακολουθούσε την τακτική των Μέρκελ και Σαρκοζί στις ΚάννεςΠιθανότατα και ο Γ. Φίσερ θα ακολουθούσε την τακτική των Μέρκελ και Σαρκοζί στις ΚάννεςΣε ερώτηση εάν θα πρέπει να παραμείνουν και οι 17 σημερινές χώρες-μέλη στην ευρωζώνη, ο πράσινος πολιτικός απαντά: «Δεν γνωρίζω εάν πρέπει να είναι όλοι μέσα. Αλλά καλά θα κάναμε να κρατήσουμε τους Έλληνες εντός. Ως πρώην υπ. Εξωτερικών λέω το εξής: Η σημασία της Ελλάδας για τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο θα παραμείνει».
Με πολιτικά επιχειρήματα, αντιτείνουν οι δημοσιογράφοι της Zeit, δικαιολογήθηκε και μια απόφαση, την οποία σήμερα όλοι θεωρούν λανθασμένη, δηλαδή η απόφαση ένταξης της Ελλάδας σε ΕΕ και ευρώ. «Η νομισματική ένωση», απαντά ο Γ. Φίσερ, «ήταν ανέκαθεν ένα πολιτικό πρότζεκτ. Ζητούμενο ήταν η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έπρεπε δηλαδή να κρατήσουμε εκτός και τους Ιταλούς και Ισπανούς; Και εκεί υπήρχαν κίνδυνοι».
Για το δημοψήφισμα
"Πήγα στην Ελλάδα για να σχηματίσω ιδία άποψη για την κατάσταση. Είναι καταστροφική"Σχολιάζοντας τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον Γ. Παπανδρέου να μην προχωρήσει σε διενέργεια του δημοψηφίσματος, ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι πιθανότατα και ο ίδιος θα ακολουθούσε την τακτική των Μέρκελ και Σαρκοζί στις Κάννες. «Όχι μόνο γιατί θα αισθανόμουν ότι με κοροϊδεύουν. Σε μια τέτοια περίσταση δεν μπορείς να παίζεις παιχνίδια».
Σε ερώτηση, τέλος, εάν η Ελλάδα θα είναι μέλος της ευρωζώνης σε τρία χρόνια, ο Γ. Φίσερ εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός: «Πριν την πιρουέτα του Παπανδρέου θα έλεγα, ναι. Σήμερα δεν γνωρίζω τι παραλογισμοί μπορούν να ακολουθήσουν. Αλλά στο μεταξύ το θέμα δεν είναι μόνον η Ελλάδα. Εάν οι Έλληνες εγκατέλειπαν το ευρώ, πολύ σύντομα θα δίναμε τη μάχη για την Ιταλία και τη Γαλλία».

Zeit (Συνέντευξη στους Tina Hildebrandt, Heinrich Wefing)
Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
 
 
dw

No comments:

Post a Comment